Profiboxing.cz



Víkend: Fury vyhodil titul IBF do záchoda. Rjabinskij chystá Wilderovi bombu

  • Zveřejněno 15. 12. 2015 16:13
  • Napsal A. Vavrda/V. Tauchmanová
  • Zobrazeno: 5231

Toto byl pás IBF Tysona FuryhoToto byl pás IBF Tysona FuryhoPRAHA – Poslední víkend byl ve světě profesionálního boxu plný zajímavostí jak mezi šestnácti provazy, tak i v zákulisí.

WBC: Canelo nemusí hned bojovat s Golovkinem

Všechno při starém. Tak by se dala okomentovat situace ve federaci WBC, která po více jak týdenních jednáních vydala ohledně chystaného šlágu mezi šampionem Saulem Alvarezem (46-1-1, 32 KO) a prozatímním mistrem světa Gennadijem Golovkina (34-0, 31 KO) ústy svého prezidenta Mauricia Sulajmana následující prohlášení.

„Oba mají právo do 31. května dobrovolně obhajovat svoje pozice. Poté jim začne patnáctidenní lhůta, během které se musí domluvit na vzájemném souboji. Pokud tak neučiní, půjde se do aukce. Jestliže se ji některá ze stran odmítne zúčastnit, přijde o svoji pozici.“

V praxi to znamená, že v takovém případě by přišel mexický talent o svůj pás, kazašská mlátička naopak pozici prozatímního šampiona a povinného vyzývatele. Sulajman toto rozhodnutí zdůvodnil tím, že oba tak mají šanci ještě více zpropagovat a nalákat na vzájemný střet, který se může stát největší boxerskou událostí roku 2016.

Pascal: Aducknis Chickenson – náš národní srábek

Hodně ostře se pustil Kanaďan Jean Pascal (30-3-1, 17 KO) do svého krajana a rivala Adonise Stevensona (27-1, 22 KO), toho času šampiona WBC v polotěžké váze. „Až skončím s Kovaljovem, chystám se na Andrého Warda, nebo Adonise Stevensona, toho našeho národního srábka. Byl jsem to já, kdo jej jako první přejmenoval na Aducknis Chickenson, Kovaljov to ode mne okopíroval. Zavolal jsem mu, abych mu to připomněl,“ pronesl třiatřicetiletý rodák z Haiti.

Následně dodal i pár slov ke své odvetě právě s ruským ranařem a šampionem WBA (Super), WBO a IBF v polotěžké váze Sergejem Kovaljovem (28-0-1, 25 KO): „Potřebuji jen pár maličkostí, abych dokázal otočit běh dějin a porazil jsem Kovaljova. S Freddiem Roachem na nich pracujeme!“

Kovaljov: Ukončím kariéru Jeana Pascala

A když máme citace jednoho, pochopitelně nemohou chybět ani slova jeho soupeře. A ani ruský knockoutér nešetřil ostrými slovy. „Jsem zvědavý, co předvede po své spolupráci s Freddiem v samotném zápase. Nechápu toto jeho rozhodnutí, tvrdí nyní, že se cítí s novým týmem lépe. Rád bych ho natrvalo zničil jako boxera, protože už je vidět, že mu přestává sloužit rozum,“ nechal se slyšet dvaatřicetiletý rodák z Kopějsku.

Roy Jones je po porážce v pořádku

Další drtivou porážku má za sebou legendární Američan Roy Jones Jr. (62-9, 45 KO), kterého o víkendu v Moskvě knockoutoval bývalý šampion křížové váze Enzo Maccarinelli (41-7, 33 KO). Šestačtyřicetiletý veterán, který se po porážce ve čtvrtém kole nebyl schopen dostavit na tiskovou konferenci, totiž hned zamířil do nemocnice. „Roy byl lékařsky ošetřen a prohlédnut, nyní odpočívá. Je vděčný za obrovskou podporu od lidí,“ řekl promotér zápasu Vladimír Chrjunov.

