Profiboxing.cz

VIDEO Největší senzace historie: Noční můra králů aneb Když padají hvězdy

  • Zveřejněno 10. 12. 2015 16:09
  • Napsal Martin Kopunec
  • Zobrazeno: 5418

Ali vs. Liston v expresní odvetěAli vs. Liston v expresní odvetěPRAHA – Také dva týdny po zápase Tyson Fury (25-0, 18 KO) vs. Vladimir Kličko (64-4, 53 KO), ve kterém hladce 3-0 na body triumfoval prvně jmenovaný, se bude náš tradiční čtvrteční video-článek ještě de facto točit kolem tohoto souboje.

Pro tento týden jsme si pro vás připravili pět duelů těžkých vah, pět šampiónů – kteří i přes svůj status favorita a navzdory všem statistikám – nedokázali naplnit veřejné očekávání a padli. Podívejme se na souboje, které se zapsaly do historie coby největší překvapení těžké váhy.

DALŠÍ NOVINKY Z RINGU:

19. ČERVEN 1936 – MAX SCHMELING VS. JOE LOUISKO 12. KOLO

Naši prohlídku největšími senzacemi této divize nemůže začít jinak, než soubojem mezi mladým americkým talentem, jehož bilance 24-0 byla neuvěřitelná, pokud vezmeme v potaz, že profesionálem se stal teprve v roce 1934, tedy dva roky před tímto soubojem, a německým boxerem číslo jedna, který i přes to, že nikdy s fašisty nikdy nekolaboroval, si vysloužil přezdívku „Hitlerův kůň“.

Joe Louis byl favoritem ve všech směrech. Svého soupeře však nebral nijak vážně, zatímco Schmeling dokonale studoval jeho duely a styl boje. To ostatně předvedl už ve čtvrtém kole, kdy před plně vyprodaným Yankee Stadium poslal Louise na podlahu ringu, vůbec poprvé v jeho profesionální kariéře.

Konec nastal v kole dvanáctém, ve kterém už Schmeling jasně vedl na body. Svoje vítězství korunoval knockoutem svého soka a souboj tak ukončil stejně jako neporazitelnost Louise. O dva roky se oba boxeři potkávají znova, tehdy však s úplně jiným průběhem. Louis knockoutoval v té době už svého přítele hned v prvním kole.

25. ÚNORA 1964 – MUHAMMAD ALI VS. SONNY LISTON – RTD 6. KOLO

Kdo by tento legendární souboj neznal. Liston právě porazil dvakrát v řadě, pokaždé v prvním kole, hvězdného svěřence slavného kouče Cus D'Amata – Floyda Pettersona – a je na vrcholu jak kariéry, tak sil. Cestu mu však zkříží teprve dvaadvacetiletý mladíček – tehdy ještě pod jménem Cassius Clay. Sebevědomý, ukřičený Clay sice prohlašuje brzký konec zápasu v jeho prospěch, ale málokdo věří, že by se něco podobného mohlo stát.

Ali ale právě zde startuje svoji cestu k boxerské nesmrtelnosti. Pět kol předvádí své umění, rychlost a ukazuje, že nemá žádný respekt ke svému sokovi. Do šestého kola Liston už nenastupuje a jen těžce sleduje euforii, která v tu chvíli propukne ve druhém rohu. Nutno dodat, že v odvetném zápase Ali Listona knockoutoval hned v úvodním dějství, i když podle některých lidí byl zápas předem domluven. První setkání obou velikánů se však navždy zapsalo do historie.

11. ÚNORA 1990 – JAMES DOUGLAS VS. MIKE TYSON – KO 10. KOLO

Japonská metropole Tokio je v euforii. Do města přijel Mike Tyson a vše je vzhůru nohama. Fenomenální „Zvíře“, jak je mladý Američan přezdíván, dorazil do země vycházejícího slunce, aby se zde utkal s jedním z mnoha soupeřů, Jamesem Douglasem. Celý svět čeká rychlý knockout v úvodních kolech.

