Profiboxing.cz

23. MČR je minulostí: Chládek slaví s odřenýma ušima, Táborský sporně padl

  • Zveřejněno 29. 11. 2015 0:01
  • Napsal Antonín Vavrda
  • Zobrazeno: 7380

Pavel Šour vs. Daniel Táborský / zdroj foto: Jakub SchystalPavel Šour vs. Daniel Táborský / zdroj foto: Jakub SchystalZNOJMO – Čtrnáct nových či staronových šampionů a šampionek zná český box. V sobotu večer vyvrcholil ve Znojmě třiadvacáté tuzemské mistrovství a díky spolupráci našeho webu a České boxerské asociace jste mohli medailové boje sledovat živě prostřednictvím streamu na youtube kanále Profiboxing.cz.

A jak v pátek, tak i v sobotu se bylo nač dívat. Finálový program před naplněnou sportovní halou ve Znojmě odstartovaly ženy – Jany Juranová a Prokešová. Z osmého titulu se radovala prvně jmenovaná, její finálová soupeřka ve váze do 51 kg ji ale nedala vítězství zadarmo.

DALŠÍ NOVINKY Z RINGU:

Nového šampiona poznala váha do 52 kg, která se boxovala po dvouleté pauze. Po pomalejším rozjedu jej ovládl Jaroslav Hriedel, který poslal Petra Bajzu do dvojího počítání ve druhém kole a po dalším tlaku souboj ringový Stanislav Nechvátal raději ukončil.

Váhu do 56 kilogramů opět ovládl momentálně jeden z nejlepších domácích bojovníků napříč vahami (leč stále nepochopitelně bez českého občanství) Erik Hulijev. Svého tradičního rivala – Filipa Baráka z Ostravy, který má český i slovenský pas – zdolal tentokrát celkem hladce 3:0 na body.

O divizi výše – do 60 kg – se finále neboxovalo. A bohužel došlo na zbytečnou kontroverzi a diskvalifikaci. Zraněným zad sužovaný Lukáš Dekýš totiž po sobotním semifinálovém triumfu odjel domů a jelikož se v neděli ráno nedostavil na vážení a lékařskou prohlídku, musel být diskvalifikován. Jeho předchozí dvě vítězství tak přišla vniveč. Šampionem se stal bez boje domácí Hamo Aperjan, stříbro v této váze letos majitele mít nebude. Vše bude ještě schvalovat, případně vyvracet na svém úterním zasedání STK ČBA.

Váhu do 64 kilogramů opanoval olomoucký Pavel Polakovič. Syn slavného otce vybodoval díky povedenému třetímu kolu pražského Tomáše Ambrůžka. Dlužno dodat, že i tato váha se neobešla bez problémů.

Jak už jsme psali, páteční semifinále vyhrál Polakovič minimálně sporně a jak se ukázalo, tak více než minimálně. Souboj totiž rozhodly pomocné body a v nich chyba jednoho z rozhodčích, který jako jediný z vybraných viděl vyhrát Erika Agateljana (další dva dávali remízu), na pomocných bodech se ale spletl a přiklonil se k Polakovičovi. Ten tak mohl slavit triumfu 2:1 na body i na dodatečných tlačítkách.

Váhu do 69 kilogramů ovládl dlouhodobě nejlepší domácí boxer Zdeněk Chládek, který se ale k výhře 3-0 na body (dvakrát ale těsně 29-28) nad Viktorem Agateljanem doslova protrápil a v jeho prospěch nakonec rozhodlo nesmírně vyrovnané třetí kolo.

„Ještěže už jsou Vánoce. Bylo to tady dost vydřené. Mám za sebou těžký rok se čtyřmi vrcholy a několika zraněnými. Teď si odpočinu a v příštím udělám vše proto, aby mi vyšla kvalifikace na olympiádu,“ řekl krátce po skončení unavený osmnáctinásobný český šampion (včetně mládežnických kategorií).

Ve váze do 75 kilogramů se z titulu radoval ostravský Jakub Bambuch, který si díky chytrosti a úderové aktivitě poradil s mírně favorizovaným Patrikem Klimentem. Tomu ale zápas nevyšel po taktické stránce a nakonec zaslouženě padl.

Ve váze do 81 kilogramů pak slavil Martin Podlucký, možná největší překvapení turnaje. Vyzrálým výkonem a stupňovaným tempem nakonec dokázal utahat a přeboxovat obhájce titulu a domácího miláčka davů Tomáše Bezvodu taktéž těsným verdiktem 2-1 na body.

Svého parťáka z pořádajícího klubu pak ve druhém souboji Řešeto vs. Pražský rohovník pomstil Vasil Ducár. Domácí obr boxující ve váze do 91 kg se dokázal pomstít Davidu Hoškovi za porážku na dubnovém prestižním Heroes Gate 14, když jej během devíti minut de facto k ničemu nepustil a mohl začít slavit první seniorský boxerský titul.

V supertíze pak došlo už na čtvrté letošní měření sil mezi obhájcem titulu Pavlem Šourem a jeho potencionálním nástupcem Danielem Táborským, který loni opanoval váhu těžkou. Jako již tradičně v posledních týdnech druhý jmenovaný do zápasu skvěle nastoupil, ale postupně pod tíhou těžšího soupeře tuhnul.

Výsledek? Těsný verdikt 2-1 na body pro Šoura, který tak svému mladému rivalovi vrátil i s úroky tři předchozí prohry včetně tvrdého KO na turnaji O pohár města Žižkova. Dlužno dodat, že v tomto souboji došlo ke stejné záležitost jako loni při finále šedesátky mezi Eriky Agateljanem a Alojanem.

Tři z pěti bodových viděli jasně vyhrát Táborského, dva Šoura. Ovšem do trojice oficiálně bodujících mužů vybral počítač náhodným algoritmem právě tyto dva sudí. Bude zajímavé sledovat, zda se oba utkají ještě jednou, plzeňský úspěšný obhájce titulu totiž oznámil ve třiatřiceti letech plány na odchod do profesionálního ringu.

VÝSLEDKY FINÁLOVÉHO SOBOTNÍHO GALAVEČERA 23. MČR V BOXU MUŽŮ A ŽEN

Váhová kategorie Červený roh Modrý roh Výsledek
Váha do 51 kg (ženy) Jana Prokešová Jana Juranová  WP - 2:0
Váha do 52 kg (muži) Jaroslav Hriadel Petr Bajza  TKO - 2. kolo
Váha do 56 kg (muži) Erik Hulijev Filip Barák  WP - 3:0
Váha do 60 kg (muži) Lukáš Dekýš Hamo Aperjan  WO - zranění
Váha do 64 kg (muži) Tomáš Ambrůžek Pavel Polakovič  WP - 2:1
Váha do 69 kg (muži) Viktor Agateljan Zdeněk Chládek  WP - 3:0
Váha do 75 kg (muži) Jakub Bambuch Patrik Kliment  WP - 2:1
Váha do 81 kg (muži) Tomáš Bezvoda Martin Podlucký  WP - 2:1
Váha do 91 kg (muži) Vasil Ducár David Hošek  WP - 3:0
Váha nad 91 kg (muži) Pavel Šour Daniel Táborský  WP - 2:1

KOMPLETNÍ ZÁZNAM FINÁLOVÉHO GALAVEČERA 23. MČR V BOXU MUŽŮ A ŽEN