Profiboxing.cz

KOMENTÁŘ MČR je minulostí. Znojmo se vytáhlo. A co boxeři a rozhodčí?

  • Zveřejněno 30. 11. 2015 15:59
  • Napsal Antonín Vavrda
  • Zobrazeno: 7111

Zdeněk Chládek a Mirek Šerban / zdroj foto: Romana Jánská, archivZdeněk Chládek a Mirek Šerban / zdroj foto: Romana Jánská, archivPRAHA – Už třiadvacátý mistrovství ČR v boxu mužů a žen se uskutečnilo o uplynulém víkendu v jihomoravském Znojmě. Ne levém břehu Dyje uspořádali organizačně povedený šampionát. Pojďme se na něj nyní podívat trochu podrobněji očima šéfredaktora Profiboxing.cz Antonína Vavrdy.

Co se na povedlo a co naopak už méně?

DALŠÍ NOVINKY Z RINGU:

1. ORGANIZACE: Co se týče zázemí a pohodlí pro fanoušky i pro boxery, nejspíše nelze vytknout nic. Je vidět, že ve Znojmě, kde slavili 65 let od vzniku místního klubu, ví, co se sluší a patří. Z doslechu ve čtvrtek, prostřednictvím internetového streamu v pátek a osobně v sobotu klapalo všechno tak, jak mělo. Hudba, holky s čísly, vše bylo v pohodě.

Až na jeden maličký zádrhel – spíkr sobotního galavečera. „Mariňák“ svoji roli tak úplně nezvládl a především úvod večera byl hodně špatný. Ke cti mu slouží, že to nezabalil, snažil se a postupně se lepšil. Příště by to ale chtělo trochu více přípravy předem.

Celkem: 90 %

MČR ve Znojmě / zdroj foto: Romana Jánská, archivMČR ve Znojmě / zdroj foto: Romana Jánská, archiv2. ATMOSFÉRA V HALE: Fanoušci si šampionát užili. Kotel loni v Plzni byl i díky místu konání o něco větší, přece jen ve sportovní hale se zvuk trochu více rozléhá, i tak to ale stálo za to a boxeři v ringu měli podporu, kterou si zasloužili. Navíc i na některých sporných verdiktech bylo vidět, že místní boxu rozumí.

Celkem: 95 %

3. ZPROSTŘEDKOVÁNÍ MÉDII: I přes velkou konkurenci v podobě souboje těžkých vah Vladimir Kličko vs. Tyson Fury, dostal letošní šampionát solidní mediální prostor před (preview, Snídaně s Novou, místní deníky) i během samotného konání akce. Přes počáteční porodní bolesti se povedly i streamy z pátku a soboty, fanoušci boxu dostali tuto možnost poprvé po třech letech a věřme, že ne naposledy. Výsledky byly okamžitě v agentuře ČTK, záznam ještě ten večer vysílala stanice Nova Sport. Jen houšť.

Celkem: 80 %

Tomáš Bezvoda vs. Vítek Král / zdroj foto: Romana Jánská, archivTomáš Bezvoda vs. Vítek Král / zdroj foto: Romana Jánská, archiv4. KVALITA ZÁPASŮ: To, proč celý humbuk vlastně byl a to, co se hodnotí vždy nejhůře a nelze se jednoduše zalíbit všem. Ovšem, už jsem o tom psal loni po Plzni. Český amatérský box má hodně lidí, kteří se snaží, stejně tak hodně pracovitých trenérů. Na druhou stranu, výkonnost je jak na houpačce.

Svoji kvalitu si udržel snad jen Erik Hulijev, ve skvělém světle se předvedl domácíMiroslav Šerban, jehož semifinále se Zdeňkem Chládkem bylo ozdobou turnaje a vyhrát ho mohl jeden i druhý. S ohledem na kvality Chládka a co od něj očekávám, si v mých očích zasloužil možná o fous vyhrát Šerban. Na druhou stranu, Chládek má za sebou strašně náročnou sezonu a na jeho výkonech na šampionátu to bylo vidět.

Po roce šli opět nahoru bratři Agateljanové, jen tam by to chtělo laťku přece jen udržet a spíše táhnout nahoru, než po sinusoidě. Boxerský talent v nich dříme, o tom žádná. Jestli pak někdo udělal dojem, pak ostravský Jakub Bambuch taktickou vyzrálostí, tak Martin Podlucký bojovností, technikou a kondicí. Oba si své tituly naprosto zaslouží, jen teď nezpychnout.

Každopádně nejen Bambuch, ale i jiní boxeři si myslím, že by mohli boxovat o váhovou kategorii níže, než se představili ve Znojmě. A každý by se měl sáhnout do svědomí, zda v tomto ohledu pro to dělá maximum!

