Profiboxing.cz



Víkend: Fury označil tým Klička za podvodníky a čeká ho další Ukrajinec!

  • Zveřejněno 2. 12. 2015 11:22
  • Napsal Věra Tauchmanová ml.
  • Zobrazeno: 6408

Tyson Fury se svými tituly / zdroj foto: Boxingscene.comTyson Fury se svými tituly / zdroj foto: Boxingscene.comPRAHA – Poslední dny byly ve světě profesionálního boxu hodně hektické. A přestože mnohé šokoval výsledek souboje Tyson Fury vs. Vladimir Kličko, od práce je to neodradilo. Pochopitelně i my se v závěru tohoto magazínu na šlágr těžké váhy zaměříme.

Froch by se vrátil jen kvůli Golovkinovi

Bývalý šampion v super střední váze Carl Froch, který letos ukončil kariéru, se na zápase Vladimír Kličko vs. Tyson Fury setkal s promotérem ze společnosti bratří Kličků K2 Promotions Tomem Löfflerem.

Ten je promotérem Gennadije Golovkina (34-0, 31 KO), se kterým měl Froch letos zápasit. Brit sdělil, že by se do ringu vrátil jen kvůli zápasu právě s kazašskou mlátičkou. Problém byl s vahou, jelikož on chtěl bojovat v meziváze do 172 liber, Golovkinův manažer byl ochoten jít pouze do super střední váhy (168 liber).

Golovkin se chce navíc přesunout ještě níže – do divize do 155 liber, aby se mohl postavit Canelovi Alvarezovi. „Jsem teď momentálně na 180 librách a to je pro Golovkina moc. On chce navíc ještě níže a to už je na mě moc. Stále ale trvám na tom, že bych se vrátil jen kvůli Golovkinovi,“ řekl Froch.

Hledá se soupeř pro Wlodarczyka

Po zranění Bejbuta Šumenova hledá Krzysztof Wlodarczyk (49-3-1, 25 KO) nového soupeře pro zápas v křížové váze. Duel má přitom naplánovaný už na 18. prosince v Las Vegas. Wlodarczyk nebyl v ringu od loňského prosince, kdy ho porazil Rus Grigorij Drozd a sebral titul WBC. Jména náhradníků za Šumenova zatím nebyla zveřejněna.

Sadam Ali chce vyzvat Tima Bradleyho

To, že Sadam Ali bude příští rok zápasit o světový titul, je jisté. Otázkou ale zůstává, proti komu tento zápas bude. Ali by měl být vyzývatelem Tima Bradleyho, který drží pás WBO. „Doufám, že Bradley bude chtít s Alim zápasit. I když pochopím, když ne. Bradley bude chtít co nejvíce peněz,“ řekl Bradleyho poradce Anthony Catanzaro.

Bradley v listopadu porazil krajana Brandona Riose a od té doby se očekává, že bude za zápasy požadovat velké peníze. „Jedná se o hodně financí. Má vyšší cíle než mladého a po titulu lačnícího vyzyvatele jako je Sadam,“ řekl Catanzaro.

Lara se chce utkat s Golovkinem

Šampion WBA a IBO v lehké střední váze Erislandy Lara (22-2-2-, 13 KO) nastoupil minulou středu d zápasu v Miami proti bývalému šampionovi ve velterové váze Janu Zaveckovi pořádn nažhavený. Nebylo divu, že souboj skončil už ve třetím kole kvůli Zaveckově zranění ramene. Slovinec následně ukončil svoji kariéru.

„Chtěl jsem být agresivní, iniciativní a nezklamat fanoušky. Hala byla vyprodaná, atmosféra skvělá. Mým cílem bylo ukázat vše, co umím,“ řekl Lara. Jeho dalším cílem je Gennadij Golovkin. „Díval jsem se na jeho zápasy, znám jeho chyby a vím, jak na něho,“ dodal kubánský šikula.

Ward, Golovkin, Kovaljov i Stevenson si myslí své

Po kazašské mlátičce dnes touží kdekdo. Výjimkou není ani neporažený americký král super střední váhy André Ward (28-0, 15 KO). Ten je stále naštvaný, že nevyšla jednání právě s Golovkinem. „Byl jsem na něj připravený. Mohu vám ukázat maily mezi našimi týmy. Golovkin se mi vyhýbal, to je celé. Nyní se jen vymlouvá, ale faktem je, že náš zápas už nikdy lidé neuvidí, přitom by byl parádní,“ pronesl boxer, který má nyní nový neméně těžký cíl – Rusa Sergeje Kovaljova (28-0-1, 25 KO).

Ten se k tomuto tématu také vyjádřil. „Je to zatím poslední americký olympijský vítěz, chytrý, technický boxer a také dobrý člověk. Ale mým cílem je ho porazit. Podle všeho se tak stane na podzim příštího roku. Ale zatím jdeme krok po kroku,“ pronesl „Krusher“, kterého čeká v lednu odveta s Kanaďanem Jeanem Pascalem. Ten už prohlásil, že chce Rusa zničit a ztrestat za jeho údajné rasistické útoky vůči němu a Adonisi Stevensonovi.

