Profiboxing.cz



SROVNÁNÍ Glazkov vs. Martin: Cara vyzve Princ. Kdo usedne nakonec na trůn?

  • Zveřejněno 14. 1. 2016 11:15
  • Napsal Antonín Vavrda
  • Zobrazeno: 4829

Glazkov vs. Martin / zdroj foto: Profiboxing.czGlazkov vs. Martin / zdroj foto: Profiboxing.czPRAHA – Výjimečná věc se povedla stáji Premier Boxing Championship a televizi Showtime. Na jeden galavečer dostat dva zápasy o titul mistra světa v těžké váze.

Souboj mezi Deontayem Wilderem a Arturem Szpilkou o pás WBC jsme vám již představili. Nyní je na řadě duel o volný titul IBF mezi Ukrajincem Vjačeslavem Glazkovem (20-0-1, 13 KO) a Američanem Charlesem Martinem (22-0-1, 20 KO).

DALŠÍ NOVINKY Z RINGU:

Rychlost: Ukrajinec rozhodně tím typem boxera, který by svého protivníka utancoval k smrti. Pokud ale je třeba, dovede solidně zrychlit jak na nohou, tak rukama. Východní škola se jednoduše nezapře. To samé platí o jeho soupeři, který půjde do zápasu s výhodou šesti centimetrů na výšku (196 cm ku 190 cm) a 11 cm v rozpětí paží (203 ku 192).

Verdikt: Glazkov 7 ; Martin 7

Síla: Knockoutová bilance mluví jasně. Ano, Glazko stál proti daleko kvalitnějším soupeřům, jenže právě ty nikdy k zemi poslat nedokázal. A to ani Cunninghama, který sice před limitem neprohrává, ale na podlaze ringu už párkrát byl. Martin je střelec, navíc jak ukázal například zápas s odolným Brazilcem Raphaelem Zumbanem Lovem, má sílu i v závěrečných kolech. Možná trochu přestřelené, ale až duel s Glazkovem ukáže, zda je síla u Martina přepálená, nebo odpovídá.

Verdikt: Glazkov 7 ; Martin 9

Obrana: Slabina z obou stran. Respektive Glazkov rozhodně není pevný v defenzivě, pokud na ni nemá čas se připravit, pak je jeho dvoják solidní. Jinak? Náchylný na často zbytečné údery. Ostatně jeho sporné výhry mluví za vše. Hodně toho chytá z přední ruky soupeřů. Právě zde můžeme hledat hlavní šanci na Martina na triumf.

Američan přezdívaný „Princ“ je totiž obrácený gard a v levačce má hrozivou tečku. Jeho obrana začíná na pěti bodech jednoduše proto, že dosud nebyla výrazně nikým prověřena. Alespoň z dostupných videí. Na druhou stranu také on má jednu výraznou slabinu, při útocích mu padají ruce až k pasu, což by mohla být voda na mlýn pro skvěle kontrujícího Glazkova.

Verdikt: Glazkov 6 ; Martin 5

Útok: Silná stránka obou. Ukrajinský „Car“ umí krásně kombinovat, navíc komba protahuje třeba i na tři, čtyři údery. Rád chodí do přestřelek, ve kterých dosud nikdy výrazněji nezaváhal, díky skvělé technice je extrémně přesný. Otázkou je, jak mu bude vyhovovat boj na blízko, kde je Martin hodně otravný.

Američanova silná stránka v ofenzivě? Zadní protažený bodnutý direkt, který připomíná podobnou „tečku“ ovšem z přední ruky v podání Sergeje Kovaljova. Martin není tanečník, nemusí vypadat dobře technicky, ale umí především do zadní ruky dát slušnou (krátkou) rotaci boků, čímž ze své levačky dělá hrozivou zbraň hromadného ničení. Na krátkou a střední vzdálenost boxuje hodně účelně, lehčími údery soupeře oťukává, tvrdý přidá jen ve chvíli, když „cítí krev“.

Verdikt: Glazkov 8 ; Martin 8

Psychika: Glazkov má v zádech silnou stáj, která ho dosud vždy podržela, je odolný, je tvrdý, je šikovný, nemá důvod si nevěřit. Někteří soupeři jej sice opticky přeboxovali, do problémů jej ale nikdy pořádně nedostali. Jenže výhodu stáje poprvé v tomto případě tak trochu lehce ztrácí, čeká jej souboj na půdě soupeře a přestože jeho Main Events a Premier Boxing Champions spolupracují, při vyrovnaném dvanáctikolovém souboji by mu to na body vyjít nemuselo.

Martin je klasický hladový vyzývatel. Hladový, dosud nepříliš prověřený, v ringu vystupuje za všech okolností klidně a chladně. Prostě nezastavitelný stroj, který pracuje pořád stejně. Na jednu stranu by změna tempa někdy neškodila, na druhou je tento styl pro soupeře nesmírně otravný. Dle dostupných videí je to tréninkový dříč, tuto životní šanci bude chtít jistě využít!

Verdikt: Glazkov 8 ; Martin 8

Celkem: Glazkov 7,2 ; Martin 7,4 (Na papíře především díky síle, otočenému gardu a síle lehce vládne Američan. A nic na tom nemění ani fakt, že bookmakeři více věří Ukrajinci. Dle mého půjde o to, kdo komu vnutí svůj styl. Oba boxují ofenzivně, bez kvalitních obran, oba jsou ale celkem odolní. Přesto myslím, že duel skončí před limitem a možná hazarduji, ale podle mne pro Martina.)