Profiboxing.cz



VIDEO Creed 2 je zde. A jeho hlavní hrdina bojuje nejen v ringu, ale také mimo něj

  • Zveřejněno 22. 11. 2018 11:39
  • Napsal Pb.cz/DOMINIK VU
  • Zobrazeno: 3889

Creed 2 je zdeCreed 2 je zdePRAHA – Právě dnes je oficiální premiéra pokračování filmové ságy Rocky, tentokrát se mohou fanoušci těšit na podtitul s názvem „Creed 2“, který dává opět vyniknout hereckému i sportovnímu nadání hlavního představitele Michaela B. Jordana.

O tom, co vše musel roli syna nejlepšího filmového boxera historie obětovat, si přečtěte v překladu reportáže ESPN.com z americké předpremiéry filmu, která proběhla minulé úterý.

FILMOVÉ TEXTY NA PROFIBOXING.CZ:

Půjdete-li dál chodbou a pak zahnete za roh, naleznete dav nadmíru spokojených lidí tísnících se na sebe rameny, kteří právě ze vzdálenosti natažené paže na vlastní oči viděli živého superhrdinu.

Elektrizovaný dav diváků měl na letošním ComplexConu, konajícím se v kalifornském městě Long Beach, šanci vidět Michaela B. Jordana. Herce, který před pár měsíci ohromil diváky po celém světě svým výkonem, když ztvárnil emocionálně velmi komplexní postavu Killmongera z filmu Black Panther od Ryana Cooglera.

V roli Erika Killmongera, Jordan věrně vypodobnil černošského mladíka z kalifornského Oaklandu, který v útlém dětství ztratil otce a byl oddělen i od zbytku své rodiny, která však o jeho existenci neměla ani tušení. V jeho srdci tak rostla nenávist, ale i zklamání. Věděl, že rodina jeho otce má sice k dispozici prostředky a zdroje ke zlepšení života Afroameričanů, ale z jemu neznámých důvodů však pomoc neposkytovala. To ho naštvalo. Chtěl s tím něco udělat. Svým způsobem chtěl pomoci lidem, které v USA viděl trpět. A to z Killmongera paradoxně udělalo hrdinu, ačkoliv je Jordanova postava úhlavním nepřítelem klaďase Black Panthera, kterého ve filmu ztvárnil Chadwick Boseman.

Ale dnes (v úerý) je Michael B. Jordan v Long Beach proto, aby získal podporu pro dalšího hrdinu, kterého přivedl k životu. Jordanův Adonis je synem Apollo Creeda, nejlepšího fiktivního boxera historie, který byl tragicky zabit v ringu sovětským olympijským boxerem Ivanem Dragem.

Režisér Croogler před pár lety chytře vymyslel pokračování této dlouhé „Rockyovské“ franšízy a dal Appollu Creedovi syna. Syna, o kterém nevěděl Apollo Creed, ani svět. Vychován byl Creedovou vdovou (Phylicia Rashad) a do vínku mu byl dán talent pro ten samý sport, který mu vzal otce.

Michael B. Jordan je Creed. Je zpět s dlouho očekávaným pokračováním, které navazuje právě na onen duel, ve kterém Apollo Creed zemřel. Jordanův Creed bojuje s Dragovým synem.

Jordan ještě téměř neměl ani dokončenou tiskovou a propagační kampaň pro Black Panthera, když musel přeřadit zpět a opět přivést k životu Creeda. Víceméně hned po únorové premiéře filmu se vrátil do Filadelfie, kde započal intenzivní trénink, který by ho dostal zpět do formy boxera v křížové váhy. A který by v něm opět vzkřísil tentokráte více uvěřitelného hrdinu – známý sportovní motiv o outsiderovi, kterého fanoušci chtějí vidět vyhrát v souboji s velkým chlapem.

