Profiboxing.cz



Co o nich ještě nevíte? Fury vážil po porodu půl kila, Kličko má svůj asteroid

  • Zveřejněno 27. 11. 2015 9:42
  • Napsal Antonín Vavrda
  • Zobrazeno: 5379

Kličko vs. Fury na tiskovceKličko vs. Fury na tiskovcePRAHA – Zajímavý článek dal dohromady v uplynulých dnech dohromady deník Daily Mirror. Sestavil informace o Ukrajinci Vladimiru Kličkovi (64-3, 53 KO) a jeho britském soupeři Tysonu Furymu (24-0, 18 KO), které jsou více, či méně známé.

My vám je nyní nabízíme také, navrch přidáváme i nějaké další zajímavosti. Snad se vám budou líbit. A jelikož máme znalé čtenáře a často i odborníky, můžete vaše zajímavosti a informace přidávat do diskuze níže, nebo na náš facebookový profil.

DALŠÍ NOVINKY Z RINGU:

Kličko vs. FuryKličko vs. Fury

VLADIMIR KLIČKO (39 let, 64-3, 53 KO, šampion WBA, WBO, IBF a IBO)

1. Úspěšný bratr Vitalij: O čtyři roky starší bratr ukrajinského šampiona je taktéž světovým šampionem v těžké váze. Vitalij ve své kariéře vybojoval pásy WBC a WBO. Začínal coby kick-boxer, kde se stal taktéž mistrem světa. V amatérském ringu ale na pozici světového šampiona nikdy nedosáhl, nejblíže byl v Berlíně 1995, kde prohrál až ve finále. O následující olympiádu přišel kvůli dopingovému nálezu, že jej nahradil mladší Vladimir a vyhrál, už všichni ví.

2. Společný přízrak: Možná se to až tak neví, ale oba mají zároveň stejný přízrak. Pochází z Ruska a jmenuje se Alexej Lezin. Levoruký pořízek oba Kličky dokázal porazit hned dvakrát, Vladimir mu ale jednu prohru oplatil právě v Atlantě (Vitalij o rok dříve na armádním šampionátu). Není bez zajímavosti, že světový šampion i mistr Evropy nikdy nedosáhl na olympijské zlato a pokaždé vypadl s budoucím vítězem – s Kličkem a o čtyři roky později s Britem Audleym Harrisonem.

3. Zlaté stáří: V historii těžké váhy jsou momentálně pouze dva muži, kteří byli světovými šampiony v pozdějším věku než Vladimir. Zmínění Vitalij a také americká legenda George Foreman, který je druhým nejstarším mistrem světa vůbec napříč vahami.

4. Proti sobě ani za miliardu dolarů: Více než deset let nestáli v jednom ringu. Vladimir a Vitalij Kličkovi byli zajímaví i z jiného pohledu než toho, že jsou šampiony. V jednu chvíli drželi všechny čtyři pásy v těžké váze a kde kdo říkal: porazit se mohou jen navzájem. Jenže i když bohatí šejkové anebo Don King nabízeli 100 milionů dolarů a více, Kličkové nekývli.

„Ani za miliardu. Žádné peníze světa nevyčíslí lásku naší matky, která si toto nepřeje,“ opakovali de facto oba svorně. Až letos Vladimir přiznal, že o čtyři roky starší Vitalij měl vždy navrch a vyhrál by i oficiální zápas. Mimochodem, ještě v mládežnickém věku si při boxerském sparingu Vladimir zlomil nohu. „Taky to nechápu, ale je to tak, naše sparingy bývaly brutální,“ dodal.

5. Asteroid Kličko: Když ukrajinský observatoř objevila v roce 2007 nový asteroid, dostal jméno Kličko.

6. Obři s dobrým srdcem: Přestože někteří Ukrajinci a také lidé zajímající se o politiku tvrdí, že Kličkové jsou mafiáni a nebezpeční lidé, pravdou je, že se podílejí na mnoha charitativních sbírkách, sami mají vlastní nadaci pečující o ukrajinské děti, skrze kterou dostali do své země a dětí více jak 5 milionů dolarů. Ostatně za svoji činnost mimo box dostal Vitalij i státní vyznamenání. Nikoliv ale doma na Ukrajině, kde je nyní starostou Kyjeva, ale v Německu, kde oba dlouho žili.

