Profiboxing.cz



Velká kazaňská noc! Povětkin vs. Wach, vyrovná malý Argentinec Mayweathera?

  • Zveřejněno 4. 11. 2015 10:09
  • Napsal Antonín Vavrda
  • Zobrazeno: 4690

Alexander Povětkin vs. Mariusz Wach / zdroj foto: Championat.comAlexander Povětkin vs. Mariusz Wach / zdroj foto: Championat.comKAZAŇ – Andrej Rjabinskij, ruský promotér a miliardář, si dal na tomto galavečeru skutečně záležet. Vrcholem bude souboj Alexandra Povětkina (29-1) s Mariuszem Wachem (31-1), ale to nebude jediný titulový souboj večera.

Velká a také hodně dlouhá noc čeká v Kazani fanoušky boxu. V den výročí osvobození města od polských nájezdníků v roce 1612 a pár dnů od oslav Velké revoluce 1917 nachystal šéf stáje Svět boxu show s osmi titulovými souboji, pět z nich je vypsáno na dvanáct kol, ve třech půjde o prestižní tituly mistrů světa top federací.

DALŠÍ NOVINKY Z RINGU:

Největší pozornost poutá jednoznačně bitva „Ruského Vítěze“ a polského „Vikinga“. A ač to na první pohled možná nevypadá, tak starším z této dvojice v ringu bude prvně jmenovaný domácí bijec. Byť šestatřicetiletého Povětkina dělí od Wacha jen tři měsíce rozdílu. Daleko větší propast je mezi oběma ve výšce (188 cm ku 202 cm) a ve váze (103 kg ku 116 kg).

Alexander Povětkin vs. Mariusz Wach / zdroj foto: Championat.comAlexander Povětkin vs. Mariusz Wach / zdroj foto: Championat.comTa ale také zároveň značí, že jsou oba ve špičkové kondici a můžeme se těšit na parádní box dvou elitních těžkých vah. Kromě pásu „Stříbrného“ šampiona WBC půjde i o pozici oficiálního vyzývatele mistra světa Deontaye Wildera. Pokud Povětkin prohraje, tak o ni přijde. Zda by jej v takovém případě nahradil právě Wach, není jisté. Pravděpodobnější je, že by se buďto uvolnila, nebo by se o ni porvali v prosinci Britové Anthony Joshua a Dillian Whyte.

Podobné záležitosti ale ani jednoho ze soupeřů nezajímají. Stejně jako případná odveta Rusa s ukrajinským obrem Vladimirem Kličkem. „Není vůči Wachovi se nyní bavit o něčem v budoucnu. Určitě nemám problém se s Vladimirem utkat, klidně pojedu i do Kyjeva, nechci, aby do sportu zasahovala politika, jsme koneckonců bratři. Ale nyní se soustředím na Wacha, který je velkým, nepříjemným soupeřem,“ prohlásil ruský bijec.

A směrem k Polákovi dodal: „Vím, co umí, v čem jsou jeho silné stránky. Bude to pro mě velký test, jak zvládnu boxovat proti takto vysokému zkušenému soupeři. Jsem jiný, než při souboji s Kličkem. Změnil jsem trenéra, změnil své stravovací návyky, cítím se skvěle kondičně. Trénoval jsem pětkrát týdně, dvakrát denně. Studovali jsme soupeře a hledali sparing-partnery. Nebylo snadné najít někoho jemu podobného,“ dodal.

Alexander Povětkin / zdroj foto: Championat.comAlexander Povětkin / zdroj foto: Championat.comSvého chráněnce následně doplnil i Rjabinskij: „Wach je ideální zkouškou pro případný duel s Wilderem. Je stejně vysoký, ještě těžší, o něco pomalejší na nohou, ale má stejně tvrdou přední ruku a sílu v té zadní. Co se týče případné odvety s Kličkem, nepospíchal bych. Já jsem pro, ale Saša ještě potřebuje trochu času. Nechceme nic uspěchat.“

A o opatrnosti mluvil i polský obr. Pro toho je to vysvobozující duel po několika stránkách: konečně má zase šanci být mezi elitou těžké váhy a očistit své jméno, které utrpělo po porážce od Klička a následného pozitivního dopingového testu. A také je to jeho poslední duel s americkými promotéry, kteří jej obírali o velké procento z výdělků.

„Těším se, až budu zase nezávislý. Peníze, co mi zbyly ze smlouvy vlastně ani nepokryly přípravu. Ale jsme skvěle připravený, z Povětkinem se známe, několikrát jsme spolu trénovali, vím, co od něj mohu čekat a myslím, že to bude tak trochu šachová partie,“ řekl novinářům pětatřicetiletý polský obr, který s Povětkinem prohrál před třinácti lety coby mezi amatéry nováček na mezinárodní scéně.

Na odvetu v profiringu jej pomáhal připravit neporažený Ukrajinec Vjačeslav Glazkov. „Je to dobrý kluk, špičkový bijec. Trénovali jsme spolu, známe se z amatérského ringu. Nemyslím si, že by byl podobný typ boxera, jako já, ale právě díky tomu, že se známe, mohl Wachovi trochu nasimulovat můj styl. Uvidíme,“ řekl na toto konto Povětkin. Zda se to skutečně povedlo a jak duel nakonec dopadne, to zjistíme dnes kolem desáté hodiny večerní.