„S Ryanem jsme se snažili vymyslet postavu (Killomongera), která by byla komplikovaná, která by měla vrstvy a lidi by se s ní mohli ztotožnit. Která by pocházela ze systémového útlaku, ale zároveň by přinášela pádné argumenty. Nezaujatým pohledem si v určitých momentech filmu klidně můžete říct, 'Ale jo, vždyť já mu vlastně rozumím, chápu, co se snaží říct.' Ale pak vybuchne, někoho zabije a vy si říkáte, 'Ne, ten nemůže být na dobré straně.' Ta postava byla v určitém smyslu právě hrdinou z lidu,“ řekl Jordan a napil se, schovávaje se před davem v soukromém pokoji v Long Beach Convention & Entertainment Center.

„Jeho myšlenkou bylo, že bude hlasem všech lidí, kteří hlas nemají, že bude i vašim hlasem. Hlasem svého kmene, hlasem Afroameričanů... já jsem reprezentoval ten hlas, vztek, zranění a bolest. A bylo to důležité. Ale myslím si, že Adonis je, jak říkáš, naopak více uvěřitelný. Vypadá a působí více jako člověk, na kterého byste klidně mohli narazit. Zároveň jsem chtěl, aby měl chyby, aby si procházel skutečnými problémy ohledně vlastní identity, jako tím, že neví, kdo je, nebo tím, že žije ve stínu vlastního otce, kterého navíc ani nepoznal. Zkrátka komplexy spojené s vyrůstáním bez otce, jako zjišťování, co vlastně znamená být otec, když založí vlastní rodinu. A pak také pověst, kterou si chce vybudovat, kým se chce stát.“

Ačkoliv se Jordanovi tato proměna zdála přirozená, nešlo pouze o to, aby se přepnul do nového prostředí, do jiného filmového žánru. Creed je totiž z velké části o té fyzické stránce – je to boxer. A ačkoliv herec sdílel hodně ze svého tréninku na Instagramu, diváci stejně pravděpodobně budou žasnout překvapením nad jeho fyzickou proměnou pro film Creed II. Tento film je mnohem fyzicky náročnější než jednička, a i toto tak musel Jordan zlepšit.

Creed 2Creed 2

„Poprvé jsem se s Corey (Callietem), což je můj trenér, potkal při natáčení Fantastické čtyřky a tehdy jsme na mé postavě začali pracovat. Když jsme točili prvního Creeda, moje tělo bylo jako nikdy předtím, byl jsem ve formě boxera. A pak, když jsme točili Black Panthera, tak to byl ještě vývoj navíc. Už jsme měli skvělý střed těla a svalovou strukturu, se kterou se dalo pracovat,“ řekl Jordan.

„A na tom jsme stavěli. Méně cardia, více objemu. Chtěl jsem být velký jako někdo ze světa superhrdinů, chtěl jsem působit co nejvíce zastrašujícím dojmem, když se postavím vedle T'Chally. A pak vezmeš celý tento základ a stavíš na tom znovu, trošku to stáhneš a snažíš se dostat spíše do té postavy bojovníka. Žiješ jako boxer, jíš jako boxer. Jíš šestkrát denně, trénuješ, ráno cardio, rychlejší cardio v poledne a další cardio večer. Box, běhání, plavání. Spal jsem, kdykoliv to šlo, odpočinek a regenerace jsou velmi důležité. Prostě těžká dřina. Stojí to hodně času i zvedání vah.“

A Jordan byl sám překvapen tím, čeho jeho tělo bylo schopné.

„Na tisíc procent,“ pokýval souhlasně hlavou, „nikdy jsem si nemyslel, že bych takhle mohl vypadat. Lidská mysl je taky vlastně úžasný sval. Všechen box jsme natočili během deseti dnů. Kdyby to bylo o den déle, pravděpodobně bych to fyzicky nezvládl. Jakmile jsme ten poslední den skončili, onemocněl jsem. Další den jsem byl upoutaný na lůžko, nemohl jsem se vůbec zvednout z postele.“

To vše kvůli natáčení zápasových scén a kvůli syrové fyzické náročnosti boxu.

„Bylo to, jako kdybych měl v hlavě úkol s cílovou čárou. A v momentě, kdy jsem jí překročil, moje tělo si řeklo, 'OK, tak teď už můžeš vypnout.' To samé se stalo už u prvního filmu. Když máme deadline, moje mysl si řekne, 'OK, jenom se musíš dostat za tu čáru.' Jenže moje tělo bylo zraněné už 2 dny předtím, než jsem se za ní konečně dostal. Ale z nějakého důvodu vaše mysl žene vaše tělo až do limitů, které si uvědomíte teprve, až když je úkol splněn. A když je konec, všechno se to na vás prostě sesype, což se mi právě stalo.“

Tím, že režisér Steve Caple Jr. natáčel boxerské scény až nakonec, mohl Jordan pracovat na proměně svého těla i během natáčení filmu.

