Profiboxing.cz



Sedláčková se učí poslouchat Horvátha. Šálek si troufá i na kamaráda Pejsara

  • Zveřejněno 7. 11. 2017 16:00
  • Napsal Antonín Vavrda
  • Zobrazeno: 4543

Lucie Sedláčková a Štěpán Horváth / zdroj foto: archivLucie Sedláčková a Štěpán Horváth / zdroj foto: archivÚSTÍ NAD LABEM – Ve středu se oficiálně oznámil na tiskové konferenci v ústeckém hotelu Clarion prosincový galavečer, který se uskuteční první sobotu tohoto měsíce v místní hale Sluneta. A již na tiskovce se začalo rýsovat několik hodně zajímavých příběhů...

Předně. Od včerejška, tedy 6. prosince, jsou v prodeji vstupenky na tento boxerský svátek, kde si fanoušci přijdou na své. Osm bitev, osm příběhů, které jimi bojovníci napíší, nebo které začnou tvořit.

V ringu se představí dva německé talenty, které právě na české půdě odstartují svoji profesionální kariéru, 390 amatérskými duely ošlehaný Kubánec Jorge Luis Garbey Nariňo (1-0, 1 KO), stále teprve dvacetiletý mladík Sebastian Bytyqi (11-0-1, 8 KO), nebo hodně zajímavá dvojice proti sobě – Stanislv Eschner (6-6-1, 4 KO) a Jan Malach (1-1, 1 KO).

VÍCE K ČESKÝM TALENTŮM:

„Král Severu“ ze světa MMA bude chtít zapomenout na neděli 29. října, kdy v pražském klubu Retro relativně nečekaně podlehl ve čtvrtém kole Ondřeji Buderovi (4-4-1, 4 KO). A fanoušci klasického boxu budou mít opět o čem mluvit. Malach totiž patří v kleci k tuzemské elitě, Eschner je rváč a bojovník, který stejně tvrdě rozdává, jako přijímá. Bude to stačit na rodáka z Liberce?

Daleko nejzajímavější příběhy pak ale (pochopitelně) budou psát tři hlavní hvězdy galavečera – Fabiana Bytyqi (11-0-0, 3 KO), Lucie Sedláčková (10-0-1, 4 KO) a Tom Šálek (4-0, 4 KO).

Prvně jmenovaná je momentálně z českých boxerů a boxerek na tom nejlépe ve světovém ratingu BoxRec.com své váhy, ale také v ratingu prestižních federací WBC, WBA a WBO. Jednadvacetiletou drobnou blondýnku čeká ve Slunetě měření sil s ještě mladší tmavovlasou dračicí z Mexika, která bojuje navíc v otočeném gardu.

Pokud bitvu o „Stříbrný“ pás WBC v mini-musí váze zvládne, udělá výrazný krok k velkému seniorskému titulu v roce 2018. „Pořád jsem si říkala, že mám čas, ale zjevně nemám. Ale pokud Lukáš a manažer Ulf Steinforth řeknou, že jsem připravená, tak ten titul vybojuji,“ potvrdila v jedné větě to, co se o ní říká – že je sice skromná, ovšem nesmírně ambiciózní a pracovitá.

Ostatně sama si uvědomuje, na čem potřebuje ještě zapracovat. „Musím zlepšit techniku,“ řekla vlastně jen tak mezi řečí na tiskové konferenci, když vykládala o svém tréninku. Právě technické nedostatky ji řada fanoušků i expertů vyčítá nejvíce.

Pokud Bytyqi chce zlepšit tento aspekt svých dovedností, její o dva roky starší parťačka z týmu SES Team Czech Republic Lucie Sedláčková, se rozhodla pro ještě radikálnější krok. Už téměř rok je veřejným tajemstvím, že se rozhodla vydat jinou cestou než cepováním od Lukáše Konečného.

Výraznou roli v tomto rozhodnutí sehrál její nový životní partner a nyní již také snoubenec, Štěpán Horváth (18-6, 8 KO). Česká mužská profesionální jednička a Sedláčková se rozhodli sjednotit své zázemí – jeden se vydal z Plzně, druhý z Ústí, aby se střetli vlastně na půli cesty v Praze.

„Kdybych necítila, že je správný krok, tak bych to nedělala,“ svěřila se Sedláčková, která ve svém životě hodně dá na intuici. V drtivé většině rozhodnutí se jí zatím vyplatila. V české metropoli ji od léta kondičně připravuje bývalý zápasník a olympionik David Vála, který se věnuje také Horváthovi. Ten k němu přešel od Válova parťáka a kamaráda Petra Klikoše.

