Profiboxing.cz



Víkend: Wildera čeká nejspíše Briggs! Kličko prvně od prohry mezi lidmi

  • Zveřejněno 8. 12. 2015 17:28
  • Napsal A. Vavrda/V. Tauchmanová
  • Zobrazeno: 5263

Briggs vs. WilderBriggs vs. WilderPRAHA – Hodně nabitý novinkami byly uplynulé dny ve světě profesionálního boxu. Ty nejzajímavější jsme vám připravili do našeho tradičního víkendového souhrnu.

Pacquiao se nebrání funkci prezidenta Filipín

Manny Pacquiao (57-6-2, 38 KO), který už je pět let senátorem Filipín za svoji provincii Saragani, nevyloučil možnost, že by v budoucnu kandidoval dokonce na pozici prezidenta státu. „Na Filipínách je politika jako box – lidé tam spolu neustále bojují,“ řekl slavný bijec na návštěvě New Yorku, který tak vyvrátil, že by se zúčastnil doma prezidentských voleb, které jsou naplánované na 9. května 2016.

Gavin musí na pět měsíců do vězení

Třicetiletý bývalý britský šampion a mistr Commonwealthu ve velterové váze Frankie Gavin (22-2, 13 KO) dostal pět měsíců s podmínkou na jeden rok za rvačku z června letošního roku v baru v Somersetu, kde slavil se svojí rodinou. Gavin musí zároveň odpracovat 180 hodin veřejně prospěšných prací.

Jacobs: Nebojím se ani Golovkina

Regulérní šampion WBA ve střední váze Daniel Jacobs (31-1, 28 KO) nemá nic proti souboji s vládcem této divizi a „Super-šampionem“ WBA Gennadijem Golovkinem (34-0, 31 KO). Sjednocující duel ale pochopitelně nechce boxovat jen za pár drobných.

„Nešel jsem do boxu proto, abych se někomu vyhýbal. Golovkina se nebojím, ale pokud děláš tak tvrdý sport, jaký je box, potřebuješ se zároveň adekvátně finančně zabezpečit. Takovému velkému zápasu by měly odpovídat také finance, nic jiného mne ohledně tohoto souboje netrápí,“ řekl muž, který se před lety vypořádal se vzácnou rakovinou kostí a který za sobotní výhru nad kamarádem Peterem Quillinem (33-1-1, 23 KO) zinkasoval 1,5 milionů dolarů.

Martinez hraje divadlo a komedie

A když už jsme u střední váhy, právě na zápase Jacobs vs. Quillin, který organizoval, se rozpovídal promotér Lou DiBella také o bývalém vládci této divizi a šampionovi WBC Sergiu Martinezovi (51-3-2, 28 KO), který ukončil kariéru po loňské porážce od Miguel Cotta (40-5, 33 KO). „Hraje divadlo, stand-up komedie, frašky, divadelní hry a točí filmy. Prostě si užívá šikovně investovaných peněz, které vydělal,“ pousmál se při vzpomínce na Martineze DiBella.

Kličko se poprvé od porážky objevil na veřejnosti

Poprvé od 28. listopadu, tedy poprvé od velké porážky s Tysonem Furym (25-0, 18 KO), se Vladimir Kličko (64-4, 53 KO) objevil na veřejnosti. Společně se svou snoubenkou Hayden Panettierovou, bratrem Vitalijem a jeho manželkou Natalií se zúčastnili recepce „Ein Herz Fuer Kinder Gala 2015“ na berlínském letišti.

Organizace Ein Herz Fuer Kinder pomáhá dětem z neúplných rodin v jejich osobním rozvoji. Prohra s Furym znamenala pro Klička ztrátu pásů WBO, IBF, IBO a WBA, Ukrajinec se ale již chystá na odvetný zápas. K němu by mělo dojít v květnu 2016, místo zápasu zatím není znamená – rozhoduje se mezi Německem a britskými ostrovy.