„Během natáčení jsem fakt makal. Já a Corey, ale i všichni ostatní, jsme makali, běhali. Bylo horko a ke konci filmu jsem byl zthraný, už jsem jel na prázdno. Ale stejně jsme do toho museli vložit tu energii a ty pocity, jako by skutečně bylo před posledním zápasem. A to se nám myslím povedlo,“ svěřil se Jordan.

První Creed byl trhák, roce 2015 vydělal úctyhodných 173 milionů dolarů. Samotná úterní předpremiéra zatím vydělala 1,4 milionů, což je rekord mezi filmy, které kdy vyšly kolem Díkůvzdání. To také potvrdilo Cooglerovy filmařské schopnosti. Creed se také dočkal uznání kritiků, když pro Sylvestera Stallona získal Zlatý glóbus. Ten byl také zároveň nominován na Oscara za vedlejší roli. Coogler, Jordan a Tessa Thompsonová navíc získaly cenu od Asociace afroamerických filmových kritiků a film figuroval na mnoha „Top 10“ seznamech daného roku.

Nový snímek se tak odráží od úspěchu prvního filmu, ale Jordanovi se těžko popisují pocity z toho, že film přichází po grandiózním Black Pantherovi. Je pod tlakem, ale nebojí se mu čelit.

Creed 2Creed 2

„Když uděláte album našlapané hity, všichni jsou zvědaví, s čím přijdete dál. Takže teď mám tenhle skvělý film, který prolomil všechny limity, zbořil stereotypy, překonal rekordy. A byl navíc celkově skvěle herecky obsazený. Velký příběh pod vlajkou Marvelu, což obvykle znamená úspěch,“ řekl Jordan.

„Hodně pro mě ale znamená, že jsem se mohl vrátit k filmu, jehož tíha spočívá zejména na mých ramenou, kde jsem středem pozornosti. Řekl bych, že právě z tohoto důvodu jsem do něj vložil tolik energie, chtěl jsem zajistit, že všechno bude v pořádku. Jsem velmi zvědav, jak na to lidi budou reagovat, ať už na ten film, nebo na můj výkon... zejména po takovém filmu, jako byl Black Panther.“

A možná, že Jordan přivede k životu ještě dalšího superhrdinu. V září se objevilo mnoho řečí o tom, že se Jordan dostal do úzkého výběru herců pro nového Supermana. Mohl by se černý herec stát Clarkem Kentem? A Michael B. Jordan Supermanem?

A proč by vlastně ne?

„Pokoru, cítím hlavně pokoru. Protože za tyhle věci jsem bojoval v začátcích vlastní kariéry. Býval jsem frustrovaný, když jsem dostával pouze určité role zapadající do předsudků, přitom jsem chtěl dělat tohle nebo tamto. A někteří režiséři mě dokonce nechtěli ani v rolích, které byly napsány speciálně pro Afroameričany. Takže když teď vidím, že moje cesta pomohla ke změně toho narativu a otevřela lidem oči ohledně toho, co by mohlo a mělo být univerzální, mám skvělý pocit,“ svěřil se Jordan.

„A to, že mě teď lidé zvažují právě do všech těchto rolí, je to, co jsem chtěl. Občas to na mě působí až surreálně a člověka to naplní pokorou. Tak jen tak dál.“

Jordan se odmlčel a na chvilku sklonil hlavu, než opět vzhlédl a pokračoval.

„Nemůžu zvládnout všechno,“ zasmál se. „Nemůžu zvládnout všechno, ale v tom je právě ta krása. Když ne já, tak třeba někdo jiný, a to je gól úplně pro všechny. To znamená, že zase oni mohou otevřít oči dalším. A to je paráda.“

PŘELOŽENO Z ESPN.COM DOMINIKEM VU