„Nemám Adonise moc rád, ale když Kovaljov ukázal na sociálních sítích obrázek s opicí a jménem Stevenson, nebyl to jasný rasistický útok? Ano, Adonis je srab, ale tak měl ukázat třeba kuře, nebo slepici. Ale tohle? Stejně jako mne nazval hovnem. Protože je tmavé a já jsem černoch?“ vztekal se Pascal před oficiální tiskovkou s ruským rivalem, ke které došlo v pondělí.

Podobně ostře se do Kovaljova pustil také zmíněný „Superman“, který se s velkým rivalem setkal o víkendu v Québeku na galavečeru k souboji James DeGale vs. Lucian Bute: „WBC jej řadí na pozici mého prvního vyzývatele. Chci, aby se ten zápas stal do června. Chci jeho tituly. Nemám s tím problém, ale jeho tým ano. On se bojí, jeho manažerka také, protože se neustále vymlouvá na televize.“

Haye se chystá na Joshuu

Bývalý šampion v křížové a těžké váze David Haye (26-2, 24 KO) stále nevyloučil možnost zápasu proti olympijskému vítězi Anthonymu Joshuovi (14-0, 14 KO) a to už v roce 2016. 16. ledna se Haye utká s Australenem Markem de Morim. „Haymaker“ se vrací po čtyřleté pauze – od vítězství nad Dereckem Chisorou.

Joshua se za dva týdny postaví proti Dillianovi Whyteovi (16-0, 13 KO), je vysoko v žebříčku WBO a zanedlouho se nejspíše stane vyzývatelem Alexandera Povetkina. „Pokud nad Joshuou vyhraji, může mě to posunout blíže k titulu. Ale on je opravdu skvělý, neskutečně talentovaný,“ řekl Haye.

Crawford je připraven na zápas proti Pacquiaovi

Šampion WBO v lehké velterové váze Terence „Bud“ Crawford (27-0, 19 KO) stále doufá, že si ho Manny Pacquiao vybere jako svého příštího soupeře. Dalšími kandidáty na Mannyho soupeře jsou Amir Khan a Timothy Bradley. „V ten zápas doufám. Jsem na něho připravený a chci to dokázat. Moje kariéra jde stále vpřed a vím, že mám na tak náročný zápas jako by byl ten proti Mannymu,“ řekl Crawford.

Mayweather varuje Crawforda: Pacquiao mě překvapil

K případnému souboji Crawforda s filipínskou legendou se vyjádřil i muž z nejpovolanějších – Floyd Mayweather Jr., který Pacquiaa porazil letos v květnu v „Zápase století“. „Měl by vědět, že ho nečeká nic snadného. Ten chlapec se umí bít. Je mnohem lepší, než jsem si myslel. Poté, co jsem se s ním utkal, tak musím smeknout, jeho kariéra i umění jsou skvělé,“ překvapil nejspíše mnohé neporažený americký bijec.

Teper je zraněný, Helenius hledá soupeře

Mistr Evropy v těžké váze Erkan Teper musel zrušit svůj plánovaný duel s Robertem Heleniem, který se měl uskutečnit ve finských Helsinkách 19. prosince. Domácí bijec se nakonec utká s dalším neporaženým německým bijcem Franzem Rillem. Vítěz tohoto duelu si to pak rozdá právě s Teperem.

Čagajev s Brownem se vyhnuli dražbě

Naopak na jiný očekávaný duel v těžké váze v nejbližší době dojde. Týmy uzbeckého mistra světa Ruslana Čagajeva a australského obra Lucase Browna se přece jen dohodli na vzájemném souboji a vyhnuli se tak aukci o pořádání souboje. Obě strany by měly předložit termín souboje do konce tohoto týdne. K duelu by každopádně mělo dojít na konci února, nebo začátku března v čečenském Grozném.

Fury odmítl Hayeho i Wildera

Poté, co Tyson Fury porazil o víkendu Vladimíra Klička, se s ním chtějí utkat David Haye a Deontay Wilder. Král těžké váhy ale okamžitě zamítl jakoukoliv pravděpodobnost, že by se s prvně jmenovaným utkal. Stejně tak odmítavě se postavil i k možnému zápasu s Wilderem, který je ochotný s ním boxovat i na jeho domácí půdě v Anglii.

„Odmítl nás okamžitě. Bojí se mě i Deontaye. Dvou největších soupeřů v divizi. Ví, jak velká je naše šance, že ho porazíme. Moc dobře ví, že můj styl je pro něj smrtelný, že bych ho zničil. Ale já všechny ty jeho pásy nějak získám. Nepotřebuji k tomu Tysona Furyho,“ pronesl pro britský tisk Haye. Jeho rival mu následně opáčil: „Potřebuje mě a podle toho se chová. Je to příživník, pijavice, která mění názory, tak jak se mu hodí!“

Tyson Fury: Kličkův tým je plný podvodníků

Tyson Fury odmítl po své výhře nad Vladimírem Kličkem jíst i pít. Fury, který získal pásy WBA, WBO, IBF a IBO se jídla i pití zříkal z důvodu, že by mohl být otráven, nebo že by do jídla či pití bylo přidáno něco, co by mohlo negativně ovlivnit výsledky jeho dopingových testů.