Boxerskou část přípravy své partnerky pak převzal rodák z Karezu sám. „Úplně se nekloním k tomu, že je to dobré rozhodnutí, ale uvidíme, je to na nich. Pro Lucku to bude klíčový zápas, který bude rozhodovat o její budoucnosti v SES Boxing,“ řekl ke změně svůj názor Konečný, který se netají svým nesouhlasem s tímto krokem. Na druhou stranu už na jaře přiznal, že držet svěřence u sebe násilím, by nikam nevedlo.

„Zatím nám to funguje. Ale nebudu lhát, že je všechno super, protože to tak není,“ usmívá se při tématu tréninku se svojí životní láskou Sedláčková. „Občas mi to uletí, jsem ještě mladé ucho. Ale Štěpán mi to naštěstí nevrací,“ pokračuje. Při otázce, zda svého partnera a trenéra v posilovně a gymu poslouchá, upřímně přidává: „Učím se to.“

A co pohled z druhé strany? „Vyloženě hádky nejsou, ale samozřejmě nějaké přestřelky máme. Snažím se na to reagovat. Říkám jí, že mě to nezajímá, že má trénink. Během něj s ní absolutně nediskutuji,“ zní z úst o dvanáct let staršího Horvátha, který v září těsně a kontroverzně prohrál svůj životní duel s Rusem Magomedem Kurbanovem.

Něco podobného nechce u své partnerky dopustit. Oba moc dobře ví, že by jim to výrazně zkomplikovalo další spolupráci. Pokud by Sedláčková prohrála, nebo neodvedla špičkový výkon, manažer Ulf Steinforth bude chtít vysvětlení. A na českou krásku v rukavicích navíc nečeká snadná soupeřka. Pokud se potvrdí zvěsti o bojovnici z Venezuely, půjde o tvrdou boxerku s aktivní bilancí, která už opakovaně zažila atmosféru zápasu o titul mistra světa.

Byť až na jednu remízovou výjimku vždy prohrála, půjde jednoznačně o nejlepší boxerku, které se Sedláčková v profesionální kariéře postavila.

Svůj příběh pro fanoušky i média pak pomalu, ale jistě píše také benjamínek týmu, Tomáš Šálek. I když benjamínek pouze zkušenostmi. A psychickou vyzrálostí. „Je to takové naše velké mimino,“ říká o Šálkovi často s úsměvem Bytyqi. „Tomáš fyzicky už moc kam růst nemá, je obrovský a má hroznou sílu. Ale je třeba pracovat na technice, psychice, tam má velké rezervy,“ přidává se Konečný.

A devatenáctiletý pořízek se svým trenérem souhlasí. Pro přípravu na galavečer ve Slunetě pak bude mít zajímavého sparingpartnera – Václava Pejsara (11-5, 9 KO), současného českého šampiona v těžké váze. Ten bude hájit svůj pás dva týdny po zápase Šálka proti Pavlu Šourovi (6-1, 5 KO). A kdo ví...

„Určitě mě ten titul láká, možná už příští rok,“ usmívá se mile ústecký obr. Z jeho výrazu je ale cítit zdravé sebevědomí a cílevědomost, kterou s ním sdílí německý manažer Ulf Steinforth. A které musí krotit trenér Lukáš Konečný. Tak jako po poslední říjnové neděli v Retru, kde se mladý chráněnec ve veřejné exhibici právě s Pejsarem a Davidem Hoškem vůbec nelíbil.

„Necítil jsem se dobře, byl jsem líny, unavený,“ souhlasil s koučem Šálek. „Ale vždycky to tak mám, že mi jeden, dva sparingy nesednou, ale pak je to super,“ přidal už zase pozitivně naladěný velký obdivovatel ukrajinské legendy Vladimira Klička a také jeho přemožitele, britského krále Anthonyho Joshuy.

„Jednou bych si s ním chtěl zaspárovat,“ zasní se Šálek, který se obléká u stejné firmy, jaká sponzoruje i Joshuy – Under Armour. „Sparing před osmdesáti tisíci diváků na fotbalovém stadionu?“ zní následná reakce z řad novinářů, která poukazuje, zda by si troufl i na duel se současnou jedničkou těžké váhy. „Ne, to ne... Teda na to je ještě čas. Hodně času, kdo ví,“ usmívá se dál ústecký rodák, který boxuje teprve pátým rokem.

Co se týče českého titulu, ale své ambice myslí naprosto vážně. A pranic mu nevadí, že by se mohl postavit svému kamarádovi Pejsarovi. „Věřím, že Pavla Šoura porazí. A náš duel? Jo, bylo by to pro mě zvláštní, ale jen před zápasem. Jakmile vlezu do ringu, tak zbiju kohokoliv, i kdyby to byl vlastní bratr, nebo můj otec,“ dodává obr s novou přezdívkou „Mr. 100 Procent“.

Jaké pokračování svých příběhů napíší elitní čeští boxeři 2. prosince v ústecké hale Sluneta?