Profiboxing.cz



Hlásí se další 'Gipsy King'! Prsatá Polka i finský obr chtějí evropský pás

  • Zveřejněno 18. 12. 2015 17:37
  • Napsal Antonín Vavrda
  • Zobrazeno: 5117

Ewa BrodnickáEwa BrodnickáPRAHA – Poslední předvánoční boxerský víkend rozhodně nabízí lahodné menu plné parádních zápasů jako na kontinentu, ostrovech i za velkou louží. Pojďme si představy ty nejzajímavější, kromě souboje mezi Bryantem Jenningsem a Luisem Ortizem, kterému se budeme věnovat zvlášť.

DALŠÍ NOVINKY Z RINGU:

EDEN, ÚSTÍ NAD LABEM – ESTER KONEČNÁ (debut) vs. KLAUDIA SZYMCZAKOVÁ (1-5, 1 KO) – čtyřkolový duel v lehké střední váze

Čtyři domácí tituly ve čtyřech váhových divizích za poslední čtyři roky získala ostravská bojovnice z červeným vysokoškolským diplomem Ester Konečná. Na „večírku“ pořádaném jejím jmenovcem Lukášem Konečným se představí poprvé v profesionálním ringu. A shodou okolností ve stejné váze, ve které právě Konečný slavil mezi profíky nejvíce úspěchů.

Soupeřkou ji bude polská bojovnice Klaudia Szymczaková, jejíž bilance sice nepůsobí dvakrát pohledně, skrývají se v ní ale porážky se dvěma elitními polskými bojovnicemi Ewou Brodnickou a Ewou Piatkowskou. S oběma vydržela se ctí všechna čtyři vypsaná kola. Konečnou tak na úvod profesionální kariéry nečeká snadná zkouška.

V ringu tělocvičny hospůdky Eden se představí i další známá česká jména Jan Balog, Josef Obešlo, Josef Holub či Petra Částková.

HALA ICDS, LOMIANKI, POLSKO – EWA BRODNICKÁ (9-0, 2 KO) vs. ELFI PHILIPSOVÁ (6-2-3, 2 KO) – desetikolový duel o titul mistryně Evropy v lehké váze

Ewa Brodnická (vlevo)

A právě výše zmíněnou Brodnickou čeká další velká výzva v její cestě za slávou a uznání. O to se snaží mimo jiné i proto, aby ukázala, že i ženy s velkým poprsím mohou dělat bojové sporty. A také s velkým srdcem a kvalitním boxerským uměním.

Brodnická touží po velkých metách a dvaadvacetiletá Belgičanka má být pouze dalším krokem v cestě například za soubojem se švédskou kráskou Klarou Svenssonovou, nebo ruskou dračicí Světlanou Kulakovovou. Obě už mají za sebou na rozdíl od polské „Amazonky“ jedno zaváhání. Jak se popasuje s první velkou výzvou kariéry jednatřicetiletá Polka?

HARTWALL ARENA, FINSKO – ROBERT HELENIUS (21-0, 13 KO) vs. FRANZ RILL (11-0, 7 KO) – dvanáctikolový duel o titul mistra Evropy a Mezinárodního šampiona IBF v těžké váze

Hodně přísně se zachovala evropská federace k Erkanu Teperovi (15-0, 10 KO). Ten kvůli zranění musel vycouvat z hodně očekávaného souboje s finským obrem Robertem Heleniem, kde měl být ve hře jeho pás mistra Evropy. O ten ale přišel a „Severská noční můra“ si to rozdá o volnou verzi titulu s dalším německým bijcem Rillem.

Dle regulí federace by se sice vítěz měl utkat právě s Teperem, který si pás vybojoval červencovou senzační demolicí dalšího chráněnce německé stáje Sauerland Event – Davida Priceho. Jenže ve čtvrtek se objevila následující slova jistého Eddieho Hearna, toho času manažere Brita Anthonyho Joshuy (15-0, 15 KO).

