Profiboxing.cz



Těžká váha se hýbe i na Mikuláše: v akci talenty Parker, Ruiz Jr., Fury a Pulev

  • Zveřejněno 4. 12. 2015 16:00
  • Napsal Antonín Vavrda
  • Zobrazeno: 4619

Martz vs. Parker / zdroj foto: Sports YahooMartz vs. Parker / zdroj foto: Sports YahooPRAHA – Týden po nečekaném triumfu Brita Tysona Furyho (25-0, 18 KO) nad dosavadním ukrajinským vládcem těžké váhy Vladimirem Kličkem (64-4, 53 KO) se v akci představí hned trojlístek elitních těžkých vah současnosti. A nejen oni...

DALŠÍ NOVINKY Z RINGU:

HAMILTON, NOVÝ ZÉLAND – JOSEPH PARKER (16-0, 14 KO) vs. DANIEL MARTZ (14-2-1, 11 KO) – dvanáctikolový duel o pás WBO Oriental

Hned se šesti pásy odešel Parker z ringu po své poslední sedm týdnů staré výhře nad Kalim Meehanem. Proti 202 centimetrů vysokému Američanovi bude zatím hájit jen jeden z nich. Kromě toho ale i svoji pozici v TOP 15 tří ze čtyř prestižních federací. A to se nyní skutečně cení. Právě po zmíněné porážce Klička od Furyho je totiž už nyní téměř jisté, že pás IBF se stane volným. A nemusí zůstat jen u něj.

A Parker je jeden z těch, kteří by si v roce 2016 mohli dělat zálusk na jeden ze světových titulů. Vždyť dle jeho kouče Kevina Barryho by byl schopen už nyní zbít sobotní verzi ukrajinského ex-šampiona, v jehož kempu se letos dvakrát připravoval. Na něco podobné si ale musí ještě chvíli počkat.

S pětadvacetiletým Martzem by si mohli fanoušci užít hodně zajímavou podívanou. Američan je vysoký, dlouhoruký, tvrdý, leč hodně nezkušený. A to vždy „smrdí“ buďto velkým překvapením, nebo velkým držkopádem.

„Vyšší a větší bojovník může tomu menšímu zápas hodně otrávit, myslím, že si jej mohu držet na distanc a postupně z toho udělat pořádně drsnou podívanou. Pokud mu zápas otrávím, dostanu se mu do hlavy, mohu mít nakonec výhodu na své straně,“ pronesl bijec přezdívaný „Mountain“.

„Vyššího soupeře Joe ještě nepotkal. Víme, že se na nás chystal v kempu Alexandra Povětkina před duelem na Mariusze Wacha. Nečeká nás nic snadné,“ pronesl už směrem k příštímu soupeři Barry, který se věří, že se po sobotě Parker zařadí i do rankingu IBF.

Martz vs. ParkerMartz vs. Parker

Na galavečeru se navíc představí kromě „Hnědého Butterbeana“ Davida Leteleho (9-1, 4 KO) také Parkerův kamarád a tréninkový partner – polský obr s nigerijskými kořeny Izuagbe Ugonoh (14-0, 11 KO), kterého začíná sledovat stále více expertů a promotérů. Jeho soupeřem bude mexický otloukánek Vicente Sandez (15-5, 10 KO).

SPORTOVNÍ HALA, TRUTNOV – DANIEL VENCL (2-0, 1 KO) vs. RUDOLF MURKO (3-75-2, 3 KO) – čtyřkolový netitulový duel

Na box mohou fanoušci zajet v sobotu také v Česku, konkrétně do Trutnova. Zde plánuje další galavečer promotér Karel Kubec. A jako vždy nasazuje své oblíbené koně – kromě těžké váhy Martina Mráze (3-0, 2 KO) také Jakuba Synka (4-0-1, 1 KO), který si střihne odvetu s Petrem Frölichem (0-1-1) za jejich červencovou remízu. Chybět nebude ani poděbradský ranař Daniel Vencl, kterému se postaví mostecký Rudolf Murko.

HAMBURK, NĚMECKO – KUBRAT PULEV (21-1, 11 KO) vs. MAURICE HARRIS (26-20-3, 11 KO) – osmikolový netitulový duel

Podruhé během sedmi týdnů se mezi šestnáct provazů postaví Bulhar Kubrat Pulev, který se vrací po loňské drtivé porážce od Vladimira Klička. A je jisté, že po říjnovém „trápení“ s Brazilcem Georgem Ariasem od něj nyní budou fanoušci čekat daleko přesvědčivější výkon.

