Profiboxing.cz



Ruské těžké váhy dobývají Ameriku? Kuzmin a váhající Tiščenko budiž novou krví

  • Zveřejněno 23. 11. 2018 13:18
  • Napsal Antonín Vavrda
  • Zobrazeno: 2986

Sergej Kuzmin / zdroj foto: Boxingscene.comSergej Kuzmin / zdroj foto: Boxingscene.comPRAHA – V noci na neděli vstoupí do ringu v Mark G. Etess Arena v Atlantic City mimo jiné také dvojice ruských těžkých vah – Sergej Kuzmin (13-0, 10 KO) a Jevgenij Tiščenko (2-0, 1 KO). Jejich plán? Stejný? Cíle ale možná trochu rozdílné...

Je to taková již celkem obehraná písnička. Fanoušci profesionálního boxu vnímají v těžké váze především tři jména, která mají kořeny v Rusku – Alexandra Povětkina (34-2, 24 KO), Andreje Fedosova (31-3, 25 KO) a Alexandra Ustinova (34-2, 25 KO).

DALŠÍ NOVINKY Z RINGU:

Další boxeři východní velmoci přicházeli a pak zase odcházeli...

Jenže nikdo nemládne, šampionovi z Atén 2004 už je 39 let, Ustinovovi dokonce 41. Fedosovovi sice „jen“ 32, jenže jeho kariéry i tak spíše míří směrem dolů než nahoru.

Jistě, Povětkin i Ustinov chtějí ještě vířit světové vody, možná se jim to i povede (druhý jmenovaný boxuje taktéž v sobotu na galavečeru v Monte Carlu), „novou krev“ to ale rozhodně chce.

Kromě šikovného devětadvacetiletého Andreje Afonina (6-0, 3 KO) jsou tu především o dva roky starší Kuzmin a naopak o dva mladší Tiščenko.

Kuzmin, který působí jako pořádně hladový medvěd, má doma dva tituly ruského šampiona v supertíze (což je rozhodně kousek hodný uznání) a také stříbro a zlato z ME. Tiščenko má za sebou ještě více úspěchů – je mistrem světa, dvojnásobným mistrem Evropy a především stále ještě úřadujícím olympijským šampionem.

Ovšem ve váze těžké, byť je se 196 centimetry dokonce o tři čísla vyšší než Kuzmin. Jenže zatímco ten váží bratru přes 110 kilogramů, Tiščenko se zatím od letního posunu k profíkům dostal na hranici 97 kilogramů.

V New Jersey by rád vážil opět o něco více. Pokud to nepůjde, je dost dobře možné, že zaparkuje zpět do váhy do 91 kg, v profi křížové. „Ano, přemýšlím nad tím. Souboj s Christianem Mariscalem (11-1, 5 KO) může hodně napovědět,“ přiznal se ruským novinářům k tomu, že ani on sám se necítí být hotovou těžkou vahou.

Jevgenij Tiščenko / zdroj foto: Boxingscene.comJevgenij Tiščenko / zdroj foto: Boxingscene.com

„S posledním duelem nejsem spokojený, není k tomu důvod. Mám na čem pracovat. Je třeba si ale uvědomit, že i když jsem měl úspěchy v amatérském ringu, profesionální box je úplně něco jiného, je to obtížné. Musím se postupně připravovat na deseti, či dvanáctikolové duely,“ nastínil své další plány. Tedy tituly.

V jaké váze na ně zaútočí, bude zajímavé. Stejně jako skutečnost, že poslední olympijský vítěz do 91 kg Alexander Usyk drží všechny pásy v kříži a nyní plánuje poskočit výše. Tiščenko možná nabere opačný směr. Pokud ne, bude zajímavé sledovat, jestli se právě dva olympijští přemožitelé skvělého Itala Clementa Russa potkají někdy mezi profíky.

Stejně tak budou zajímavé kroky Kuzmina, aktuálně ruské dvojky ratingu BoxRec.com. Toho čeká americký levoruký veterán LaRon Mitchell (16-1, 14 KO), který před šesti lety sice v olympijské kvalifikaci porazil čtyři soupeře včetně Dominika Breazealeho, do Londýna přesto neletěl.

„Snažili jsme se najít Sergejovi co nejlepšího soupeře, bohužel hodně kluků se bálo a odmítlo. Velmi nás potěšilo, že Mitchell nakonec souhlasil. Byl v reprezentačním týmu, bojoval o olympiádu, doufám, že bude takto bojovat také proti Sergejovi a že mu dá těžký zápas,“ okomentoval volbu protivníka pro Kuzmina jeho kontroverzní manažer Vadim Kornilov.

Kromě filmového Ivana Draga se zatím žádnému ruskému boxerovi těžké váhy americkou půdu dobýt nepovedlo. Kam nasměřuje sobotní noc dvojici Kuzmin – Tiščenko?