Profiboxing.cz



SROVNÁNÍ Joshua vs. Whyte: dva neporažení Britové v cestě za slávou

  • Zveřejněno 10. 12. 2015 0:52
  • Napsal Vojtěch Šmahel
  • Zobrazeno: 5828

Anthony Joshua vs. Dillian WhyteAnthony Joshua vs. Dillian WhytePRAHA – Pro mnohé budoucí král těžké váhy Anthony Joshua (14-0, 14 KO) má před sebou - alespoň ve své profesionální kariéře – první skutečně vážnou výzvu. Po sérii journeymanů, veteránů, či taxikářů ho čeká „mladý a hladový“ rival Dillian Whyte (16-0, 13 KO).

Oba se již setkali v amatérském ringu a Whyte je jedním ze tří Joshuových přemožitelů v jeho dosud krátké kariéře, která vyvrcholila sporným triumfem na londýnské olympiádě před třemi lety. Jak se během sedmi lety od jejich prvního setkání karty promíchaly a kdo je favoritem jejich odvety? O tom více v našem tradičním srovnání.

DALŠÍ NOVINKY Z RINGU:

Rychlost: Joshua je vynikající atlet. Skvěle dokáže pracovat na nohou, díky kterým se umí dostat na střední vzdálenost. Právě v boji na středí vzdálenost spočívá jeho hlavní zbraň, která je úzce spjatá s rychlostí. Právě na tu dokáže dokonale využít rychlých a zajímavých kombinací. Whyte je spíše typický tank, kombinace má rychlé, nicméně nedostatek má v jabu a v práci nohou.

Verdikt: Joshua 8 ; Whyte 7

Síla: Oba borci jsou silově velmi dobře disponovaní. Ono, pokud se člověk podívá na jejich muskulaturu, dost dobře to pochopí. Joshua dokáže udeřit velmi silně takřka jakýmkoliv úderem. Jeho největší zbraní jsou krátké a technicky dokonalé háky.

Whyte na tom není o moc hůře, na druhou stranu ve všem za Joshuou lehce zaostává. Silově srovnatelní by měli být i v případných klinčích. Otázkou však zůstává, jak se budou případně oba protagonisté prezentovat fyzicky v pozdějších fázích duelu. Ani jeden nestrávil v ringu více jak čtyři kola. Na druhou stranu podobná spekulace byla i u Deontaye Wildera, který ji však rázně vyvrátil a i tentokrát by tomu nemělo být jinak.

Verdikt: Joshua 9 ; Whyte 8

Obrana: Pro podobné prozatímní suverény je vždy složité hodnotit atribut, který prakticky nemuseli využívat. Whyte dokáže bojovat z dvojáku, Joshua se spíše spoléhá na srážení úderů a případně své reflexy. Obranu by si měli oba navzájem prověřit a právě to, jak jeden nebo druhý dokáže odolávat atakům soupeře, bude pro tento duel rozhodující. Šalamounským řešením je proto stejná známka pro oba.

Verdikt: Joshua 7; Whyte 7

Útok: Komplexnost, tak by se dal shrnout útok Anthonyho Joshuy. Pokud by měl větší zkušenosti a byl by prověřený delšími duely, musel by dostat absolutní známku. Takto musíme ubrat jeden bodík, protože jsou na místě otázky ohledně kondice a ohledně toho, že se mu dosud v profiringu nepostavil adekvátní protivník, který by do sebe nenechal pouze bušit. Totéž platí pro Whyteho, který je ale také velmi šikovný, dobře pracuje se vzdáleností, dokáže měnit úhly a směry svého útoku.

Verdikt: Joshua 9 ; Whyte 8

Psychika: Joshua ukázal pevnou psychiku již v amatérském ringu. Na druhou stranu jeho olympijské vítězství vzbudilo velkou vlnu diskuze, když mu podle mnohých velmi pomohlo domácí prostředí a podle některých měl padnout již v prvním kole s Kubáncem Erislandym Savonem.

Ještě větší vlnu nevole pak vzbudilo finálové vítězství nad Robertem Cammarellem. Hodně fanoušků i expertů proto pohlíží na Joshuu jako na protekčního boxera, kterému cestu k úspěchu vždy někdo pomohl někdo umést. Nyní má šanci v ostře sledovaném duelu své kritiky umlčet.

Whyteovi se otvírá jedinečná šance. Pokud porazí opěvovaného Joshuu, stane se rázem zajímavým objektem pro každého promotéra, každou televizi, boxerskou organizaci. Větší motivaci mít snad ani nelze. Navíc se na tento souboj de facto chystá celou dosavadní amatérskou kariéru. Oba o něm ostatně věděli dlouho dopředu a proto budou jistě kvalitně připraveni.

Verdikt: Joshua 8 ; Whyte 8

Celkem: Joshua 8,2 ; Whyte 7,6 (Velmi vysoká čísla pro oba borce. Nicméně Joshua je nejen velkým kurzovým favoritem. Whyte však má zbraně na to, aby překvapil.)