Vladimir a Vitalij Kličko s partnerkamiVladimir a Vitalij Kličko s partnerkami

Bratři Kličkové na charitativní akciBratři Kličkové na charitativní akci

Brook bude čelit Bizierovi a plánuje postavit se Amiru Khanovi

Šampion IBF ve velterové váze Kell Brook (35-0, 24 KO) bude pravděpodobně muset v příštím roce povinně obhajovat svůj pás. Minulý měsíc nenastoupil kvůli zranění žeber k zápasu s Argentincem Diegem Chavesem. Novým protivníkem Brita bude nejspíše Kanaďan Kevin Bizier (25-2, 17 KO). Brookův promotér Eddie Hearn také vyjádřil zájem o souboj s Amirem Khanem: „Doufáme, že se nám podaří zorganizovat zápas proti Khanovi na konci května nebo na začátku června.“

Wilder: Mým cílem je sjednotit divize

Hodně novinek jsme vám slibovali kolem amerického šampiona WBC v těžké váze Deontaye Wildera (35-0, 34 KO), který stále nezná svého soupeře pro zápas 16. ledna do brooklynského Barclays Center. Začněme ale u jeho slovní přestřelky s držitelem zbylých titulů – Tysonem Furym.

„Na ten zápas se opravdu těším, ukážu vše, co se ve mně je. Chystám se sjednotit pásy divize, to je můj hlavní cíl. Každý, kdo se mně postaví, bude poražen. Slibuji, že sjednotím divizi, budu tak první od Lennoxe Lewise, kterému se to podařilo,“ prohlásil pro Fightnews.com.

A poté okomentoval také duelu Furyho s bývalým králem těžké váhy Vladimirem Kličkem: „Byl to jeden z nejnudnějších zápasů těžké váhy v historii. Kličko navíc nebojoval jen proti Furymu, ale také proti sám sobě. Stárne. Ale jestli cítí, že na to ještě má, nemusí konči. Osobně bych radši zápasil s Furym.“

Povětkin se Wildera bojí, Briggs chce zatím moc peněz

A nyní k avizovanému v titulku našeho souhrnu. Promotér Wildera Al Haymon stále nenašel společnou řeč se zástupci povinného vyzývatele WBC Alexanderem Povětkinem (30-1, 22 KO), takže nejspíše dojde na aukci o místě a pořádání zápasu. A přestože americký bijec vyhlásil, že je ochotný odjet za Povětkinem i do Ruska a boxovat s ním hned v lednu, tento scénář není příliš pravděpodobný.

Zároveň ale díky šanci se i „zadarmo“ dostat k pásu mistra světa IBF ukončila plánovaná jednání s Haymonem stáj Main Event, která zastupuje Ukrajince Vjačeslava Glazkova (21-0-1, 13 KO), toho času jedničky této federace. Wilder tak je pět týdnů před svým návratem do ringu bez protivníka.

„Povětkin se mi vyhýbá. Chtěl zahřívací duel s Wachem a na přípravu na mne údajně potřebuje půl roku. Kde to jsme? Tak dlouhý tábor nepotřebuji, stačí dva měsíce a jdeme na věc, ne? Jen jsem chtěl, aby to lidé věděli, protože já nejsme ten, kdo se toho zápasu bojí,“ pronesl nejdříve Wilder.

Poté přiznal, že oslovili s nabídkou čtyřiačtyřicetiletého veterána Shannona Briggse (59-6-1, 52 KO), který letos na jaře postupně polevil z pronásledování Klička a zaměřil se na „Beyonce“ Wildera. „Ten večer může zachránit už jen on. Máme ale dvě podmínky: Musí slevit ze svých finančních požadavků a souhlasit s tvrdými dopingovými testy,“ řekl pro TMZ Sports šampion.

Na reakci nemusel čekat dlouho. „Takhle mluví jen srab. V posledních osmi zápasech jsem neměl žádný dopingový nález, tak co řeší? Protože se bojí. Volali mi a já jim řekl: Chci 2 miliony dolarů. Řekli mi, že mi dají 500 tisíc a já na to, že není problém. Poté se ozvali, že mi dají 400 tisíc. Já na to, že nemám problém,“ řekl bijec, který ve 44 letech vypadá fyzicky lépe, než ve třiceti.

