Profiboxing.cz



SROVNÁNÍ Povětkin vs. Wach: Kdo se příští rok postaví šampionovi Wilderovi?

  • Zveřejněno 2. 11. 2015 17:32
  • Napsal Martin Kopunec
  • Zobrazeno: 6035

Alexander Povětkin vs. Mariusz WachAlexander Povětkin vs. Mariusz WachPRAHA – Netradičně už tuto středu budeme svědky zajímavého souboje těžkých vah, ve kterém proti sobě nastoupí Rus Alexander Povětkin (29-1, 21 KO) a jeho polský vyzývatel Mariusz Wach (31-1, 17 KO). To vše před zraky fanoušků v kazaňské Basket Hall.

Pro oba soupeře to bude extrémně důležitý duel pro další vývoj jejich kariér. Bojovat se bude o stříbrný pás WBC a vítěz bere vše. Poražený nejenže ztratí možnost vyzvat šampiona této organizace Deontaye Wildera (35-0, 34 KO) ale taky vzhledem k věku obou borců, to může znamenat konec hvězdné kariéry a pomalý úpadek.

DALŠÍ NOVINKY Z RINGU:

Jak tento souboj vypadá na papíře? O tom následující řádky.

Rychlost: „Ruský rytíř“, jak se Povětkinovi přezdívá, je známý rychlostí v kombinacích, které podtrhává jeho excelentní technika. Pohyb tělem už je ale horší. Jeho postoj je statický, práce trupu prakticky nulová a to samé se dá říct i o reflexech. Stejně tak Wach není žádný rychlík a v ringu působí spíše dojmem nemotorného obra. Pohyb nohou či tělem jej rozhodně nezdobí.

Verdikt: Povětkin 7 ; Wach 6

Síla: Zřejmě největší zbraní obou boxerů je velká úderová síla, kterou disponují. A právě síla by mohla zápas rozhodnout. U Wacha jde jednoznačně o hrubou sílu. která v jeho případě ale nejde ruku v ruce s technikou. Dokáže ukončit zápas jedním úderem ovšem jeho knockoutová bilance je jen 53 procent, Saša oproti němu má procent 70. Rusovu sílu téměř dokonale podporuje už výše zmíněná technika. Přesnost úderů spolu s drtivou silou z dělají v tomto faktoru mírného favorita.

Vedikt: Povětkin 9 ; Wach 8

Obrana: Atraktivnost souboje, ač se to nemusí zdát, stoupá právě i díky obraně soupeřů. A to díky tomu, že u obou borců prakticky neexistuje. Zejména Povětkin je na tom mizerně a většinu úderů kryje až jeho hlava. Na druhou stranu se může pochlubit, že za svoji profesionální kariéru nikdy nebyl vyjma duelu s Vladimirem Kličkem nikdy počítán.

Stejně tak polský „Viking“ je na tom podobně a jeho čest hájí jeho obrovská odolnost, kterou předvedl v souboji s ukrajinským vládcem těžké váhy. Ten na jeho hlavu vyslal řadu drtivých kombinací, ale Wach nepadl. Jako by snad ani kryt nepotřeboval. Souboj dvou nekrytých ranařů tak může být pro fanoušky velkou parádou.

Verdikt: Povětkin 6 ; Wach 7

Útok: A díky výše zmíněnému se můžeme těšit i na ofenzivní dovednosti soupeřů. Oba mají potenciál útočit, tlačit se dopředu. Povětkin působí v posledních duelech jako správně namazaný stroj na přesné údery, když umí protivníka dobře přečíst a díky tomu dosáhnout kýženého výsledku – vítězství. Wach je buldozer, který se nezastaví před ničím a nikým a jde dopředu i přes údery.

Verdikt: Povětkin 9 ; Wach 8

Psychika: Dle všeho by měl mít po této stránce převahu ruský borec a to hned z několika důvodů. Boxuje na „domácím písečku“, nemá strach z velkých výzev, viz jeho duel s Manuelem Charrem, který byl prvním po prohře s Kličkem. Po té se boxeři často dávají dohromady i rok, ne tak Rus.

U polského bijce už bychom na skálopevnou psychiku tak nespoléhali. Přeci jen, na rozdíl od jeho soupeře je ve světovém žebříčku až na 35. místě a stejné číslo můžeme vidět i v kolonce s názvem věk. Případná prohra by znamenala pomyslný sešup z výsluní a tento fakt jej může dostat pod velký tlak.

Verdikt: Povětkin 9 ; Wach 7

Celkem: Povětkin 8 ; Wach 7,2 (Ruský bohatýr se zdá být v tomhle zápase favoritem prakticky ve všech směrech a přestože je Wach silný boxer, vsadil bych si na vítězství domácího borce. Pakliže ale půjdou oba do otevřené útočné války, máme se nač těšit a výsledek může dopadnou jakkoliv.)