Jenomže Douglas jde do zápasu s jediným cílem. „Chci porazit Mika Tysona víc než cokoliv na světě,“ říká v jednom z rozhovorů a zároveň dodává, že vyhraje pro svou matku, která zemřela pouhých 23 dnů před tímto duelem. I přesto že Buster svedl vítězné souboje např s Olivem McCallem či Trevorem Berbickem, kurz na jeho výhru je neuvěřitelných 42:1.

V ringu je však všechno jinak. Tyson není ve své kůži a je zasypáván obrovským počtem úderů. Vůle vyhrát je však silná a na konci osmého kola tvrdým zvedákem posílá svého soka na zem. Rozhodčí však chybně pomalu odpočítává a Douglas kolo přežívá.

V dalších kolech ale „Buster“ neprojevuje zámky otřesení a v desátém dějství po drtivé kombinaci posílá poprvé v jeho kariéře Tysona na podlahu ringu. Právě ukončuje mýtus o neporazitelnosti Tysona a svět se dočkává jedné z největších senzací v profiringu.

5. LISTOPADU 1994 – GEORGE FOREMAN VS. MICHAEL MOORER – KO 10. KOLO

Píše se rok 1994, neporažený Michael Moorer senzačně poráží šampióna IBF a WBA Evandera Holyfielda a stává se novým mistrem světa v těžké váze. Proti němu stojí pětačtyřicetiletý George Foreman, který si svou poslední porážkou s Tommym Morrisonem nijak nepolepšil, v žebříčku IBF je až na osmé příčce, přičemž v tabulkách WBA nefiguruje vůbec. Ovšem vidina velkého zisku přesvědčí stranu Moorera a zápas, i přes problémy právě s organizací WBA, se nakonec povede domluvit.

Foreman tak dostává další šanci stát se nejstarším mistrem světa těžké váhy. Ovšem o osmnáct let mladší šaampion má ve svém rohu legendárního trenéra Teddyho Atlase, a ač je „Big George“ legendou a jedním z nejlepších boxerů historie, mnoho šancí mu nikdo nedává. Zápas je toho důkazem, Atlasův svěřenec Foremana ničí od samotného začátku, kolo za kolem posílá na soupeřovu hlavu jeden tvrdý úder za druhým.

Zápas takto pokračuje až do desátého kola. Na bývalém přemožiteli Joa Fraziera či Kena Nortona je vidět, že už má dost. Ovšem právě v kole desátém nastává zvrat a Foreman po sérii úderů levá pravá – k údivu celé MGM Grand v Las Vegas – posílá Moorera k zemi a ten už se nezvedne.

Po zápase Foreman tvrdí, že podobný průběh s naplánoval, když chtěl mladého šampiona unavit. Jeho soupeř toto ale odmítá. Vítěz ale zároveň připomíná, že jde o odvetu za jeho dvacet let starou porážku od Muhammada Aliho, která měla podobný průběh.

22. DUBNA 2001 – HASIM RAHHAM VS. LENNOX LEWIS – KO 5. KOLO

Pro Lewise to neměl být nijak zvláštní souboj. Nepopíratelný král těžké váhy měl za sebou souboje s velikány boxu jakými jsou například Evander Holyfield, Tommy Morrison či David Tua, který byl jedním ze dvou katů právě Hasima Rahmana. Ostatně britský borec prohrál jen jednou, a to zásluhou „lucky punch“ od Olivera McCalla, všeobecně se tedy předpokládalo, že obhajoba pásu WBC, IBF, IBO bude jasná záležitost.

Už společné předzápasové setkání v televizním pořadu pro ESPN udělalo obrovskou reklamu. Rahman naznačil svou domněnku ohledně Lewisovy homosexuality, přičemž ten pohotově kontroval poznámkou na adresu jeho sestry. Krátká strkanice a přetahovaná skončila jen převrženým stolem a rozruchem ve studiu.

Samotný zápas nabídl mnohem víc. Po prvních kolech byl souboj bodově vyrovnaný, ovšem v pátém si už Lennox, který ale vypadá zároveň už hodně unavený, když podcenil aklimatizaci ve vysoké nadmořské výšce, začínal hrát svoji hru, když v tom přichází soupeřův pravý hák a šampion se ocitá v říši snů. Půl roku poté se oba potkávají znovu v odvetě a Lewis rivala doslova zbije ve čtyřech kolech.