Maccarinelli: Byla to jen otázka času, než Jonese porazím

Vítězný Maccarinelli naopak neměl se setkáním s novináři žádný problém: „To, že jsem mohl být v ringu s takovou legendou, pro mě byla čest. Doufám, že se Roy ze svých zranění brzy vyléčí. Z mého výkonu jsem nadšený, ukázal jsem, že dokážu porazit kohokoliv. Byl jsem navíc pod tlakem, protože Roy má tady v Rusku spoustu fanoušků. Téměř od začátku zápasu jsem ale byl tím lepším boxerem v ringu. Co nejdříve se chci stát dvojnásobným mistrem světa.“

Pčelnikov: Jones by měl skončit

Přestože Roy Jones Jr. sám si není jistý, jak se bude jeho kariéra vyvíjet, ruský promotér Kirill Pčelnkov (stará se například o Vjačeslava Glazkova), má jasno. „Bylo zřejmé, že se něco takového stane. Roy Jones by raději měl skončit. Když to udělá teď, budou si ho lidé pamatovat jako dobrého a talentovaného boxera. Je snadnou kořistí. Přestože Maccarinelli nepatří mezi elitu, na to, aby Jonese knockoutoval, mu ale jeho výkon stačil,“ řekl Pchelnikov.

Rjabinskij: K zápasu nemělo vůbec dojít

Na adresu výše zmíněného zápasu se hodně rozhořčeně vyjádřil i Andrej Ryabinskij, šéf ruské promotérské společnosti World of Boxing. „Za všechno může Vladimir Chrjunov. Z jakého důvodu zorganizoval tento zápas? Roy může zpívat, může si otevřít školy boxu, ale neměl by boxovat v takových zápasech. Vladimíre, pokud potřebuješ peníze, zavolej mi – můžeme se domluvit a něco společně dohodneme, ale nezahanbuj svými špatnými rozhodnutími Rusko,“ řekl Ryabinskij.

Bradley: Chci se postavit proti Pacquiaovi

Manny Pacquiao (57-6-2, 38 KO) měl minulý pátek ohlásit, kdo bude 9. dubna jeho posledním soupeřem v dlouhé kariéře, ale nakonec tak neučinil a požádal ohledně tohoto oznámení o více času. Jedním z kandidátů na tento souboj je šampion WBO ve velterové váze Timothy Bradley (33-1-1, 13 KO).

„Stále jsme ve fázi vyjednávání, ale proti Pacquiaovi bych se opravdu chtěl postavit. Manny je náročný. Vždy je perfektně připraven. Je jedním z nejlepších na světě. Ale pro ten možný zápas mám dobrý plán, jak vyhrát,“ řekl Američan, který to má se slavným Filipíncem 1-1 na zápasy.

Froch: Zápas Joshua vs. Haye počká

Dle bývalého šampiona v super střední váze Carla Frocha může zápas mezi Anthonym Joshuou (15-0, 15 KO) a Davidem Hayem (26-2, 24 KO) počkat. Froch si myslí, že šestadvacetiletý Joshua potřebuje nabrat ještě více zkušeností: „Joshua je britský šampion. Ale profesionálem není dlouho. Měl by si ještě zkusit dva nebo tři zápasy a pak uvidíme. Ale myslím, že to bude skvělý zápas. David má silné rány a rychlé ruce.“

Rjabinskij: Chci zápas s Wilderem v Rusku

Na pořádně ostrý finanční duel se nejspíše schyluje v zákulisí. Na konci víkendu ruská i zámořská média potvrdila, že začala jednání mezi týmy Deontaye Wildera (35-0, 34 KO), šampiona WBC v těžké váze, a jeho povinného výzývatele – Rusa Alexandra Povětkina (30-1, 22 KO). Dle všeho se ale obě strany nejspíše nedomluví a na konci ledna budeme svědky aukce o pořádání duelu. A právě v ní se máme nač těšit. Alespoň co se týče čísel.

Ruský promotér a manažer Andrej Rjabinskij, který stojí za Povětkinem, totiž pro domácí média prohlásil, že se chystá udělat maximum pro to, aby se duel boxoval v Moskvě. Řečí čísel jde o zhruba 20 milionů dolarů.

„Je jasné, že ale neřeknu přesnou částku. Ale mohu říct, že to bude drahé. A pokud vyhrajeme aukci, Wilder bude muset přijet za námi. Chci, aby si oba boxeři i fanoušci přišli na své. A chci, abychom se k tomu dopracovali čestně a férově,“ pronesl ruský miliardář. Ten ví, o čem mluví, už za zápas Povětkina s Vladimirem Kličkem vysázel na dřevo neskutečných zhruba 22 milionů dolarů.

