Profiboxing.cz



Kličko vs. Fury je zde! Má uřvaný ostrovní klaun proti ukrajinskému učiteli šanci?

  • Zveřejněno 28. 11. 2015 2:47
  • Napsal Antonín Vavrda
  • Zobrazeno: 10825

Kličko vs. Fury na vážení / zdroj foto: Boxingscene.comKličko vs. Fury na vážení / zdroj foto: Boxingscene.comDÜSSELDORF – To, nač všichni fanoušci boxu čekají, je zde. Večer od 23:00 hodin se ve vyprodaném kotli více jak 50 tisíc příznivců v ochozech fotbalového düsseldorfského chránu ESPRIT Arena utkají o tituly WBA (Super), WBO, IBF, IBO a Ring Magazine Ukrajinec Vladimir Kličko (64-3, 53 KO) a Brit Tyson Fury (24-0, 18 KO).

Nám zbývá vlastně poslední článek před tímto šlágrem – tradiční preview. Tentokrát jsme se ho ale rozhodli pojmout pro změnu trošku netradičně. O tom, co kdo řekl, co se stalo, co kdo udělal, vás vlastně informujeme už více jak týden. Bylo by to tak nějak omílání známého.

DALŠÍ NOVINKY Z RINGU:

Proto se nyní na duel o krále těžké váhy, do kterého Kličko vstoupí s 111,2 kilogramy a jeho vyzývatel s 111,6 kilogramy podíváme jinou optikou: jaké jsou největší zbraně sedmadvacetiletého Brita, kterými může ukončit panování o dvanáct let staršího šampiona?

1. ZDRAVÉ SEBEVĚDOMÍ: Tyson Fury se rozhodně nepodceňuje. Věří ve své schopnosti, ví, co umí. A má k tomu sakra dobré důvody. Ve své krátké amatérské kariéře moc porážek nepoznal – je seniorským mistrem Velké Británie, juniorským mistrem Evropské unie a vice-mistrem Evropy. Ze světového juniorského šampionátu má bronz. Nikdy ale nepadl před limitem, výrazněji na body jej dokázal zdolat pouze Rus Maxim Babanim ve finále MEJ 2007.

Co se týče profesionální bilance, zde je všechno jasné: 24 zápasů, 24 výher a 18 před limitem. A hlavně. Progres, progres a progres. Fury se během své až do posledního svého souboje kariéry neustále zlepšuje.

2. VÝŠKA: 206 centimetrů! Dle oficiálních měření má Tyson Fury proti Kličkovi k dobru 8 centimetrů výšky a 10 čísel v rozpětí paží (206 ku 216 cm). Ano, na fotkách to tak možná nevypadá, ale důvod je nasnadě – Fury nechodí narovnán, nemá v zádech pravítko jako Kličko. Ramena a hlava ale dávají jasný důkaz výškového rozdílu.

A věřte, že s ním umí Brit také už velice slušně nakládat. Právě dlouhé paže pak mohou být tím, co mu pomůže, aby nechytal čisté údery a nešel na zem po prvním přesném zásahu šampiona tak, jak se to „poštěstilo“ třeba Kubratu Pulevovi, který pak „prohulil“ zbytek zápasu. Ono, najít cestu proti chobotnici, není snadné pro nikoho. Respektive jinak: najít cestu ano, ovšem daleko těžší je pak trefit úder čistě tam, kam chcete.

Navíc se dá čekat, že duel bude provázet hodně klinčování, ve kterém oba mistři a bude zajímavé sledovat, kdo koho utahá více. Je ale možné, že Kličko má nachystanou variantu bez klinčů, tedy více pohybu, což by ale mohla být cesta do pekel. Fury se totiž umí pohybovat ringem úsporněji, než Ukrajinec. Ten sice vypadá elegantně, rychle, pérování na kotnících 12 kol se 112 kilogramy? To je nemožné.

3. KONDICE: Tím se dostáváme pomalu k bodu číslo tři. Fury je v nejlepším věku, na vrcholu sil, kde může zůstat klidně i pět, sedm let. Kličko je špička, zná dokonale své tělo, je jako dobře namazaný stroj. Ale téměř 40 let, je téměř 40 let. Navíc více jak 25 v ringu. To je obrovská porce tréninků a zápasů. Ano, že umí se svým tělem pracovat dokazuje minimum zranění, že nemládne ale fakt, že jich v posledních letech přibývá. Pomalu, ale jistě.

4. ZMĚNY GARDŮ: Slabina, nebo silná stránka? Zbytečně přeceňovaný faktor, nebo naopak ten klíčový? To ukáže až samotný zápas. Kdo kdy stál v ringu, moc dobře ví, jak těžké je boxovat s někým, kdo umí bránit ale i útočit z obou gardů. Důkazem budiž mimo jiné Američan Terence Crawford, kterému měnění střehů pomohlo na vrchol lehké velterové váhy.