„Lidé mluví o souboji s Dereckem Chisorou, ale tak nějak v něm moc nevidím perspektivu. Anthony chce bojovat o tituly a titul mistra Evropy mu do sbírky vyjma těch světových ještě chybí. Navíc by měl vítěz duelu Helenius vs. Rill v držení i pás IBF, který by nám pomohl pro pozici v této federaci. Udělám maximum, abych tento duel zorganizoval.“

Není tajemstvím, že Sauerland (Helenius) a Hearna pojí hodně vřelé vztahy, které případnou pozici Tepera hodně stěžují. Nejdříve si ale musí finský obr, který se mezi šestnáct provazů poradit s Rillem. Tento osmadvacetiletý rodák z kanadské Oshawy je velkou neznámou, na druhou stranu coby tréninkový parťák Tepera by mohl být na tento duel solidně připravený a fanoušci by se mohli dočkat i velkého překvapení.

Na galavečeru se představí také český zástupce – známé domácí křížové (a polotěžké) váze Juhovi Haapojovi (25-6-2, 15 KO) se postaví Kubánec Miguel Velozo (17-4-2, 5 KO), který dlouhodobě žije v severočeském Děčíně. Už dvaačtyřicetiletý bijec sice své poslední tři duely prohrál, pokud se ale dokázal na finskou výzvu – o které ví dostatečně dlouho dopředu – dokázal kvalitně připravit, mají se finští fanoušci nač těšit.

MANCHESTER ARÉNA, VELKÁ BRITÁNI – ANDY LEE (34-2-1, 24 KO) vs. BILLY JOE SAUNDERS (22-0, 12 KO) – dvanáctikolový duel o titul mistra světa WBO ve střední váze

Billy Joe Saunders vs. Andy Lee

Týden poté, co se předvedl v plné zbroji Eddie Hearn, vytáhl svá esa do boje také jeho velký rival Frank Warren. A jako obvykle si dal záležet, aby se fanoušci bavili co možná nejdéle. Tentokrát pro program připravil celkem šestnáct dvojic, za což by nemuseli mnohdy stydět v Česku ani na oblastních kolech.

Hlavními hvězdami budou neporažené talenty Tommy Langford (14-0, 4 KO), Mitchell Smith (13-0, 7 KO), Jack Catterall (13-0, 8 KO), Liamové Williams (12-0-1, 7 KO) a Smith (21-0-1, 11 KO), dále také Paul Butler (19-1, 10 KO), ale hlavně Lee se Saundersem, dalším to „Gipsy Kingem“, kamarádem to jistého Tysona Furyho.

„Pro mě je boj celý můj život. Jsem hrdým Romem. Dělám to všechno pro svůj lid. Chci získat ten titul, abych mu mohl trochu pomoct, trochu poodkrýt náš život,“ tvrdí před zápasem s Leem stále teprve šestadvacetiletý bijec, jehož praděda byl pouťovým bavičem a boxerem.

Saunders má nyní k potvrzení svých slov velmi blízko. Sice už je to více jak rok, kdy ve velké bitvě dokázal přeboxovat vrstevníka Chrise Eubanka Jr., jenže zatímco ten se dostal k duelu o světový titul na jaře, Saunders musel na svoji šanci dále čekat. Přichází nyní, když stojí proti irskému válečníkovi Leemu.

A čeká se pořádně ostrá bitva dvou levorukých bijců, kteří jsou tak trochu přehlížení. Dá se říct, že neprávem. Momentálně se jedná o nejlepší britské boxery střední váhy, jednatřicetiletému Leemu zcela obrátila kariéru spolupráce s Adamem Boothem. Tu navázal po porážce od Mexičana Julia Cesara Chaveze Jr. před třemi lety.

Mnoho lidí jej odepsalo – „nemá úder, nemá bradu, není to bojovník“ – jenže Lee se nezastavil ani při sporných výhrách s Anthonym Fitzgeraldem a Frankem Harochem Hortou a poté, co z těžkého downu porazil Johna Jacksona, poradil si stejným způsobem také s Mattem Korobjovem, do té doby nezastavitelným ruským strojem na demolice. A také remízový duel s Peterem Quillinem měl dle mnohých vyhrát.

„Jsem připravený. Nic mne nelimituje, už se těším do ringu. Chci ukázat toho zlého, nebezpečného a hladového Andyho Leeho. Jakmile vejdu mezi šestnáct provazů, přepnu se v hlavě na bojový mód. Mám k Billymu velký respekt, jsme profesionální sportovci, bude to skvělý boj mezi dvěma nejlepšími středními vahami na světě, ze které ale vyjdu coby vítěz já,“ má jasno Lee...