Dlužno dodat, že Rjabinskij zatím na finančním poli dosud slavil vždy úspěch, když zničil jako K2 Promotions, tak americkou legendu Dona Kinga, se kterým se navíc úspěšně soudí kvůli zrušenému souboji mezi Denisem Lebeděvem a Guillermem Jonesem. Nikdy ale proti sobě neměl tak silného protivníka, jakým je neméně bohatý, mocný a hlavně tajemný Al Haymon.

Huck vs. Afolabi IV je zde

Britský bijec Ola Afolabi (22-4-4, 11 KO) na svém facebooku oznámil, že se 27. února v německém Halle počtvrté v kariéře utká s bývalým mistrem světa WBO v křížové Markem Huckem (38-3-1, 26 KO). Ve hře poprvé nebude zmíněný pás, ale titul menší federace IBO, který vybojoval Afolabi nečekanou demolicí ruského olympijského vítěze z Pekingu Rachima Čachkijeva 4. listopadu v ruské Kazani.

„Jedeme do Německa počtvrté bojovat s Markem Huckem. Myslím, že on příliš nerad bojuje mimo svoji domácí hroudu, já se s ním naopak utkám klidně i na Měsíci,“ připomněl Afolabi mimo jiné i poslední Huckovu porážku, ke které došlo v srpnu v New Jersey. Oba rivalové se utkali v letech 2009, 2012 a 2013. V prvním a posledním případě slavil těsnou výhru Huck, jejich druhé setkání skončilo remízou.

Barrera: Chci Kovaljova, Warda i Stevensona

Hodně slyšet je po svém víkendovém vítězství nad Němcem Karem Muratem (27-3-1, 17 KO) v eliminaci federace IBF o právo vyzval Sergeje Kovaljova kubánský bijec Sullivan Barrera (17-0, 12 KO). Juniorský mistr světa mezi amatéry je připraven se postavit nejen ruské mlátičce, ale také americké hvězdě Andrému Wardovi (28-0, 15 KO) či Adonisi Stevensonovi.

Jeho nadšení ale brzdí šéfka stáje Main Events, která zastupuje jeho či výše zmíněného ruského bohatýra, Kathy Duvaová: „Kovaljov je šampionem několika federací a musí plnit svoje závazky. Pás IBF hájil v červenci, nyní bude na řadě WBO. Snažíme se ale zorganizovat hlavně souboj se Stevensonem, ten je pro nás na seznamu nejvýše. Pokud ale naše jednání nevyjdou, je Barrera jednou z možností. Musí ale zůstat trpělivý.“

Banks: Kličko ví, jak na vyšší soupeře

Při své návštěvě britských ostrovů coby nový trenér Dillian Whyteho (16-1, 13 KO) se i přes druhou bolestivou porážku během tří týdnů Johnathon Banks rozpovídal před novináři o zápase svého (stále ještě) elitního svěřence Vladimira Klička (64-4, 53 KO) s Tysonem Furym (25-0, 18 KO).

„Hodně lidí tvrdila, že výška a váha hrály hlavní roli při Furyho triumfu a že to byl ten hlavní důvod, který Vladimirovi vadil. Ale to není pravda. Vždyť už se s podobnými soupeři potkává celou kariéru, olympijské zlato vybojoval proti vyššímu a většímu soupeři. Ne, hlavním problémem bylo, že jej přestaly poslouchat ruce, že zapomněl trefovat Furyho, že mu prostě ruce nefungovaly. Bylo to ale hlavně o jeho hlavě, ne o Furym,“ pronesl poněkud tajemně Banks.

Fury vyhodil pás IBF do záchoda

A když už jsme u Klička. Jedním z titulů mistra světa, který výhrou nad ním Fury získal, byl ten federace IBF. Jenže zatímco Ukrajinec se s tímto titulem několik let hrdě pyšnil na svém předloktí, Britovi byl minulý týden hodně překvapivě a nekompromisně odebrán. Furyho strýc a trenér v jedné osobě slíbil federaci veřejnou ostudu, kdy chtěl s Tysonem pás vyhodit do koše. Nakonec zvolili jinou cestu: opasek skončil v záchodové míse.

Furyho vyzval na souboj poslanec a gay Chris Bryant

A ještě jedna novinka ke králi těžké váhy, kterému přistála na stole zajímavá nabídka. Fury se v uplynulých dnech dostal do křížku s kdekým, mezi jinými také s labouristickým poslancem britského parlamentu Chrisem Bryantem.

