Profiboxing.cz



Haye: Jak dopadne jeho návrat? On sám připouští i rychlý návrat do důchodu

  • Zveřejněno 15. 1. 2016 16:39
  • Napsal Antonín Vavrda
  • Zobrazeno: 4562

Mark De Mori a David Haye / zdroj foto: Daily MailMark De Mori a David Haye / zdroj foto: Daily MailLONDÝN – Je to tady. Měsíční odpočet, který spustil sám David Haye (26-2, 24 KO) na svém instagramovém účtu, se blíží ke konci. V sobotu večer vstoupí bývalý šampion křížové i těžké váhy do ringu v londýnské O2 Arena proti Australanu Marku de Morimu (30-1-2).

Tři a půl roku. Tak dlouho neměl už pětatřicetiletý Haye soutěžní zápas. Přestože se v roce 2013 dvakrát domluvil na bitvě s Tysonem Furym, v ringu se nikdy nepotkali. V přípravě na druhý souboj si vážně poranil pravé rameno a po operaci ukončil kariéru.

DALŠÍ NOVINKY Z RINGU:

„Nevěřil jsem, že je na tom rameno tak špatně, ale čtyřiadvacet hodin po magnetické rezonanci jsem už ležel na operačním stole. Bylo mi řečeno, že ramenní kloub už nikdy nebude stoprocentní. Boxerský Bůh mi jednoduše naznačuje, že je toho dost a je na čase, abych pověsil rukavice na hřebík,“ řekl na podzim roku 2013.

Od té chvíle se ale de facto neustále mluvilo o jeho comebacku. Nejvíce na přelomu let 2014 a 2015, kdy se Haye vrátil do tréninku a byl sparing-partnerem americké křížové váhy B. J. Florese, který taktéž vyměnil sako a křeslo spolukomentátora NBC za rukavice.

Mark de MoriMark de Mori

24. listopadu 2015, čtyři dny před zápasem Furymu s Vladimirem Kličkem, oznámil Haye návrat na tiskovce se svým soupeřem – Markem de Morim, třiatřicetiletým Australanem, kterého čeká v sobotu večer životní zápas.

„Je silný, je tvrdý, je nebezpečný, jedenáct let neprohrál. Navíc je v ratingu WBA (10.), což mi dává šanci na rychlý posun mezi elitu. A tam také mířím,“ vysvětloval bijec přezdívaný „Hayemaker“, proč si vybral Australana, který remizoval s Alexem Leapaiem v jeho debutu mezi profíky v roce 2004.

David HayeDavid Haye

Tím ale výčet alespoň známých jmen v jeho ratingu končí. Pro mnohé je australský „Dominátor“ žijící v Chorvatsku pouze silný boxovací pytel, který má soupeři posloužit pro jeho návrat. On sám s tím je navíc smířený. Ale... „Jsem ten druhý. To je moje role. Ten, který tady má vypadat dobře, je on. Nemám s tím problém, ale já jsem přišel do Anglie bojovat. Tvrdě jsem trénoval a udělám maximum, abych vyhrál,“ pronesl v týdnu na tiskové konferenci.

To jeho soupeř, který vstoupí do ringu s novým koučem Shanem McGuiganem, mluvil pochopitelně daleko více. Mimochodem s ním natočil i zajímavé krátké video, na kterém jej mladý trenér doslova řeže medicinbalem do břicha a když skončí, tak je vidět, že si to skutečně užíval.

David Haye vs. Mark de Mori / zdroj foto: Daily MailDavid Haye vs. Mark de Mori / zdroj foto: Daily Mail

„Proč jsme to dělali? Chceme se připravit na situaci v ringu, která může nastat tak, abychom na ni byli připraveni. David ten důvod chápe,“ vysvětloval scénu v jednom televizním pořadu McGuigan. „Není to úplně příjemné, rozhodně existují příjemnější věci. V tréninku dostávám spoustu ran, přesto potřebuji být připravený i na přímé údery na žaludek a solar, abych se s tím uměl vyrovnat,“ dodal s úsměvem Haye.

„Mým přáním bylo vždy být nesporným vládcem těžké váhy. Jen nešťastná posloupnost zranění mě o tuto opětovnou šanci připravila. Hodně jsem na nemocničním lůžku trpěl. Člověk si neuvědomí co všechno má, dokud o to nepřijde. Postupně jsem více a více uvažoval o návratu, ale chtěli jsme jít pomalu, nechtěl jsem jakkoliv ohrozit operované rameno,“ přidal už na tiskovce s dovětkem, že mu jeho pravačka přijde nyní silnější, než kdy dříve.

David HayeDavid Haye

„Věřím, že je to pro mě začátek něčeho úžasného. Myslím, že mám šanci ukázat, že patřím mezi elitu těžké váhy. Čekám tuhý boj, čekám, že budu muset zodpovědět pár otázek, ale nemám s tím problém. Ani s tím, že by se zápas protáhl do druhé poloviny z dvanácti vypsaných kol,“ pokračoval.

A na odpovědi bude čekat i on sám. Jak následně naznačil, ani úspěšný comeback je nemusí udržet zpět v ringu. „Nevracel jsem se do ringu jen tak, pro nic za nic. Nebudu boxovat, pokud si nebudu jistý výhrou. Tím, že na to mám. A v takovém případě se chci měřit s nejlepšími, jinak nemá tento návrat smysl. Chci se stát opět mistrem světa. Pokud se k tomuto cíli rychle nenasměřuji, skončím,“ vysvětlil svoje myšlenkové pochody.

Mark de MoriMark de Mori

„Myslím si, že pokud jsem zdravý, mohu být nejlepší těžkou vahou světa,“ dodal muž, který si De Moriho vybral za svého soupeře hlasováním na twitteru poté, co se mu on sám přihlásil, že se mu chce postavit. Jak to dopadne? A dostane podobnou šanci následně i Haye, který zahořel touhou po setkání s Anthonym Joshuou?

První odpovědi začnou fanoušci i experti dostávat krátce před sobotní půlnocí. Žádná z dostupných televizí v Česku zápas živě vysílat nebude. Fanoušci jej ale budou moct nakonec přece jen sledovat skrze stream na oficiálním youtube kanálu britského boxera ZDE!

KOMPLETNÍ PROGRAM GALAVEČERA NALEZNETE ZDE!