Profiboxing.cz



Vladimir Kličko chce zachránit amatérský box: Dejte olympijskou licenci WBA!

  • Zveřejněno 22. 11. 2018 16:53
  • Napsal Antonín Vavrda
  • Zobrazeno: 3431

Vladimir KličkoVladimir KličkoHAMBURK – Bývalý absolutní král těžké váhy Vladimir Kličko (64-5, 53 KO) se na sociálních sítích vyjádřil k současné krizi amatérského (olympijského boxu), kterému reálně hrozí absence na hrách v Tokiu 2020.

Ten příběh je už celkem známý. Bývalý šéf Mezinárodní boxerské federace (AIBA) – Dr. Wu Čching-Kuo z Tchaj-wanu – dostal svůj sport na hranici bankrotu a do obřích problémů i třeba směrem k respektování antidopingových pravidel WADA.

DALŠÍ NOVINKY Z AMATÉRSKÉHO RINGU:

Minulý rok na podzim pod tlakem odstoupil. Následně Výkonný výbor AIBA nesplnil vnitřní dohodu a neučinil jej čestným předsedou. Jenže prozatímní šéf federace – respektovaný Ital Franco Falcinelli (šéfuje evropskému boxu) – se své pozice vzdal a do čela se dostal Gafur Rachimov, uzbecký podnikatel, který má ale problém s americkými úřady a byl také v hledáčku Interpolu.

A navíc: byl dlouholetým vice-prezidentem AIBA a pravou rukou Wu Čching-Kua.

Na nedávném kongresu v Moskvě vyhrál regulérní volby, když porazil Kazacha Šerika Konakbajeva, což se ale příliš nelíbí Mezinárodnímu olympijskému výboru (MOV). Ano, směrem k WADA už problémy Rachimov vyřešil, MOV ale stále spokojeno není.

Vždyť na podzimních olympijských hrách mládeže v Buenos Aires šéf AIBA nedostal akreditaci, stejný postup proti němu zvolí také Japonci, pokud si nevyřeší spory s americkými úřady. V zemi vycházející slunce, která za dva roky pořádá olympijské hry, jsou připraveni mu odmítnout vydat vízum nutné pro vstup do země.

V posledních měsících se k problémům amatérského boxu vyjádřily někteří zámořští boxeři, zabývá se jím také federace WBC.

Nyní se přidal extrémně silný hráč. Ukrajinec Vladimir Kličko, dlouholetý král těžké váhy a především také olympijský vítěz z Atlanty 1996.

„V roce 1996 se můj sen stl skutečnosti, když jsem vyhrál na olympiádě v Atlantě zlato. Nyní boxu hrozí, že nezíská licenci pro Tokio 2020 a další mladí boxeři tak ztratí šanci žít své sny. Jsem si naprosto jistý, že WBA/ProAm může pomoct zlepšit tuto situaci,“ zní v prohlášení už dvaačtyřicetileté legendy na sociálních sítích.

„Vyzývám národní federace, aby v tomto ohledu WBA podpořily, aby společně pokračovali v boji za záchranu amatérského boxu. Žádám tímto také MOV, aby zvážila, zda právě WBA není tou pravou federací, která by mohla tento sport centralizovat a pomáhat nám všem. Rád bych tímto požádal, aby WBA udělil olympijskou licenci, aby mohla zastupovat náš sport na hrách v Tokiu,“ přidává Kličko.

Je zajímavé, že se Ukrajinec rozhodl pro podporu plánů právě této federace. Byť má skvělý vztah se všemi profesionálními organizacemi, jde celkem o překvapivý tah. Zvláště, když prezident WBA Gilberto Mendoza měl blízko k výše zmíněnému Dr. Wu Čching-Kuovi, se kterým plánoval dlouhodobou spolupráci.

O Kličkovi se navíc už loni spekulovalo jako o možném soupeři tchajwanského funkcionáře pro prezidentské volby. Tedy ještě v době, kdy AIBA šéfoval.

Pravdou ale zůstává, že ačkoliv WBA dělá v posledních letech v profesionálním boxu guláš svými „prozatímními“, „regulérními“ i „super“ šampiony, stále jde vlastně o nejstarší boxerskou federaci. Právě ona je brána za nástupnickou NBA (National Boxing Association), která vznikla v USA a která byla hlavní světovou organizací od roku 1921 do rozpadu v roce 1962, kdy v Panamě vznikla WBA a o pár měsíců později v Mexico City následovalo založení WBC.

Jakou vysokou politicko-sportovní hru to mladší z ukrajinských bratří rozehrál?