A následně dodal: „Není to o penězích. Jsem připravený se s ním utkat i zadarmo, pokud se domluvíme na tom, že vítěz bude brát všechno. Natolik jsem přesvědčený, že jej knockoutuji. Neustojí mi ani jedno kolo!“

O souboj s Wilderem se přihlásil i další veterán v ratingu WBC a držitel několika menších titulů Billy „Bronco“ Wrigh (49-4, 38 KO). „Nikdo nemůže říct, že si tento zápas nezasloužím, dělám pro něj maximum, jsem už tři roky v ratingu WBC. Nemám dluhy, jsem připraven si splnit svůj sen,“ vzkázal Wilderovi už padesátiletý bijec. Jeho naděje jsou ale hodně malé...

{acepolls 82}

Groves stále hledá trenéra

Sedmadvacetiletý Brit George Groves (21-3, 16 KO) se již 30. ledna vrátí do ringu. Přestože už do zápasu tedy zbývá pouze pár týdnů, Groves stále neví, kdo bude jeho trenérem. Bývalý mistr Evropy údajně zvažuje následující jména – Abela Sancheze, trenéra krále střední váhy Gennadije Golovkina, a Roberta McCrackena.

Ten stál před rokem ve druhém rohu ringu v zápase, ve kterém Groves padl s krajanem Carlem Frochem. „McCracken už Frocha netrénuje, takže v naší možné spolupráci nevidím žádný problém. A navíc je to jeden z nejlepších britských trenérů současnosti,“ řekl k tomuto případnému spojení bijec přezdívaný „Svatý George“.

Jak moc zajímavý bude duel Bellew vs. Master?

Na stejném večeru, jako dlouho očekávaný zápas těžkých Anthony Joshua (14-0, 14 KO) vs. Dillian Whyte (16-0, 13 KO) proběhne i souboj mezi Mateuszem Masternakem (36-3, 26 KO) a Tony Bellew (25-2-1, 16 KO). A nemálo lidí je toho názoru, že právě bitva o titul mistra Evropy v křížové váze bude divácky nejatraktivnější.

„Je to skvělá možnost ukázat světovým křížovým vahám, jak se to dělá. Masternak nemá svou pověst bezdůvodně, ví, jak má vypadat zápas. Vedle Adonise Stevensona je to asi nejtěžší protivník, jakého jsem kdy měl. Vítězství by mě přiblížilo k titulu. Nedělám si iluze o tom, že to bude snadné, ale řekl jsem si, že tento zápas prostě neprohraji. Můžu ho porazit, můžu ho zranit. A až se tak stane, otevřou se mi nové možnosti,“ řekl britským médiím třiatřicetiletý Bellew.

Haye: Radši sklapni a zpívej

Hodně horko je v těchto dnech na britských ostrovech, kde si vyměňují „milostné vzkazy“ nový král těžké váhy Tyson Fury, David Haye, Anthony Joshua a sem tam se mezi připletou také Lennox Lewis a Dillian Whyte (více o celém ostrovním dění ve velkém shrnutí ve středu!). Naposledy píchl do vosího hnízda bývalý šampion WBA Haye.

„Souhlasím s tím, že já byl tím zlým, ukecaným klukem. Ale Fury by měl přestat kecat. Jednoduše sklapni chlapče. Je to špatné a hloupé mluvit tak, jak mluvíš. Škodí to boxu, stačilo! Radši po zápasech zpívej, to ti jde lépe,“ nechal se slyšet Haye, který tak reagoval na nedávné Furyho komentáře o gayích, potratech, pedofilech a v posledních dnech také sexistických narážek na konto mimo jiné desetibojařky Jessiky Ennis-Hillové.

Whyte: Joshua je dobrý, ale robot

A když už jsme u té ostrovní těžké váhy, tak ještě jedna zpráva, tentokrát týkající se sobotního šlágru mezi Joshuou a Whytem, který vám nabídneme v naší podrobné on-line reportáži.

„Anthony Joshua je sračka. Je to dobrý borec, ale tak nudný... Ano, nudí mě i pomyšlení na to, jak je nudný. Je sice nyní hrdinou Británie, všichni jej favorizují a berou za nového Lennoxe Lewise, ale když se na něj podíváte blíže, uvidíte, jak je umělý. Chová se tak, jak je právě potřeba, je to robot, který dělá a říká to, co má napsané ve scénáři,“ naštval se před britskými novináři Whyte. Dostane šanci zastavit tohoto robota?