Už devětatřicetiletý Harris umí být stejně tak kousavým soupeřem, jako i tím protivníkem, který si přijde do ringu sednout na zadek de facto bez boje. Přitom ještě před čtyřmi lety dokázal sundal Derrika Rossyho, za jeho opaskem se houpou skalpy mimo jiné také Sergeje Ljachoviče či Nagyho Aguilery.

Culcay vs. HoganCulcay vs. Hogan

Hlavním soubojem tohoto večera bude duel o prozatímní verzi pás WBA v lehké střední váze mezi Jackem Culcayem (20-1, 10 KO) a Australanem s irskými kořeny Dennisem Hoganem (22-0-1, 7 KO). Chybět nebude ani Enrico Kölling, který společně s Noelem Gevorem v tomto týdnu podepsal novou smlouvu s pořádající stáji Sauerland Event.

CARSHALTON – HUGHIE FURY (17-0, 9 KO) vs. TBA – desetikolový netitulový duel

Zatím proti neznámému soupeři nastoupí v sobotu večer další zajímavá těžká váha – mladší bratranec současného krále těžké váhy Hughie Fury. Ten si měl zaboxovat už na galavečeru Kličko vs. Fury, leč nakonec ze zápasu sešlo, když ve hře byl mimo jiné také Luboš Šuda.

Dle slov jeho kouče a otce Petera jde o zahřívací duel pro věci příští. „Nebude to žádný těžký soupeř, protože mu ho sháníme narychlo. Ale v lednu, nebo únoru to už bude jiná káva, chceme mu postavit protivníka světové úrovně. Hughie dělá velké pokroky, myslím, že si to zaslouží. Je velkým profesionálem a zároveň hodným a tichým klukem,“ dodal na adresu svého potomka.

Dá se navíc očekávat, že ten se nynní stane díky titulům svého bratrance hodně žádaným zbožím. Vždyť jak snáze si případně zajistit možnost boxovat se šampionem, než porazit někoho z jeho rodiny před jeho vlastními zraky. Dle všeho se nový král těžké váhy v britskm Surrey, kde se představí i mladší bratr Leeho Selbyho – Andrew (2-0, 2 KO) – objeví.

FRESNO, KALIFORNIE (USA) – ANDY RUIZ JR. (26-0, 17 KO) vs. MICHAEL GRANT (48-6, 36 KO) – desetikolový netitulový duel

Dokonce po šesti týdnech se vrací zpět do ringu největší mexický talent těžké váhy Andy Ruiz. A 188 centimetrů vysokého ranaře čeká skutečně vysoká překážka – bývalý neúspěšný vyzývatel o titul mistra světa Michael Grant.

Kdysi respektovaný už třiačtyřicetiletý veterán se vrací mezi šestnáct provazů už potřetí po více jak roční pauze. V roce 2013 jej zbil v osmi kolech Carlos Takam, loni na podzim Manuel Charr v kolech pěti, nyní si na něj vzpomněl pro změnu promotér Ruize – Bob Arum z Top Ranku.

Mexičan se měl původně postavit Jasonu Gavernovi, za což ale schytal slušnou kritiku. Je ale otázkou, zda to druhou volbou jeho tým vylepšil. Grant, pověstný svým tvrdým úderem stejně jako skleněnou bradou, už je totiž minimálně deset let za svým zenitem. Je více než jisté, že pokud se během příštího roku nepostaví Ruiz konečně důstojnějšímu soupeři, pozici velkého talentu supertíhy by mohl rychle opustit.

Ramirez vs. GarciaRamirez vs. Garcia

Hlavním tahákem večera bude souboj Josého Carlose Ramireze (15-0, 12 KO), amerického reprezentanta z her v Londýně 2012, s krajanem Johnnym Garciou (19-3-1, 11 KO), kterého sám Ramirez označuje za dosud nejtěžší zkoušku kariéry. Není bez zajímavosti, že v amatérském ringu jej na MS 2011 vyřadil už ve druhém kole jeho současný stájový kolega – Ukrajinec Vasil Lomačenko. Ovšem po hodně zajímavém souboji.