Profiboxing.cz



Hladový víkend? Chutě mají Arreola, Usyk, Dorticos i nekončící Rus Jones Jr.

  • Zveřejněno 11. 12. 2015 16:52
  • Napsal Antonín Vavrda
  • Zobrazeno: 4884

Roy Jones Jr. / zdroj foto: Boxingscene.comRoy Jones Jr. / zdroj foto: Boxingscene.comPRAHA – Nejen zápasem dvou talentovaných britských těžkých vah Anthony Joshua (14-0, 14 KO) vs. Dillian Whyte (16-0, 13 KO) žije svět profesionálního boxu o tomto víkendu. Hodně zajímavého bude k sobotu večer k vidění v Evropě i za velkou louží...

DALŠÍ NOVINKY Z RINGU:

KYJEV, UKRAJINA – ALEXANDER USYK (8-0, 8 KO) vs. PEDRO RODRIGUEZ (22-1, 19 KO) – dvanáctikolový duel o Mezinárodní titul WBO v křížové váze

Rodriguez vs. Usyk / zdroj foto: K2 UkraineRodriguez vs. Usyk / zdroj foto: K2 Ukraine

Nejprve neznámý a tvrdý Kubánec Pedro Rodriguez a poté šampion WBO v křížové váze Krzysztof Glowacki (25-0, 16 KO). Takové jsou nejbližší plány ukrajinské hvězdy, která by tak mohla v desátém profesionálním zápase kariéry završit svoji cestu za vytouženým titulem. „Jsem připravený,“ má jasno Usyk. Stejná slova zní i z jeho stáje K2 Promotions.

Rodriguez by neměl být velkou překážkou. Jeho rekord sice vypadá působivě, s jeho soupeři to je ale už horší. Dosud stál proti jediné větší zkoušce – Rusovi Magomedu Abdusalamovovi – a během dvou dostal po nadějném začátku bití na téma „raději shazovat do křížové váhy, než to zkoušet s nadváhou a bez kondice proti ranařům“.

Ostatně toto potvrzují i statistiky: od tohoto souboje dalších čtrnáct Rodriguez vyhrál, všechny před limitem, přesto je až ve druhé stovce světového ratingu. Usyk potřeboval na pozici číslo 6 pouze osm soubojů. Favorit tohoto duel je jasný.

MOSKVA, RUSKO – ROY JONES JR. (62-8, 45 KO) vs. ENZO MACCARINELLI (40-7, 32 KO) – dvanáctikolový netitulový duel křížové váhy

V ruské metropoli se představí obr Alexander Ustinov, nebo bývalý světový šampion ve střední váze Dmitrij Čudinov, největší pozornost ale poutá hlavní tahák večera, který na papíře organizuje Umar Kremlev. Za vším ale pochopitelně stojí Vladimir Chrjunov, který ale na konci léta přišel o ruskou profesionální licenci.

Nejspíše také proto není ve hře žádný titul, přestože se mluvilo o „super“ verzi pásu WBA. A nejspíše proto je kolem souboje tolik nejasností. Pětatřicetiletý ostrovní bijec se na tento duel „připravil“ říjnovou výhrou nad Čechem Jiřím Svačinou. A Jones? Ten se na říjnové tiskovce vytáhl ruský pas a mimo jiné prohlásil: „Tento zápas bude posledním v mé kariéře.“

Střih a tiskovka z 9. prosince, stejné obsazení, stejné místo, jen trochu rozdílná slova. „Nikdy jsem neřekl, že toto bude můj poslední zápas. Rozhodnu se dle toho, jak se budu cítit. Když vyhraji a nebudu mít z toho dobrý pocit, tak klidně skončím. A naopak. Ale momentálně se cítím skvěle,“ prohlásil už šestačtyřicetiletý Jones.

Enzo MaccarinelliEnzo Maccarinelli

Co od souboje veteránů, z nichž jen ruský Američan figuruje v Top 15 některé z prestižních organizací (10. místo v ratingu WBO), očekávat? Těžko říct. Může z toho být zajímavá podívaná, stejně tak ale dlouhé a nudné divadlo, nebo rychlá záležitost pro Jonese, nedůstojné jménům obou bývalých mistrů světa.

GLENDALE, USA – SULLIVAN BARRERA (16-0, 11 KO) vs. KARO MURAT (27-2-1, 17 KO) – dvanáctikolový eliminační duel IBF v polotěžké váze

Pokud už jdeme po stopách top zápasů, musíme zmínit i toto setkání v americkém Glendale. Top Rank s Main Events připravili rozhodně zajímavý galavečer, jehož vrcholem bude eliminační bitva o právo vyzvat šampiona IBF v polotěžké váze Sergeje Kovaljova (28-0-1, 25 KO).

