Profiboxing.cz



Supertíha: v akci sběratel titulů Manuel Charr i český bijec z garáže

  • Zveřejněno 18. 10. 2013 17:01
  • Napsal Antonín Vavrda
  • Zobrazeno: 5560

Manuel Charr vs. Denis Bakchtov /zdroj foto: Team SES, P. GerckeManuel Charr vs. Denis Bakchtov /zdroj foto: Team SES, P. GerckePRAHA – Nejen šlágry Mike Alvarado-Ruslan Provodnikov a Robert Stieglitz-Isaac Ekpo lákají fanoušky boxu tento víkend sledovat dění ve světě šestnácti provazů. Kromě těchto duelů, které vám nabídneme v samostatných preview, se pojďme nyní podívat na i na další zajímavé souboje především v nejtěžších váhových divizích...

DALŠÍ NOVINKY Z RINGU:

KOLDING, DÁNSKO:

Sandro Siprošvilli (27-15) vs. Micky Nielsen (9-0)

VIDEO Nádherná berlínská bitva. Tvrďák Siprošvili potrápil domácího Dirkse

Sice se nejedná o duel těžké váhy, jako jediný v našem výběru, přesto české fanoušky může a měl by zajímat. Gruzínec Siprošvilli totiž trénuje i žije v Praze v Médea Boxing Teamu a příliš tvrdších boxerů u nás nenajdete. Jeho rekord sice nevypadá nikterak skvěle, na druhou stranu – v Česku prohrál pouze dvakrát v úvodu své kariéry s Tomášem Adámkem a sporně s Miguelem Velozem, jinak v tuzemsku vždy vítězil.

Zbylých třináct porážek si připsal ve venkovních duelech, pokaždé s boxery s aktivním rekordem a ambicemi bojovat o velké tituly a až na čtyři výjimky vždy vydržel odboxovat všechna kola. Mezi jeho nejvýraznější počiny v posledních třech letech jsou duely s Dustinem Dirksem či Dmitrijem Kucherem.

Mladičký Nielsen, který je potomkem dánské legendy těžké váhy Briana Nielsena, rozhodně nebude lehkým oříškem. V devíti výhrách se totiž skrývá hned osm před limitem, navíc je obrácený gard, což dle slov kouče Jurije Krivoručka jeho svěřenci příliš nesedí. Dle posledních zpráv je ale ve skvělé kondici. Spolu s ním cestuje do Dánska ke svému duelu i další tuzemský zástupce – Jiří Svačina (12-10), který se utká s taktéž s levorukým bijcem – Britem Dejonem Jumahem (2-0).

DUCHCOV, ČESKÁ REPUBLIKA:

Roman Horák (3-0) vs. Martin Stenský (0-27)

Ano, nejedná se o žádný šlágr, přesto určitě není od věci tento zápas připomenout. Dvaatřicetiletý Horák z Kladna, kde začal s boxem po práci ve vlastní garáži, má za sebou zajímavou amatérskou kariéru vyšperkovanou několika slušnými triumfy a také po loňském přechodu k profíkům si počíná suverénně a to natolik, že neunikl pozornosti ani Lukáše Konečného.

Ostatně nebývá obvyklé, aby český boxer vyjel do Anglie a zde vyhrál nad neporaženým prospektem těsně na body. Horák sice nikdy nebude mistrem světa, rozhodně je to ale bojovník, kterého není radno podceňovat a na kterého se vyplatí přijet podívat. Otázkou je, jak dlouho bude zápas se Stenským trvat.

LIPSKO, NĚMECKO:

Manuel Charr (24-1) vs. Denis Bakchtov (36-8)

Německý bijec se syrskými kořeny se stal sběratelem titulů organizace WBC a jejich počtem si nezadá ani s hvězdným Floydem Mayweatherem. Problémem je, že zatímco slavný Američan sbírá světové pásy několika váhových divizí, Charr se dal na sběr podřadných regionálních titulů, z nichž se dá za ten nejvýznamnější označit ten „Mezinárodní stříbrný titul" této organizace.