Albuquerque oslavovalo svou královnu Holly

Obyvatelé Albuquerque, rodného města nové světové šampionky UFC v bantamové váze Holly Holmové, uspořádali pro svou hvězdu obrovské přivítání. Když se Holmová poprvé od své výhry vrátila domů, neubránila se slzám.

„Vidím vaše šťastné tváře. A jste to vy, tady v Albuquerque, kdo jste mi umožnili dostat se tam, kde jsem teď. Moje kariéra začala tady. Moc vám děkuji za vaši podporu. Ještě jsem neskončila. Chci se udržet na vrcholu.“

Ulice i náměstí Civil Plaza bylo zaplněno lidmi vítajícími Holly, na jejíž počest se uskutečnil také oslavný průvod, kterého se účastnil i starosta města Richard Berry nebo guvernérka Nového Mexika Susana Martinezová. Ta věnovala Holly pár rukavic a vyhlásila 6. prosinec 2015, kdy porazila Rondu Rouseyovou, jako den Holly Holm.

Holly Holmová domaHolly Holmová doma

Holly Holmová domaHolly Holmová doma

Holly Holmová domaHolly Holmová doma

Jackson: Roach moc Pascalovi nepomůže

Trenér šampiona polotěžké váhy WBA, WBO a IBF Sergeje Kovaljova (28-0-1, 25 KO) – John David Jackson – se rozpovídal na konto nové spolupráce mezi legendárním Freddiem Roachem a Kanaďanem Jeanem Pascalem (30-3-1, 17 KO). Ten si jej najal před lednovou odvetou za březnovou porážku technickým KO v osmém kole.

„Sergej mi řekl, že tentokrát chce Pascala tvrdě knockoutovat. Všechno, co bude moct Pascal dělat, je najít si co nejměkčí místo na podlaze ringu a tam si lehnout. Podívejte se na jeho souboj s Kubáncem Gonzalesem, je s ním konec. Duel se Sergejem jej dorazil, zničil, nic mu už nezůstalo, jde mu jen o peníze. Ani Freddie mu nepomůže,“ vyhlásil hodně ostře Jackson.

Výsledkový servis:

Na stejném galavečeru, kde boxovali Jacobs s Quillinem se představil také bývalý šampion WBO v lehkém velteru Chris Algieri (21-2, 8 KO), který v desetikolovém souboji porazil 3-0 na body Ekvádorce Erika Bonea (16-3, 8 KO), který se ocitl v osmém kole na podlaze ringu.

Není bez zajímavosti, že zatímco dva bodoví dávali shodné skóre 97-92, třetí do party – „Miss Remíza“ Julie Ledermanová pak 95-94, což znamená, že kdyby nedošlo na počítání, nabodovala by svoji oblíbenou plichtu.

V Barclays Center v Brooklynu slavili své bodové výhry také Yuri Foreman (33-2, 9 KO) a talentovaná Heather Hardyová (15-0, 3 KO), knockoutem ve čtvrtém kole se pak prezentovala možná nejšikovnější americká polotěžká váha současnosti Marcus Browne (17-0, 13 KO).

Titul mistra světa IBF v muší váze udržel na domácí půdě v Thajsku Amnat Ruenroeng (17-0, 5 KO), který si po zdolání Číňana Zou Š'-iminga a Johna Riel Casimera poradil i ve své páté obhajobě světového pásu, tentokrát proti Japonci Mjong Čo-Leemu (19-5-1, 6 KO), když ho zdolal hladce 3-0 na body (118-108 a 2x 117-109).

Vítězství 3-0 na body slavil před více jak 13 tisíci fanoušků v Save Mart Arena v kalifornském Fresnu také americký olympionik Jose Ramirez (16-0, 12 KO), který porazil 3-0 na body (2x 79-73 a 77-74) Johnyho Garciu (19-3-1, 11 KO). Díky výhře získal do držení titul Severoamerického šampiona WBC v lehké velterové váze.

Bývalý dvojnásobný světový šampion Jhonny Gonzalez (59-10, 49 KO) se vrátil po porážce s Johnatonem Oquendem zpět na vítěznou vlnu, když doma v Mexiku zdolal 3-0 na body (2x 119-111 a jednou 119-112) Japonce Hurricana Futaa (20-6-1, 11 KO) a vybojoval tak volný Mezinárodní titul WBC v super pérové váze.