Profiboxing.cz



Parker chce udělat krok k robotovi Joshuovi. A Cojanu? Štve mě, jak mě přehlížíte

  • Zveřejněno 5. 5. 2017 16:08
  • Napsal Antonín Vavrda
  • Zobrazeno: 5387

Cojanu vs. Parker / zdroj foto: internetMANUKAU CITY – Už jen hodiny chybí do chvíle, aby se fanouškům představil po týdnu další mistr světa těžké váhy. V první obhajobě pásu WBO se postaví Novozélanďan Joseph Parker (22-0, 18 KO) rumunskému vyzývateli Razvanu Cojanovi (16-2, 9 KO). A náhradník za původně plánovaného Brita Hughieho Furyho rázně odmítá pozici obětního beránka.

Původně měl pětadvacetiletý talent žijící v Las Vegas boxovat povinnou obhajobu proti nejvýše postavenému soupeři federace WBO. Nakonec se ale utká s mužem, kterému patří na jejím ratingu až pozice číslo 14 a který dosud svůj nejtěžší zápas kariéry prohrál.

DALŠÍ NOVINKY Z RINGU:

Psal se datum 10. dubna 2015 a Cojanu byl v semifinále turnaje ESPN's Boxcino proti Američanu Donovanu Dennisovi (12-3, 10 KO) jasným favoritem. Po 239 sekundám duelu Dennis slavil, zatímco Cojanu ze sebe soukal slova o tom, jak se vrátí silnější a že se musí z této porážky poučit.

O zhruba dva roky později se před ním otevírá nečekaná možnost. Může svá slova naplnit. Co na tom, že od té doby dokázal porazit jen dva podprůměrné soupeře a jeho forma i s ohledem na výrazný nárůst hmotnosti byla všelijaká jen ne dobrá? A co na tom, že vítěz tohoto turnaje – Rus Andrej Fedosov – který ve finále Dennise poslal třikrát k zemi a knockoutoval v osmém kole, si může o podobné příležitosti nechat jen zdát.

Cojanu sám se cítí být hodně nedoceněný. A svým pocitům dal před pár dny volný průchod. „Kolikrát jste boxoval? Jednou, dvakrát? Co o tom sportu víte? Proč házíte špínu na bojovníka jako jsem já? Na bojovníka, který nikdy nedostal ve svém životě nic zadarmo?“ obořil se ve středu na tiskové konferenci 202 centimetrů vysoký obr na místní novináře.

Razvan Cojanu / zdroj foto: internetRazvan Cojanu / zdroj foto: internet

„Během pár dní nám předložili tři různé smlouvy, které jsme museli podepsat. Přijdu jsi, jako bychom tady hráli ruskou ruletu,“ vztekal se pro změnu jeho manažer John Arthur kvůli chování domácích promotérů ze stáje Duco Events. „Nikdy jsem za dvacet let v branži nezažil takové neprofesionální chování,“ dodal.

A co na to druhá strana? Jen slova chvály směrem ke Cojanovi. „Má obrovské zkušenosti, víme, čeho je schopný. Je to člověk, který navíc Joa moc dobře zná, má ho přečteného, ví o jeho slabých i silných stránkách. Známe se navzájem, což z něj dělá extrémně nebezpečného protivníka,“ pronesl kouč novozélandské perly Kevin Barry.

Cojanu s Parkerem totiž už dvakrát v rámci přípravných kempů spároval, mimo jiné ho připravoval loni na podzim na Němce Alexandra Dimitrenka, kterého neporažený talent těžké váhy knockoutoval ve třetím kole. Rumun žijící taktéž za velkou louží, v kalifornském Burbanku, v minulosti trénoval také s Rusem Alexandrem Povětkinem.

Barry se zároveň rozpovídal také o novém nezpochybnitelném králi těžké váhy, Britu Anthonym Joshuovi. „Ten kluk se neustále zlepšuje, vyvíjí, ale pořád je hodně zranitelný. Ten chlap je vlastně hodně čitelný, jednoduchý, de facto pracuje jako robot. Nemá velký úderový arzenál, příliš nepohybuje hlavou, tělem. Je tam hodně dovedností, které Joe zvládá lépe,“ řekl muž, který dříve trénoval také Davida Tuu.

Joseph Parker / zdroj foto: internet

„Řeknu to takhle. Pokud by měl Joshuu na zádech v šestém kole stejně jako Kličko, tak v šestém kole ten zápas také skončí. Ale pro nás je nyní klíčové obhájit titulu proti Razvanovi, ukázat krásnou show, případně knockout. O budoucnosti se bavme poté,“ dodal s tím, že případný vzájemný duel dvou neporažených mladých talentů nyní řešit nechce.

Jak jeho chráněnec obstojí? Potvrdí se jeho slova o těžkém protivníkovi, nebo naopak ta fanoušků a novinářů, do kterých se Cojanu opřel a kteří si myslí, že Rumun nemá v zápase o titul mistra světa jedné z top federací co pohledávat?

To zjistíme v Česku v sobotu krátce po poledni. A případně pouze prostřednictvím internetových streamů. V rámci galavečera se fanoušci mohou těšit také na duel neporaženého Rusa Umara Salamova (18-0, 13 KO), který si to o dva menší tituly federací WBO a IBF rozdá s Chorvatem Emilem Markovičem (24-1, 19 KO), nebo na o dva roky mladšího Parkerova bratra Johna (2-0).

KOMPLETNÍ PROGRAM GALAVEČERA NALEZNETE ZDE!