Profiboxing.cz



Víkend: Fury dle Lewise zatím ukázal jen to, že je dobrý herec. Změní to?

  • Zveřejněno 24. 11. 2015 17:48
  • Napsal Věra Tauchmanová ml.
  • Zobrazeno: 5258

Kličko vs. Fury na poslední tiskovce / zdroj foto: Boxingscene.comKličko vs. Fury na poslední tiskovce / zdroj foto: Boxingscene.comPRAHA – Uplynulý víkend? Novinky kolem uskutečněného souboje Saula Alvareze s Miguelem Cottem, nebo plánovaný hit těžké váhy Vladimira Klička s Tysonem Furym. Přesto se našly i další zajímavé zprávy ze světa šestnácti provazů.

BJ Flores se hodlá přesunout do těžké váhy

Americká křížová váha B.J. Flores (31-2-1, 20 KO) se chystá přesunout do váhy těžké. Flores naposledy kontroverzně nestačil v boji o prozatímní titul mistra světa WBA na Kazacha Bejbuta Šumenova (16-2, 14 KO) a z dohody s mistrem WBO Polákem Krzysztofem Glowackim (25-0, 16 KO) nakonec zatím sešlo kvůli zranění evropského bijce. Flores prohlásil, že chce do dubna odboxovat v těžké váze dva zápasy a následně se pokusit znovu domluvit na souboji s Glowackim.

Lewis chce od Klička všechny tituly

Kličko vs. FuryKličko vs. Fury

Bývalý světový šampion v těžké váze Lennon Lewis nebude považovat Vladimira Klička (64-3, 53 KO) za svého nástupce, dokud nezíská titul poslední chybějící pás, tedy ten federace WBC. Kličko bude již v sobotu obhajovat své tituly šampiona WBA (Super), WBO a IBF proti Tysonovi Furymu (24-0, 18 KO).

„Aby byl opravdovým šampionem, potřebuje všechny tituly. Já je všechny měl. V okamžiku, kdy bude mít pás WBC, může klidně skončit. To by byl pravý vrchol jeho kariéry. Už ale nemůže trénovat tolik, jako když mu bylo dvacet. Čas je jeho největší nepřítel,“ pronesl bývalý král těžké váhy, který ale nikdy všechny čtyři pásy současně nedržel.

Fury tvrdí že vyhraje, dle Bankse jej ale čeká pád

Kličkův potenciální zápas o pás WBC je sice zatím v budoucnosti, ten proti Furymu se kvapem blíží. A dle Furyho by se měl mít Kličko ze zápasu respekt.

„Neřeknu vám, co mám v plánu. Ale s jistotou vám mohu říci, že z něho udělám naprostého idiota. Ponížím ho před celým publikem, před 60 tisíci lidmi. Budu neustále měnit svou taktiku, nedám mu jedinou příležitost se předvést. Vlastně tam dojde k něčemu, jako když bojoval Rocky,“ pronesl manchesterský obr ještě doma na ostrovech.

Následně Fury dodal, že se hodlá vyvarovat chyb, kterých se při prohře s Kličkem dopustil v roce 2011 jeho krajan David Haye. „Haye se možná snažil, ale nemá koule na to jít za hranu a riskovat. Já ano. Když jsem v ringu já, vyznávám heslo 'Bojuj nebo zemři',“ dodal bijec, který se už s Ukrajincem setkal na tiskové konferenci v Německu. A proti očekávání oba tentokrát mluvili zdvořile a klidně a k žádným velkým kontroverzním nedošlo.

Své si tak ale řekl trenér ukrajinského obra – Američan Johnathon Banks: „Fury má spoustu řečí. Tvrdí, že němečtí rozhodčí ho nenechají vyhrát na body. Ale stejně si myslím, že zápas skončí KO. A sražen k zemi bude Fury, Vladimír je na něho připraven.“

Následně dodal zajímavá slova už výše zmíněný Lewis: „Bude to zajímavý zápas, ovšem Vladimir je na tom lépe technicky i silově. Myslím, že až se pořádně trefí, bude mít Fury problém. Kličko je momentálně šampionem, ale kdo je Fury? Nyní má šanci se ukázat a zapsat se do historie. Zatím jen ukázal, že je dobrý herec, nikoliv dobrý boxer. O tom musí přesvědčit v sobotu.“