Třiapadesátiletý politik, který byl mimo jiné i stínovým státním tajemníkem pro kulturu, média a sport, se do Furyho pustil už před zápasem s Vladimirem Kličkem. Důvod? Jeho údajně homofóbní a rasistické urážky.

Bryant dokonce inicioval podání trestního oznámení na Furyho v jeho rodném Manchesteru, to ale místní policie po dvou dnech zastavila s tím, že se šampiona WBA, WBO, Ring Magazine a IBO ničeho trestního nedopustil. Nyní tak přispěchal s dalším pokusem, jak obrovitého boxera konfrontovat.

„Píši vám v návaznosti na diskuzi kolem vaší osoby a nominace na britského sportovce roku. Napadlo mě, že bychom se mohli sejít a všechno probrat, včetně vašich narážek na homosexuály a pedofilii. Jako homosexuál, bývalý vikář a bývalý stínový ministr mám totiž obavu, že vaše slova mohou zvýšit stigma tohoto tématu a podpořit šikanu mladých gayů,“ píše se v otevřeném dopise, který Bryant adresoval Furymu.

Jeho strýc a trenér Peter totiž mimo jiné navrhl, že by si Bryant mohl přijít s 206 centimetrů vysokým obrem zatrénovat či zaspárovat. „Váš strýc mluvil o společném tréninku a já nejsem coby bývalý student boxu proti. Přijďte vy do mé práce, nebo já mohu přijít do té vaší, proč ne,“ dodal na toto téma.

Dlužno dodat, že téměř dvoumetrový Bryant se i ve svém věku udržuje ve sportovní formě a že jeho případné vítězné boxerské konfrontaci se šampionem těžké váhy věří více jak třetina hlasujících v anketě na stránkách Daily Mirror.

Výsledkový servis:

Náš výsledkový servis začneme v americkém Baltimoru, kde si odbyl svoji profesionální premiéru Sharif Rahman (1-0, 1 KO), syn mistra světa v těžké váze Hasima Rahmana a svěřenec Zaba Judaha. Bijec přezdívaný „C3“ v zápase super střední váhy knockoutoval v prvním kole krajana Alexe Ashburyho (0-4).

Šampionka WBC v muší váze Jessika „Kika“ Chavezová (25-4-3, 4 KO) dokázala svůj pás obhájit díky technickému triumfu v devátém kole nad bývalou šampionkou Simonou Galassiovou (23-5-1, 4 KO). Sudí zápas stopnul poté, co se obě boxersky srazily hlavami a hluboká tržná rána na obočí Galassiové nedovolilo pokračování duelu.

Ve svém návratu na přední pozice top federací pokračuje bývalý neúspěšný vyzývatel o titul mistra světa ve střední váze Dán Patrick Nielsen (28-1, 14 KO). Ten si v duelu už o váhu výše poradil ve třech kolech s krajanem a veteránem Rudym Markussenem (39-4, 26 KO). Vítězství ve stejném kole slavil také jeho mladší bratr Micki (20-0, 14 KO), který v duelu křížové váhy zničil Bulhara Konstantina Semerdjijeva (33-17-2, 20 KO).

Vítězstvím se rozloučil s profesionální kariérou Američan s arménskými kořeny Vic „Zuřící Býk“ Darčinjan (42-8-1, 31 KO), který u protinožců porazil ve druhém kole neznámého Filipínce Crise Paulina (14-3, 4 KO). Pro Darčinjana to byl druhý triumf v jeho nové australské vlasti.

Prozatímní šampion WBA v lehkém velteru José Benavidez Jr. (24-0, 16 KO) svoji pozici potvrdil v desetikolovém souboji s Brazilcem Sidneym Siqueirou (26-10-1, 17 KO), ve kterém ale jeho pás nebyl ve hře. Verdikt bodových? 2x 100-90 a jednou 99-91.

Fantastickou bitvu svedli v souboji lehké střední váhy neporažený Američan Omar Figueroa Jr. (26-0-1, 18 KO) a Mexičan Antonio De Marco (31-6-1, 23 KO), který se obvykle pohybuje o dvě až tři váhové divize níže. 3-0 na body sice zvítězil prvně jmenovaný, oba muži ale zvedali fanoušky ze židlí a dohromady vypálili téměř 1800 úderů (jen Figueroa více jak 1000!). S kandidáty na zápas roku se nám v posledních dnech a týdnech tak nějak roztrhl pytel.