7. Rekordman: On a Joe Louis nastoupili do celkem 27 zápasů o titul mistra světa (Vitalij do 17). Nikdo jich nemá na kontě více, Louis ale v řadě za sebou. Kličko je také druhým nejdéle vládnoucím šampionem těžké váhy – devět let, šest měsíců a šest dní. Opět zaostává pouze za Louisem, který dominoval 11 let, 8 měsíců a 8 dní.

TYSON FURY (27 let, 24-0, 18 KO, mistr Evropy, mistr Commonwealthu a britský šampion)

1. Málem zemřel po porodu: Věřte, nebo ne, ale 206 centimetrů vysoký a 120 kilogramů vážící obr se narodil coby 450 gramové dítě už na konci šestého měsíce těhotenství. Lékaři mu nedali téměř žádnou šanci na přežití. On ale přežil. „Vždycky jsem byl bojovník,“ tvrdí nyní s oblibou.

2. Trenérsky jej vedla celá rodina: S trochou nadsázky všichni tři bratři – Hughie, Peter a John byli v určitém období trenérem Tysona Furyho. Momentálně se o něj stará už třetím rokem Peter, se kterým si sedl výbušný Tyson nejvíce. „Po zápase s Pajkičem jsem musel udělat změnu,“ vysvětluje toto sám boxer. Jeho bývalý kouč a strýc Hughie loni zemřel.

3. Jako Mike Tyson: Ano, jméno Tyson není náhodné. Otec John, sám profesionální boxer, pojmenoval svého synka po v té době (rok 1988) po tehdejším nejlepším bijci planety a muži, před kterým se třásl celý svět. Ostatně, že měl John Fury zálibu právě v americkém bouřlivákovi není náhodné. On sám je velmi prchlivý a kvůli problémům se zákonem strávil poslední čtyři roky ve vězení. Z něj se vrátil jednapadesátiletý muž až letos na jaře. Původně si měl odsedět dokonce let 11.

4. Chudá rodina? Zase tolik ne: Fury sice hodně cestoval, ovšem do školy také chodil. A ne jen tak do nějaké, osobně se setkal například i s princem Charlesem.

5. Vyléčil rychlý růst halucinace? Fury měl v dětství problémy s halucinacemi. Údajně viděl, jak mu hoří záclony v pokoji. Noční můry přestal mít až kolem šestého roku života. Ve stejnou dobu začal růst více, než je obvyklé. Ve čtrnácti letech měřil údajně už 195 centimetrů.

6. Levné auto, velká postel: Furyho život je plný extrémů, ne nadarmo o něm Kličko prohlašuje, že trpí rozdvojenou osobností. V těchto faktorech ale nejde o psychiku. Kvůli své výšce má Brit extrémně velké matrace na zakázku – 215 cm na 215 cm. Údajně stejně jako Její Veličenstvo britská královna.

Zatímco za matrace utrácí (musí), co se týče auta, je to jiné. Luxusního Roll-Royce Phantom vyměnil za patnáct let starý Mercedes S-Class v ceně 80 tisíc korun. Důvod? Dle vlastních slov mu jde o prostor pro sebe a svoji rodinu, nikoliv luxus.

7. Sex až o svatební noci: Fury je silným katolíkem, doma má prý jen jednu knížku – Bibli. A můžete mu to věřit, nebo nikoliv, ale první sex měl až se svoji současnou manželkou Paris. A to o svatební noci před osmi lety. Mimochodem, jeho víra došla tak daleko, že chtěl otec dcery Venezuely a syna Princeho právě jeho pojmenovat Jesus (Ježíš). Rodina mu to ale rozmluvila.

OBA – MILUJÍCÍ RODIČOVÉ: Je to s podivem, ale k rodinnému životu daleko dříve přilnul právě Fury. Distinguovaně vystupující Kličko dlouho platil za velkého proutníka a sukničkáře. Zkrotit ho – a to až napodruhé – dokázala až drobná a o třináct let mladší americká herečka Hayden Panettierová. Do tohoto souboje vstupují oba už coby hrdí manželé a otcové – Fury má výše zmíněnou šestiletou Venezuelu a čtyřletého Prince, Kličko pak roční dceru Kayu.