Profiboxing.cz



KOMENTÁŘ Fury zdeptal Klička. Nedopadne ale jako hrdina Her o trůny?

  • Zveřejněno 2. 12. 2015 15:55
  • Napsal Vojtěch Šmahel
  • Zobrazeno: 5476

Tyson Fury vs. Vladimir KličkoTyson Fury vs. Vladimir KličkoPRAHA – Hned dva sloupky na souboj o krále těžké váhy mezi Tysonem Furym a Vladimirem Kličkem vám nabídneme v tomto týdnu. Ostatně dění kolem tohoto souboje si to dle nás zaslouží. Startujeme redaktorem a expertem na těžkou váhu Vojtou Šmahelem...

DALŠÍ NOVINKY Z RINGU:

„From United Kingdon and new unified heavyweight champion Tyson Fury. Těmito slovy legendárního spíkra Majkla Buffera skončila jedna dlouhá etapa těžké váhy. Duel, kterému se v našich médiích dostávalo prostoru, jako jindy boxu za celý rok, tak stojí za zhodnocení i v mém krátkém komentáři.

Nebudu v něm ani tolik hodnotit průběh duelu, ani nebudu obhajovat své postoje, které mu předcházely a dění v ringu mi dalo za pravdu. Spíše se zaměřím na mediální a fanouškovskou dohru, rozeberu a zhodnotím nejvíce zmiňované faktory, ať už na sociálních sítích, webech a komentářů pod články.

Bod 1: Kličko prohrál zaslouženě!

Je až s podivem, kolik lidí dokázalo přiznat prohru ukrajinského boxera. Po vyhlášení jsem očekával, že někdo napadne rozhodnutí bodových, minimálně fakt, že zápas skončil 3-0 na body. Nestalo se tak. Na druhou stranu se však spíše zmiňoval Kličkův špatný výkon, než-li takticko-technicky dokonale zvládnutá partii v podání britského obra. Kličko, který více jak 10 let nominoval díky jednomu stylu, nebyl připraven s plánem 'B'.

Bod 2: Kličko už je starý a za zenitem!

Ano, ale to již minimálně 3 roky. I přesto si však dokázal poradit jak s Povětkinem, tak i Pulevem (v době duelu se světovými dvojkami). Povětkina jednoduše uštval a přejel zásluhou fyzických parametrů, Puleva kritizovaného za slabý úder naopak v divoké 'pouliční bitce'.

Fury byl pro Klička hrozbou ve faktorech, kde například výše uvedení pánové výrazně zaostávali. Takže ano, Fury porazil sice stárnoucího šampiona, ale pořád šampiona. Pokud by v současné době vyskytl někdo mladý a porazil například Floyd Mayweathera, diskutovalo by se o tom, že porazil 'starce', nebo že zdolal nepřemožitelnou legendu?

Bod 3: Nuda?!

Hodně často byl zmiňován i faktor 'nuda'. Ano, vzhledem k propagaci tohoto duelu je možné, že se na něj dívali nejen boxerští fanoušci, ale i „náhodní kolemjdoucí“, pro které bylo synonymum slova box film Rocky. Ano, těmto lidem mohl duel přijít nudný. Boxerský fajnšmekr si však na něm našel to své.

Bod 4: Šampion Fury, ale na jak dlouho?

Hodně často je zmiňováno i to, že Fury šampionem nebude dlouho. Někdo již vzývá příchod Anthonyho Joshuy, jiní naopak očekávají odvetu, kde bude zase ten starý známý 'Vláďa'. Fury před zápasem zmiňoval, že mu jde prioritně o titul a že pak se uvidí. Nečeká ho osud Roberta Baratheona z Her o trůny, který byl silný a nebezpečný, avšak ve chvíli, kdy usedl na trůn ztratil další motivaci, protože ke svému životu potřeboval výzvy?

Bod 5: Tyson Fury!

Našli se naštěstí i tací, kteří za pádem Klička viděli jen a pouze skvělý výkon Tysona Furyho. Do této skupina bych se zařadil i já. S otevřenou hubou jsem sledoval, jak se více než dvoumetrový borec s rukami u pasu vyhýbá jednomu z nejlepších jabů historie, jak je ladný na nohou a zároveň, jak je rychlý, jak drží stanovenou taktiku a jak dokáže i tvrdě zasahovat. Čekal jsem od Furyho kvalitní výkon, ale toto předčilo mé očekávání.

Závěrem snad jen vzdát hold obou účastníkům tohoto souboje za jejich pozápasové chování. Oba potvrdili, že jsou hodni být šampioni nejen svým uměním v ringu, ale i vzájemnou úctou a respektem. I tímto Fury ostatně šokoval svět.

Bod 6: Vitalij Kličko

Jeho jméno bylo hodně zmiňováno v tom slova smyslu, že pomstí bratra, že má větší instinkt zabijáka a že právě to by mohlo na Furyho fungovat. Což o to, pokud bychom ubrali Vitalimu 10 let, nebylo by to nemožné, ale nyní? Vitalij více jak tři roky nestál v ringu a při svojí derniéře ho byl schopen zasahovat i Manuel Charr. Vitalij se sice udržuje v kondici, ale udržovat se v kondici a absolvovat náročný tréninkový proces je velký rozdíl. Navíc vzhledem k nečinnosti ho žádná organizace nevede v ratingu. Sice má 'domluvu' s WBC, že v případě návratu se bude moci okamžitě ucházet o titul, avšak pás WBC je jediný, který o víkendu Fury neuloupil, neboť ho vlastní Američan Deontay Wilder.

Resumé: Ač je Vitalij zkušený bojovník a velký šampion, jeho čas již dávno pominul a v případném souboji (svojí výdrži navzdory) by padl před limitem.

Tento bod na mě působí tak moc neseriózně - bulvárně, že nebýt opravdu častých spekulacích, vůbec bych ho ve svém komentáři nezmiňoval.“