Po neúspěšných námluvách s Davidem Hayem a výzvách směrem k Vitaliji Kličkovi se tak musí Charr spokojit v bitvě o své tituly s dalším druhořadým soupeřem – Rusem Denisem Bakchtovem. Ten sice oplývá solidní odolností a rozhodně boxovat umí, problém je, že všechny své významnější duely dosud vždy prohrál a v ringu nestál skoro rok. Cokoliv jiného než vítězství Charra by bylo překvapením.

CUAJIMALPA, MEXIKO:

Gerald Washington (9-0) vs. Travis Fulton (21-1-32)

Muž, o kterém ještě můžeme slyšet i ve větších duelech trochu vzdáleně svou kariérou připomíná Setha Mitchella. S tím rozdílem, že Washington hrál americký fotbal před zraněním jen dva roky, v dětství se věnoval tenisu a strávil pět let u amerického námořnictva, což mu dává slušný základ pro zajímavý boxerský životopis pro zámořská média.

Dvaatřicetiletý dlouhoruký bijec si jde do mexického ringu proti Fultonovi jednoznačně pro desátý triumf kariéry a bude zajímavé, do jakého dalšího zápasu již proti tvrdšímu oříšku jej zkušený promotér Al Haymon nastrčí příště. Zatím se může Washington „chlubit" například výhrou nad nebezpečným Shermanem Williamsem a to dokonce daleko přesvědčivější, než jakou půl roku před ním předvedl finský bijec Robert Helenius.

WIELICZKA, POLSKO:

Krzysztof Zimnoch (16-1-0) vs. Art Binkowski (16-3-3)

Další přípravný duel před tolik očekávanou polskou válkou, toť sobotní duelu Zimnocha s Kanaďanem Binkowskim, jehož jméno prozrazuje pochopitelně taktéž polský původ. Osmatřicetiletý bijec navíc žije v početné polské komunitě v americkém Chicagu a dle všeho by si měl zpět domů přivést čtvrtou porážku kariéry.

Binkowski totiž de facto kariéru zakončil v roce 2007, loni se v listopadu se pak neúspěšně pokusil o comeback. Dá se čekat, že po sobotě ukončí sportovní dráhu definitivně. I když... „Není moc co říct. Zimnoch doufá, že je budoucností těžké váhy, já vám ale ukážu, že je to stále jen zkušený amatér, který si na profíka jen hraje," pronesl před polskými novináři Binkowski.

Zimnoch, který před měsícem odmítl nabídku Derecka Chisory, aby nahradil zraněného Arnolda Gjerjaje, má pochopitelně jiný názor. „Binkowski toho nakecal hodně, ale po sobotě bude klid," pronesl sebevědomě polský talent.

DENVER, COLORADO:

Donnovan Dennis (6-0) vs. Hugo Arceo (4-1-0)

Zápas těžkých vah si užijí i fanoušci před šlágrem Alvarado-Provodnikov a mohli by vidět zajímavou podívanou. Dennis i Arceo jsou totiž střelci, kteří jdou do zápasů s jediným cílem – soupeře složit. Favoritem je prvně jmenovaný, který se neúspěšně pokoušel probít na londýnskou olympiádu a je jednáctinásobným šampiónem státu Iowa. Šestadvacetiletého ranaře ale nečeká snadná šestikolová práce.

ATLANTIC CITY, NEW JERSEY:

Chazz Whitherspoon (30-3) vs. Derek Bryant (20-1-7)

Poslední v našem výčtu je zároveň po Manuelu Charrovi ten nejkvalitnější. Právě Whitherspoon jako první ukázal na skleněnost brady Setha Mitchella, dobře rozjetý duel ale nedokázal dotáhnout do konce, když se místo postupně destrukce svého protivníka s ním pustil do otevřené bitvy a padl.

Whitherspoon od té doby neboxoval, nyní se po roce a půl vrací. Přestože nikdy nedosáhne na zápas o titul mistra světa a přestože padl s Mitchellem, dá se říct, že je kvalitnějším a komplexnějším boxerem než „Mayhem" a záleží jen na něm, jak si vše srovnal především ve své hlavě, díky které prohrál nejen duel s Mitchellem ale i souboje s Thompsonem či Arreolou. Bryant, který je hodně silový a tvrdý bijec budiž pro dobrou prověrkou pro první podobný test...