Vasil Ducár vs. Tom Vaněček / zdroj foto: Romana Jánská, archivVasil Ducár vs. Tom Vaněček / zdroj foto: Romana Jánská, archivFakt, že někdo nemá takové finanční zázemí jako jiní, neberu. Stejně jako fakt, že se o výživu a podobné věci nezajímám. Pokud chci být vrcholový sportovec, musím se o tyto věci sám aktivně zajímat, ne jen čekat s nastavenou dlaní, že mi někdo pomůže a všechno vysvětlí, dodá až pod nos.

Ano, špičkoví sportovci na tyto věci mají kolem sebe tým expertů, na druhou stranu: pokud se na toto téma zeptáte Vladimira Klička, Anthonyho Joshuy, nebo dříve například Michaela Schumachera tak věřte, že by se s vámi nebavili skrze svůj tým, ale oni sami, protože o tuto problematiku sami aktivně zajímají! Chci tím říct, že ne vše je jen otázka peněz a podpory.

Podobné zamyšlení čeká například i reprezentační jedničku supertíhy Daniela Táborského. Názor na jeho prohrané finále s Pavlem Šourem může mít každý rozdílný, ovšem nic by nemělo překrýt fakt, že od Evropských her v Baku má Táborský problém s posledními koly, ve kterých odchází kondičně.

S ohledem na bodování rozhodčích, kteří často relativně vyrovnané duely nechávají po dvou kolech otevřené na remízu, aby rozhodl závěr, je tento fakt obrovským problémem. Zvláště, když právě bojovnost a kondice byly vždy Táborského doménou. Ač se technicky neustále zlepšuji, nikdy to nebude Floyd Mayweather. Ovšem sobotní noc ukázala, že koordinačně ne úplně stoprocentní bijec může porazit toho šikovnější a elegantnějšího na pohled, že Vladimire Kličko?

Rozhodčí / zdroj foto: Romana Jánská, archivRozhodčí / zdroj foto: Romana Jánská, archivCelkem: 70 %

5. ROZHODČÍ: Posledními odstavci jsem se dostal i k poslednímu bodu. Stejně jako boxeři, tak i oni jsou ústředními postavami. Lidmi, nikoliv stroji, takže chyby se mohou stát. Problém je, když je někdo opakuje. Loni takto „zazářil“ Richard Tomandl, letos se přidali jiní.

Pokud někdo vidí vyhrát jednoho boxera, ovšem na pomocných bodech se přehlédne a přidělí vítězství soupeři a rozhodne tak o postupu do finále, je to chyba, za kterou by jednoduše měl nést následky. Při vší úctě, ve chvíli, kdy má být pozorný na 110 procent, které tlačítko zmáčkne, jakou barvu a na nic jiného nemyslet, je chyba dle mého nepřípustná.

Ve druhém případu jde o už zmíněný duel Šour vs. Táborský. Pokud někdo ustřelí od kolegů o dvě kola, je to jednoduše hodně na zamyšlenou a do očí bijící. Stejně tak úplně nesdílím názor na to, dávat u relativně opticky vyrovnaných zápasů remízu po dvou kolech.

Ne vždy je to vhodné, chápu argumenty obou stran. Potom si ale myslím, že úplně nejlepší varianta při tomto pohledu je tak, že pokud někdo zvládne závěrečné dějství výrazně lépe, dát 10-8, tím konečnou remízu a celkový pohled na zápas si nechat na pomocné body (a hlídat si, abych je dal tomu správnému boxerovi, co chci).

Rozhodčí / zdroj foto: Romana Jánská, archivRozhodčí / zdroj foto: Romana Jánská, archivUž jsem to psal loni: jsem možná naivní, ale nevěřím, že to sudí dělají úmyslně a ani nechci někoho věšet, jen si myslím, že v každém zaměstnání musí člověk nést za své pochybení následky. A pokud si myslí, že ne, nebo svoji práci nezvládá, tak nezbývá, než začít dělat něco jiného.

Pevně věřím, že to postupně lidem kolem boxu dojde. Stejně jako neustálé dělení na Čechy a Moravu, které tento sport u nás dle mého naprosto zbytečně sžírá zevnitř. Heslo „V jednotě je síla“ má skutečně něco do sebe. Důkaz? Stačí se podívat na východ od hranic na Slovensko, kde startuje domácí šampionát tento týden. Věřte mi, to že mají Slováci v roce 2015 více mezinárodně hodnotných výher a výsledků skutečně není dílem náhody.

Chce to jen mít otevřené oči, naslouchat, komunikovat a nebrat každé trochu negativní slovo hned jako osobní atak, podnět k podezřívavosti a místo férového řešení z očí do očí to dělat někomu za zády. Ono jednou za čas nějaká ta konfrontace také není na škodu, pokud si z ní obě strany dokáží vzít to pozitivní!

Celkem: 70 %

Za celý šampionát: 81 %