Není bez zajímavosti, že jak Barrera, tak Murat byli původně plánováni coby soupeři Artura Beterbijeva (9-0, 9 KO) do galavečera na konci listopadu. Oba z tohoto duelu – taktéž eliminačního – vycouvali. Necítili se dostatečně připraveni. Ve chvíli, co se ale ruský ranař zranil a musel podstoupit chirurgický zákrok v rameni, rázem nebyl problém domluvit vzájemný střet. Nejspíše dva týdny přípravy navíc stačí...

Ale dost rýpání, favoritem je prvně jmenovaný třiatřicetiletý Kubánec. O rok mladší Němec s arménskými kořeny ale už před dvěma lety proti legendárnímu Američanovi Bernardu Hopkinsovi dokázal, že není špatným boxerem a může předvést zajímavý výkon. Pravdou každopádně je, že ať už vyhraje kdokoliv, bude pro Kovaljova (pokud v lednu podruhé porazí Pascala) rozhodně příjemnější překážkou, než Beterbijev.

WINSTON-SALEM, USA – YUNIER DORTICOS (19-0, 18 KO) vs. FULGENCIO ZUNIGA (27-11-1, 24 KO) – desetikolový netitulový duel křížové váhy

Cestování po zápasech boxerů, kteří jsou blízko velké titulové šanci končíme u čísla dvě ratingu WBA v křížové váze. Rekord devětadvacetiletého Dorticose budí respekt, na druhou stranu mu zatím promotéři staví soupeře hodně šikovně.

To ostatně potvrzuje i tento souboj – Zuniga je známé jméno, ovšem především v nižších vahách. Dosud nikdy nevážil více jak 81,5 kilogramů, naposledy proti Seanu Monaghanovi pak s klidem udělal limit polotěžké divize, když měl 79,3 kg. Zdá se, že osmatřicetiletý Kolumbijec oficiálně vedený v super střední váze si tentokrát do ringu čistě jen pro výplatní šek.

SAN ANTONIO, USA – CHRIS ARREOLA (36-4-1, 31 KO) vs. TRAVIS KAUFFMAN (30-1, 22 KO) – desetikolový netitulový duel těžkých vah

Arreola vs. Kauffman / zdroj foto: PBCArreola vs. Kauffman / zdroj foto: PBC

Posledním vybraným galavečerem je ten, který patří pod hlavičku Premier Boxing Champions mocného Ala Haymona. Původně měl být přehlídkou především zajímavých bojovníků těžkých vah, jenže souboje Amir Mansour vs. Artur Szpilka a Dominic Breazeale vs. Charles Martin nakonec z plánů organizátorů vypadly (více ZDE!).

Nakonec zbyl „jen“ duel Arreoly s Kauffmanem, kteří se znají ze vzájemných sparingů a celkově se dá jejich vztah označit za přátelský. Před tímto soubojem jdou ale veškeré osobní sympatie stranou. Solidní výbuch emocí ostatně oba předvedli už na tiskové konferenci, kde si Kauffman „troufl“ svého slavnějšího krajana zastínit.

„Chtěl bych poděkovat za tuto příležitost. Známe se, byli jsme třeba i společně v kempu s Hasimem Rahmanem už deset let zpět. Chris je dobrý chlap, ale teď budeme každý na jiné straně barikády. Je to byznys a v něm není prostor na přátelství. Pro mě je to obrovská příležitost, jsem připravený na velký souboj,“ pronesl třicetiletý rodák z Readingu.

Dle mnohých je pro něj Arreola příliš velké sousto, ten ale na druhou stranu ve svých letošních duelech, kterými se vracel po tvrdé lekci od Bermana Stiverneho, rozhodně nepřesvědčil. A i sám čtyřiatřicetiletý bijec s přezdívkou „Noční můra“ si to dobře uvědomuje.

„Stál jsem v těch zápasech za prd. Nebral je na velkou váhu, chyběl mi hlad. Ten je ale zpět. Chci ještě jednou dosáhnout na titulový zápas. Chci být tím 'sráčem' a zmetkem, který ve mně dříme a kterého mají lidé rádi. Travis mě sice zná z tréninků, ale vůbec nemá tušení, co jej čeká. Tohle bude úplně něco jiného,“ slibuje Arreola, který podle vlastních slov opět zapracoval na životosprávě.

Kromě zmíněných pořízků se mohou fanoušci boxu (v Česku bohužel jen prostřednictvím internetových streamů) těšit na duel lehkých vah Omara Figueroy (25-0-1, 18 KO) s Antoniem DeMarkem (31-5-1, 23 KO), Victora Ortize (30-5-2, 23 KO), nebo neporažené talenty Huga Centena Jr. (23-0, 12 KO) a Maria Barriose (13-0, 7 KO). Zápasový program momentálně nabízí patnáct profesionálních duelů!