Lateef KayodeLateef KayodeV akci dále Lebeděv, Kudrjašov, Čachkijev i maličký Cuenca

Kromě zmíněného taháku ale uvidí diváci i další špičkové boxery. Rjabinskij ještě nikdy neposkládal na svůj večer tolik svých hvězd, v Kazani de facto chybí pouze král křížové váhy a šampion WBC Grigorij Drozd.

Zastoupí ho ale neméně kvalitní trojlístek Denis Lebeděv (27-2), Dmitrij Kudrjašov (18-0) a Rachim Čachkijev (24-1). A všem třem se postaví hodně nepříjemní protivníci.

Šampiona WBA prověří Nigerijec Lateef Kayode (21-0), který sice mezi šestnácti provazy už jednou remizoval a prohrál, přesto má stále čistý rekord. Důvod? Jak plichtu s Antoniem Tarverem, tak KO demolici od Luise Ortize posléze federace IBO, respektive WBA vyhlásily jako „No Contest“, jelikož Kayodeho protivníci se provinili proti dopingovým pravidlům.

„Je to těžký soupeř,“ tuší tvrdou bitvu Lebeděv, kterému ale právě Ortiz – byť nadopovaný – ukázal, že dvaatřicetiletý Nigerijec rozhodně není nesložitelný. O čtyři roky staršího šampiona každopádně mrzí, že se nemohl postavit jinému soupeři – jednomu ze svých dvou přemožitelů Marku Huckovi.

Denis LebeděvDenis LebeděvTen přišel o svůj pás WBO za velkou louží poté, co jej knockoutoval Polák Krzysztof Glowacki. A když nevyšly námluvy ani s ním, přišel na řadu Kayode. „Za Markem stála silná stáj Sauerland Event, která mu tak v pěti, šesti zápasech pomohla obhájit titul díky svému zázemí a moci. Hodně svých duelů vyhrál jen na body, jednou se něco podobného muselo stát, jen mě mrzí, že jsem ho nemohl knockoutovat sám,“ dodal ruský ranař.

KO se očekává především v dalším zmíněném souboji, kde se Kudrjašovovi další nigerijský tvrďák Olanrewaju Durodola (21-2), který stejně jako Kayode koketuje občas i s těžkou vahou. A tenhle flirt měl pro něj hodně bolestivou zkušenost, když jej před třemi lety rozbil Uzbek Achror Muralimov. Od té doby ale Durodola prohrál pouze jednou, s malým technikem Thabisem Mchunuem.

Nyní tak padne nejspíše kosa na kámen. Kudrjašov je čistá, brutální síla, která moc nepřemýšlí nad obranou a snaží se svého protivníka jednoduše rozbít. Zatím to zvládl ve všech osmnácti vítězných duelech. Jeho soupeř vyhrál před limitem 19 ze svých 21 vítězných duelů. Tenhle duel prostě ani jinak snad skončit nemůže.

Denis Lebeděv vs. Lateef KayodeDenis Lebeděv vs. Lateef KayodeA také třetího do party bude čekat nigerijský bijec, ovšem narozený na ostrovech, jménem Ola Afolabi (21-4-4). Zkušený několikanásobný (neúspěšný, vyjma prozatímních pásů) vyzývatel o světový titul bude pro Čachkijeva rozhodně složitý oříšek k rozlousknutí a klidně se může zrodit překvapení.

Ruský olympijský šampion je velkým dravcem a přestože se po porážce s Wlodarczykem začal chovat více takticky a neplácat tolik silami, když se snažil každým úderem soupeře „zabít“, právě Afolabi se svojí nepříjemnou obranou ukáže, zda se to skutečně naučil. V opačném případě jej Brit může postupně utahat a knockoutovat, nebo vybodovat.

Denis Lebeděv vs. Lateef KayodeDenis Lebeděv vs. Lateef KayodeZajímavý souboj se dá očekávat také mezi dalším domácím talentem – Eduardem Trojanovskim (22-0), za kterým přijel obhajovat svůj pás mistra světa IBF v lehkém velteru Argentinec Cesar René Cuenca (48-0). Ten by se v případě výhry posunul po nečekaném klopýtnutí Lucase Martina Matthysseho poprvé na pozici jedničky své země v této nabité divizi.

A co víc, stal by se třetím mistrem světa s bilancí 49 výher a 0 porážek, čímž by vyrovnal rekord Rockyho Marciana a Floyda Mayweathera Jr. Co na tom, že Cuenca dosud vyhrál pouze dvakrát před limitem a až v posledním svém souboji opustil rodnou hroudu. V čínském Macau ale ukázal svoje kvality a šikovnost, když si naprosto s přehledem poradil s domácím dravcem Ikem Yangem. Zaskočí dalšího protivníka před jeho fanoušky?

KOMPLETNÍ PROGRAM GALAVEČERA NALEZNETE ZDE!

Alexander Povětkin vs. Mariusz Wach / zdroj foto: Championat.comAlexander Povětkin vs. Mariusz Wach / zdroj foto: Championat.com

Alexander Povětkin vs. Mariusz Wach / zdroj foto: Championat.comAlexander Povětkin vs. Mariusz Wach / zdroj foto: Championat.com

Alexander Povětkin vs. Mariusz Wach / zdroj foto: Championat.comAlexander Povětkin vs. Mariusz Wach / zdroj foto: Championat.com