Profiboxing.cz

Do Ria se kvalifikovalo prvních 60 boxerů ze 24 zemí. Češi zatím chybí

  • Zveřejněno 11. 12. 2015 10:55
  • Napsal Antonín Vavrda
  • Zobrazeno: 5718

Ilustrační foto z EH v Baku / zdroj foto: olympic.czIlustrační foto z EH v Baku / zdroj foto: olympic.czLAUSANNE – Mezinárodní boxerská federace (AIBA) ve středu po kontrolním turnaji v místě olympijského turnaje v brazilském Riu oznámila první nominované bojovníky, kteří se příští rok od 5. do 21. srpna představí pod pěti olympijskými kruhy.

Celkem 250 mužů ze tří soutěží – olympijského boxu (AOB), poloprofesionální soutěže (WSB) a té profesionální (APB) – a 36 žen bude v Riu usilovat o deset sad cenným olympijských kovů (u žen jen o tři). Nyní už je známo prvních 60 mužů, kteří pokud se nezraní, o olympiádu nepřijdou. Mezi nimi je hned 34 jmen, které budou na největší sportovní události světa debutovat.

DALŠÍ NOVINKY Z RINGU:

„Těchto šedesát jmen je ukázkou tvrdé práce naší celé velké rodiny, chtěl bych tímto pogratulovat všem našim federacím a také kvalifikovaným boxerům. Velké díky a pochvalu si zaslouží také týmy AIBA a brazilského Ria, které zorganizovali povedený test. Věřím, že díky všem zúčastněným bude box pro fanoušky vrcholným zážitkem,“ pronesl prezident federace Dr. Wu Ching-Kua z Tchaj-wanu.

Mezi zmíněnou šedesátkou je hned sedm boxerů Kuby včetně mistrů světa Julia Cesara La Cruze a Lazara Alvareze, nechybí také čtyři Irové včetně Michaela Conlana, chorvatský obr a šampion WSB Filip Hrgovič, francouzský mistr světa Tony Yoka, nebo dnes už legendární Ital Clemente Russo.

Mezi jmény, které najdete po kliknutí na odkaz na konci článku, chybí čeští boxeři. Nezbývá, než věřit, že se to změní. Muži i ženy budou mít šance ještě dvě: na dodatečné evropské kvalifikaci v tureckém Istanbulu, která se koná v termínu od 20. dubna do 1. května a ze které postoupí do Ria v každé váze trojlístek nejlepších. Druhým je pak finálový světový turnaj v ázerbájdžánském Baku. Ten se uskuteční od 7. do 19. června.

Dobrou zprávou pro některé z českých zástupců – Zdeňka Chládka (do 69 kg), Davida Hoška, či Vasila Ducára (do 91 kg) a Daniela Táborského (nad 91 kg) budiž fakt, že se to v jejich vahách hemží zatím de facto jen evropskými jmény, takže v dodatečné kvalifikaci by jim mohli ubýt někteří těžší soupeři. Na druhou stranu ve dvou nejtěžších divizích startuje v Riu jen 18 boxerů (v dalších pak vyjma té do 49 kg 26 a 28).

„Pro nominaci na olympiádu udělám maximum. Nyní rehabilituji, nabírám sílu a od Nového roku do toho skočím naplno,“ řekl už po mistrovství republiky Profiboxing.cz Chládek. „Nepovedl se mi domácí šampionát, po dlouhé sezoně jsem neměl dobrou formu, kvalitní základ. Nyní pracuji na změně přípravy a všechno budu směřovat právě ke kvalifikaci,“ přidal ve stejném bojovném duchu Táborský.

36 žen ve třech vahách pak vzejde z kontinentálních kvalifikací, ta evropská je pak společná s muži. Druhým nominačním turnajem bude mistrovství světa, které se koná od 19. do 27. května v kazašské Astaně. Z českých boxerek by měly mít ambice pro start v Riu domácí šampionky ve váze do 51 kg Jana Juranová a ve váze do 64 kg Martina Schmoranzová, kterou nyní ale čeká shazování do olympijské váhy do 64 kg.

ŠEDESÁT JISTÝCH JMEN PRO OLYMPIJSKÉ HRY V RIO DE JANEIRO 2016