Profiboxing.cz

VIDEO Mayweather uštval také Berta: Chtělo to tretry! Groves a Salido se zlobí

  • Zveřejněno 16. 9. 2015 16:26
  • Napsal Antonín Vavrda
  • Zobrazeno: 4160

Mayweather vs. Berto / zdroj foto: Boxingscene.comMayweather vs. Berto / zdroj foto: Boxingscene.comLAS VEGAS – Poslední zápas profesionální kariéry má Američan Floyd Mayweather (49-0) úspěšně za sebou, když ve svém „obýváku“ MGM Grand v Las Vegas hladce vybodoval krajana Andrého Berta (30-4). Celý svět nyní řeší dvě otázky: Je opravdu TBE a skončil?

„Už nemám co dokazovat. Všechny rekordy jsou moje. Odcházím do důchodu zdravý, s čistou hlavou a jen pár modřinami, co za chvíli zmizí,“ pronesla osmatřicetiletá legenda, která vyrovnala bilanci 49-0 a za svoji kariéru si jen boxem vydělala přes 800 milionů dolarů. A poslední odkaz? Mimo jiné i na fakt, že podobné štěstí neměl jeho strýc Roger, jehož zdravotní stav se údajně neustále zhoršuje.

DALŠÍ NOVINKY Z RINGU:

Pokud to byla skutečně derniéra bijce, který si nechává přezdívat TBE (Nejlepší ze všech), pak jen ukázala jeho především defenzivní výjimečnost. Mayweather postupně zdeptal Berta tak, že ten byl nakonec rád za poslední gong. Rodák z Winter Haven trefil jen 17 procent ze svých úderů (83 ze 495).

To jeho protivník měl 57procentí úderovou úspěšnost (232 ze 410). Více jak polovina zápasů pak patřila do kategorie power punches. Co to znamená? Že Mayweather si tentokrát naprosto věřil, že chtěl Berta knockoutovat, jak sliboval, ale silově už na tom ve svém věku jednoduše proti takovému bijci nemá.

„Jeho rychlost je s ohledem na jeho věk neskutečná. Je to výjimečný bojovník, já měl za sebou skvělý kemp, vymyšlenou taktiku, ale on je opravdu neuvěřitelně vychytralý. Dokázal diktovat tempo boje. Na druhou stranu toho pohybu bylo až moc. Možná jsem si měl vzít na nohy atletické tretry,“ pronesl dvaatřicetiletý vyzývatel, který zinkasoval 4 miliony dolarů. Jeho soupeř měl garantovaných 32, dle vlastních slov ale vydělá opět minimálně dvojnásobek.

A právě peníze by mohly nakonec stát za tím, že do důchodu neodejde. MGM Grand se chystá na změny, vyroste zde nový a větší sál (pro 20 tisíc fanoušků), který by měl nést jméno Rockyho Marciana. Muže, který téměř přesně na den před šedesáti lety odboxoval taktéž svůj 49. vítězný duel kariéry. Navíc meta vydělané jedné miliardy jen boxem je také lákavá.

Mimochodem, dosáhnout na takovou částku jen výdělky ze svého sportu se dosud povedlo jen golfistovi Tigerovi Woodsovi. „Floyd vydělal obrovské peníze, 300 milionů za poslední dva zápasy. Ale to s sebou nese také obrovské daně. Je chytrý, ví to a proto se znovu vrátí,“ pronesl jako jeden z mnoha názor na Floydův konec jeden z jeho možných nástupců – Danny Garcia.

S kariérou rozhodně nekončí Brit George Groves (21-3), který nezvládl ani svůj třetí duel o titul mistra světa, když padl se Švédem žijícím v Las Vegas Badouem Jackem (20-1-1) těsně 1-2 na body. Zaslouženě? Dle zápasových statistik ano – Jack byl přesnější, když jeho úder našel cíl ve 210 případech z 506 pokusů (42 procent), zatímco v případě Grovese jen ve 154 případech ze 721 (21 procent). Navíc Groves se po aktivním nástupu do zápasu ocitl v prvním kole na podlaze ringu.

Jenže střední pasáž zápasu mu vyšla daleko lépe, byl aktivnější, donutil Jacka na přebíjenou na střední a krátkou vzdálenost a v těchto chvílích měl navrch. Bodoví rozhodčí ale nakonec přihlédli k Jackově pozici šampiona a přece jen se přiklonili na jeho stranu.

„Doufám, že bude dobrým šampionem a vládnout dlouho. Gratuluji mu, i když si myslím, že jsem měl vyhrát. Snad se ještě někdy potkáme,“ pronesl stále teprve sedmadvacetiletý londýnský rodák. Tomu se každopádně povedlo to, o čem jeho dosud jediný přemožitel Carl Froch jen snil, zaboxoval si ve svatostánku tohoto sportu v Las Vegas.

A co na zápas říkal Jack? „Je to velký bojovník s obrovským srdcem. Myslím, že jsem vyhrál zaslouženě hlavně proto, že se mi dařilo se držet většinu zápasu taktiky a neboxoval na krátkou vzdálenost. Ale jsem zklamaný tím, že jsem ho nedokázal po skvělém prvním kole dorazit,“ pronesl novopečený jednatřicetiletý šampion, který se zároveň vysmál drbům o tom, že by se měl utkat s mexickým průšvihářem Juliem Cesarem Chavezem Jr.

Jestliže Groves podle mnohých prohrál zaslouženě, ve druhém televizním titulovém souboji se bodoví sudí ustřelili. Alespoň dle bodování expertů a názorů většiny fanoušků. V odvetě za dubnový parádní duel o pás WBO v super pérové váze byl totiž Mexičan Orlando Salido (42-3-13) lepším i aktivnějším, než šampiony Roman „Rocky“ Martinez (29-3-2) z Portorika.

Ostatně i čísla toto dokazují – oba zasáhli soupeře v 27 procentech případů, jenže Salido celkem vyslal 1035 ran (285 přesných), Martinez jen 691 (189 přesných). Přesto se bodoví „shodli“ na remíze, když jeden nabodoval 115-113 pro Mexičana, druhý stejným výsledkem pro Portoričana a třetí dal 114-114.

„Myslím, že jsem udělal všechno pro to, abych vyhrál. Byl jsem aktivnější, šel po něm. Nevím, myslím, že všichni ví, jak to bylo. Odveta? Rád, ale jedině na neutrální půdě,“ řekl po zápase zklamaný Salido, kterému alespoň zvedla náladu společná fotka se slavným krajanem Juliem Cesarem Chavezem Sr. A Martinez? „Vyhrál jsem zaslouženě. Odveta? Kdykoliv a kdekoliv se s ním rád střetnu potřetí,“ pronesl i nadále světový šampion. Dočkají se fanoušci skvělé trilogie?

VIDEO CELÉHO ZÁPASU FLOYD MAYWEATHER JR VS. ANDRÉ BERTO

VIDEO CELÉHO ZÁPASU BADOU JACK VS. GEORGE GROVES

VIDEO CELÉHO ZÁPASU ROMAN MARTINEZ VS. ORLANDO SALIDO