„Vím, že na mě něco chystali. Mám to z důvěryhodných zdrojů. Radši jsem byl úplně dehydratovaný, než aby mě otrávili. Kličkův tým je plný podvodníků.“ Fury se také stihl vyjádřit ke své budoucnosti: „Nevím, co teď bude. Ale i v případě, že bych už nikdy nevyhrál, budu šťastný. Dosáhl jsem všeho, co jsem chtěl.“

Fury zároveň přidal, že i když se bál, tak věřil, že mu rozhodčí nakonec přiřknou vítězství v souboji s Kličkem: „Nemohli mě oloupit. Bylo to příliš jednoznačné. Nemohli mu dát moc kol, skoro neboxoval. Párkrát mě dobře trefil, ale tušil jsem, že mám rozhodčí na své straně. Jen skláněl hlavu, držel se mě. Dvakrát ho sudí napomínal, nakonec ale strhl bod mne za úder do zátylku. Naštěstí byl bodový rozdíl příliš velký.“

Na závěr dodal: „Mnozí tvrdí, že se musím změnit. Ale já budu stále tím stejným Tysonem Furym, co jsem byl před Kličkem. Budu pořád říkat to, co si myslím. Každý, koho mohou změnit peníze a úspěchy, není realista a správný člověk. Necítím se dnes jinak, než včera, nebo minulý pátek. Pokud mě lidi nemají rádi, tak si jednoduše přepnou kanál. Nemusí mě sledovat. A že bych měl být vzorem pro děti? Je na nich, koho chtějí mít za vzor. Se vším, co k tomu vzoru patří!“

Peter Fury: Box je umění

Své si k souboji o krále těžké váhy řekl pochopitelně také kouč Furyho a strýc v jedné osobě – Peter Fury: „Každý chce dát knockoutový úder. To, co je třeba si uvědomit, je fakt, že box je umění. Není to o jedné velké ráně, ale o úhlech, šikovnosti, fintách, pohybu a držení vzdálenosti. Pokud vás soupeř netrefí, nemůže vás porazit.“

Rjabinskij: O výhře Furyho bylo jasno brzo

O souboji Fury vs. Kličko se rozpovídal také mocný ruský promotér Andrej Rjabinskij. Ten přitom hodně toužil po odvetě svého chráněnce Alexandra Povětkina s ukrajinským obrem. „Nikdo to od Furyho nečekal. Že se tak změní. Že bude tak rychlý, lehký a pohyblivý. Velmi dobře vím, co dělá Kličko, ale Fury se jeho stylu dokonale přizpůsobil. Od konce prvního kola mi bylo jasné, že vyhraje,“ pronesl Rjabinskij.

„Fury našel protizbraň na přední ruku Klička. Vůbec ho nedokázal trefil jabem. On má v té ruce větší sílu, než většina ve své zadní a teď byla úplně mimo hru. Je pravda, že Vladimir působil hodně rozpačitě, že mnohdy nevěděl, co má dělat. Myslím ale, že bude odveta, Fury sice vyhrál většinu kol, ale nebylo to nijak výrazně. Druhý zápas má smysl,“ pokračoval dál.

A následně dodal: „Saša Povětkin chce titul mistra světa. A my také. Nyní nás zajímají jen ti, co mají světový pás. Takže priority se nemění. Nejdříve Deontay Wilder a pokud se nám podaří tento duel vyhrát, tak Tyson Fury. Pokud by v té době držel pásy opět Vladimir, nebudeme se bát ani jeho. Saša je nyní velmi nebezpečný pro všechny soupeře, pro oba šampiony. Duel s Wilderem je ale momentálně naší prioritou!“

Fury se musí utkat s Glazkovem

Ostatně své priority má také nový multi-šampion těžké váhy, který brzo poznal, jaké to je, držet tři tituly mistra světa. Ještě se ani nestačil rozkoukat a užít si pásů a už jeho tým prošvihl termín pro dohodu s lidmi kolem povinného vyzývatele federace IBF Vjačeslava Glazkova (21-0-1, 13 KO), který se navíc v posledních týdnech soustředil spíše na Američana Deontaye Wildera.

Podobně se ale vedlo také ukrajinskému bijci, takže federace IBF 11. prosince uspořádá dražbu ohledně konání tohoto souboje. Dle slov zástupce Glazkova – Kathy Duvaové – ale stejně neměli na dohodě zájem, takže dražba by nastala tak, jako tak.

Toto jednání ale zároveň otevírá nové možnosti právě pro Wildera, kterému se stále nechce do ringu s Rusem Povětkinem, zároveň ale má boxovat už 16. ledna v newyorském Barclays Center. V zákulisí se začíná mluvit o tom, že svého by mohlo konečně dosáhnout jeho krajan Shannon Briggs a bude to právě on, kdo se mu postaví. Není třeba dodávat, že Barclays Center stojí v Brooklynu, odkud právě Briggs pochází.