Kovaljov těžko hledá soupeřem

Na zápas Saula Alvareze s Miguelem Cottem dorazil v sobotu do Las Vegas také vládce polotěžké váhy Sergej Kovaljov (28-0-1, 25 KO). A při té příležitosti jej vyzpovídali američtí novináři. Zájem směřoval ke dvěma tématům: lednové odvetě s Kanaďanem Jeanem Pascalem (30-3-1, 17 KO) a sjednocujícímu souboji s jeho krajanem Adonisem Stevensonem (27-1, 22 KO).

„Jsem zklamaný. Najít soupeře je pro mě náročné, ale postavím se komukoliv. To byla nabídka od Pascalova týmu. Mysleli si, že byl zápas zastaven příliš brzo. Na svůj zápas v Kanadě se budu nejspíše připravovat na východním pobřeží. Chci získat všechny čtyři pásy. Jsem připraven na Stevensona, i když on se zatím k zápasu nevyjádřil. A Ward? Je to dobrý chlap a boxer. Chci ho porazit,“ pronesl ruský „Krusher“.

Ward: Kovaljov bude náročný soupeř

V Las Vegas pak nechyběl ani bývalý šampion v super střední váze Andre Ward (28-0,15 KO), který se chystá na náročný rok 2016. S HBO podepsal smlouvu na několik zápasů a navíc se přesune do polotěžké váhy.

V rámci této smlouvy se musí postavit výše zmíněnému šampionovi IBF/WBA/WBO Sergeji Kovaljovovi. „Kovaljov bude náročný soupeř. Měním divizi a on je silnější a lepší.“ Tím ale plány Warda nekončí, rád by se následně utkal také s králem střední váhy, Kazachem Gennadijem Golovkinem (34-0, 31 KO). To ale až přes rok.

Zemřely legendy Bob Fraser a Joe Quinlan

Bob Foster, považovaný za jednu z legend polotěžké váhy, zemřel 20. listopadu ve věku 77 let. Za jeho sedmnáctiletou kariéru měl na kontě 65 zápasů a mezi lety 1969 - 1974 celkem čtrnáctkrát obhájil titul šampiona v polotěžké váze.

Prohrával pouze ve váze těké, kde se pokusil postavit proti takovým jménům jako Joe Frazier nebo Muhammad Ali. Foster ukončil kariéru v roce 1974, poté se ještě až do roku 1978 několikrát vrátil, ve svém regionu se boxu věnoval až do začátku nového tisíciletí. Po konci kariéry s celkovou bilancí 56-8-1, 46 KO pracoval na policii v okrsku Bernalillo v Novém Mexiku.

O den později přišla smutná zpráva také z Floridy, kde ve věku 85 let zemřel bývalý slavný trenér Joe Quinlan, který spolupracoval mimo jiné s Angelem Dundeem a trénoval špičkové boxery původem z Kuby.

Výsledkový servis:

Brit Anthony Crolla (30-4-3, 12 KO) se konečně dočkal titulu mistra světa, když v odvetě s Kolumbijcem Darleysem Perezem (32-2-1, 20 KO) dokázal svého soupeře senzačně knockoutovat parádním úderem na žebra už v pátém kole. Připomeňme, že jejich první setkání skončilo v létě kontroverzní remízou, kdy mnozí viděli coby vítěze právě Pereze.

Tentokrát ale nebylo o triumfu domácího bijce pochyb. A devětadvacetiletý bijec přezdívaný „Million Dollar“ si triumf náležitě vychutnal: „To je něco, o čem jsem dlouho snil. Už když jsem byl malým klukem. Byla to dlouhá cesta, ale nemohl jsem si vybrat lepší načasování, než nyní, před domácími fanoušky, v domácí aréně, před svoji rodinou i kamarády.“

O víkendu slavil také synovec slavného Oscara de la Hoyi – Diego (13-0, 7 KO), který v osmi kolech souboje super bantamové váhy porazil Giovanniho Delgada (15-4, 9 KO). Všichni tři bodoví viděli vítězství de la Hoyi v poměru 79-73.