I sám Kličko si moc dobře uvědomuje, že tohle může být problém. Ano, na jednu stranu tvrdí, že pokud se dostanete do problémů, vrátíte se k přirozenosti. V tom má pravdu. Na druhou přiznává soupeři nečitelnost, což ostatně dokazují i dva momenty: počet sparingpartnerů, kde nechyběli ani leváci. A tím druhým jsou lehké sparingy a nácviky se starším bratrem Vitalijem, se kterým nestál s rukavicemi na rukou v jednom ringu přes deset let!

5. TRENÉR PETER FURY: Za Furyho výkonnostním růstem lze hledat pouze jedno jméno – Peter Fury. Tento strýc jej převzal v roce 2011 od svého bratra a dalšího strýce Hughieho, který po dlouhé nemoci zemřel loni na podzim.

Ale zpět k progresu Tysona. Ten se navíc ve stejném roce vymanil i z vlivu otce Johnyho. Ten má za sebou také profesionální kariéru, během které se postavil mimo jiné i Henrymu Akinwandemu a padl s ním ve třetím kole. John Fury sice uměl poradit a pomoct, ovšem má jednu výraznou negativní vlastnost, která jej navíc právě v roce 2011 dostala do vězení: velkou vznětlivost a prchlivost!

V Peterovi našel mladý Tyson klid, rozvahu, vše navíc doplněné o tvrdý dril. Výsledek je vidět nyní. Schválně: pusťte si zápas Furyho s Nevenem Pajkičem a ten poslední s Christianem Hammerem. Rozdíl pozná i laik. Není důležité mít 30 svěřenců, které dovedete na vrchol. To není měřítko úspěchu. Základem nejsou ani rodinné geny. Prostě někdy je třeba něco navíc. Něco, co právě zde funguje skvěle, chemie mezi oběma je nastavena na více jak 110 procent!

A podle všeho má v tomto ohledu nad Johnathonem Banksem na druhé straně navrch. Ano, Kličko už nepotřebuje trénovat, vést v tom ohledu, že by se měl něco nového učit. Jde spíše o práci v rohu během soubojů. Zatím vše relativně klapalo, jejich spolupráce ale není otestovaná krizí, problémy, změnou plánů. Jak si v takovém případě Banks povede?

6. PŘIROZENÁ INTELIGENCE: Myslete si o Furym co chcete, rozhodně se ale nejedná o hlupáka. Ostatně je vysoce pravděpodobné, že na tuto stranu Brit cíleně míří svými výstupy a že tak trochu doufá, že jej Kličko podcení. Dle všeho se tak nestane, ale i na to bude Fury určitě připravený.

Fury má boxerskou inteligenci, něco, co nemůžete natrénovat, s čím se musíte narodil. Má to v sobě. Slova o tom, že je přirozený bojovník, jsou pravdivá, ať se jim někteří smějí sebevíc. Právě díky ní dokázal vyhrát i některé souboje, které se v jeho kariéře nevyvíjely dle plánu.

7. FAKTOR X: Hlad po úspěchu! Fury není tak obouchaný jako šampion, je plný energie a právě hlad z něj doslova stříká na všechny strany. Je třeba si uvědomit, že s tak mladým rivalem Kličko po pětatřicítce ještě neboxoval! I Pianeta byl starší, ale hlavně – při vší úctě, ten bral za úspěch už samotný duel s Ukrajincem.

Ostatním rivalům bylo třicet a více a dá se říct, že jejich zkušenost (ať už z profiringem, či amatérským ringem) mluvila proti nim. Není to o tom, že by nechtěli šampiona sesadit z trůnu. To určitě ne. Ale všichni už měli za sebou obrovskou řádku úspěchů a prostě ten živočišný hlad po triumfu za každou cenu, po prvním velkém úspěchu kariéry, jim jednoduše chyběl.

I taktikovi Jenningsovi, jehož slabinou byla zase až moc velká nezkušenost. Také pro něj byl souboj s Kličkem podobnou záležitostí jako pro Pianetu. Nezklamal, rozhodně ne, ale zároveň v zápase nebyl jediný okamžik, kdy by si mohl věřit na vítězství (snad jen vyjma chvíle, kdy trefil Kličko sám sebe).

Je to jednoduché – až Fury splňuje všechno. Až on v sobě skrývá nebezpečí ve zmíněném faktoru X. Je mladý, je hladový a zdravě drzý, na druhou stranu – ačkoliv má na kontě „jen“ 24 zápasů mezi profíky – už je dostatečně zkušený.

Bude to ale nakonec stačit? To můžete sledovat v naší podrobné on-line reportáži prostřednictvím onlajny.com, nebo v přímém přenosu na stanici Nova Sport 2. Duel tradičně startuje nástupcem do ringu ve 23:00 hodin.