Profiboxing.cz



Týden: Kličko setřel Furyho a odráží útoky Wildera. Broner vyjel na Floyda

  • Zveřejněno 15. 11. 2015 13:44
  • Napsal V. Tauchmanová/BoxMalacky
  • Zobrazeno: 5910

Kličko vs. FuryPRAHA – Hodně našlapané dny novinkami nabídl druhý listopadový týden. Ty nejzajímavější najdete v našem souhrnu.

Kličko: Steward chránil Furyho

Před zápasem Vladimir Kličko (64-3, 53 KO) vs. Tyson Fury (24-0, 18 KO), ke kterému dojde už 28. listopadu v německém Düsseldorfu se neustále objevují různá tvrzení a dohady. Mimo jiné obrovitý Brit nyní začal tvrdit, že s ním před pěti lety odmítal jeho soupeř spárovat. Ukrajinec ale nabídl na věc jinou optiku. Dle jeho slov jejich sparingům zabránil jeho tehdejší kouč Manny Steward, který tím chtěl Furyho chránit.

„Manny byl tím, kdo Furyho tehdy přivedl do našeho kempu. Zároveň se ale snažil se zabránit tomu, aby se Fury (tomu bylo tehdy necelých 22 let) postavil proti opravdovému šampionovi. Nebyl na mě připraven. Zničil bych ho tehdy. Zároveň si ale vzpomínám, že v té době byl Fury milý kluk,“ pronesl šampion těžké váhy.

Wilder: Klička porazím kdykoliv

Šampion WBC v těžké váze Deontay Wilder (35-0, 34 KO) si je naprosto jistý, že teď je v takové formě, že by porazil i šampiona WBA/IBF/WBO/IBO Vladimíra Klička (64-3, 53 KO). Američan získal svůj titul šampiona WBC v lednu, když ve dvanáctikolovém souboji vybodoval Bermana Stiverna. Pokud Kličko porazí Furyho, pravděpodobně se v roce 2016 utká práce s Wilderem.

Wilder s Kličkem již spároval v roce 2012, kdy si na své tehdejší zkušenosti údajně vedl velmi dobře. „Porazím ho kdykoliv. Od roku 2012 jsem se zlepšil, ale on se naopak zhoršil. Stárne. Známe se a já vím, jak na něho. Vím, jak ho porazit. Už nemá tolik energie a já budu z nás dvou ten silnější a rychlejší.“

Klimas: Wildera chceme jako soupeře

Jednatřicetiletá ukrajinská těžká váha Vjačeslav Glazkov (21-0-1, 13 KO) se nyní v Krasnodaru připravuje na svůj další zápas. A dle všeho si hodně přeje, aby se stal dalším soupeřem právě Wildera, který se chce vrátit do ringu v polovině ledna „Chceme Wildera do ring. Zatím jsme ještě nic nepodepsali, ale Glazkovova promotérka Kathy Duvaová a já už jednáme s jeho týmem,“ řekl Glazkovův manažer Egis Klimas. Připomeňme, že za Wilderem stojí mocný Al Haymon.

Ward už není super šampionem WBA

Ještě před tím, než se Andre Ward (28-0, 15 KO) přesune do polotěžké váhy, uvolnil svůj pás super šampiona WBA v super střední váze. Tento titul získal Andre Ward v listopadu 2009 díky vítězství nad Dánem Mikkelem Kesslerem.

„Svůj titul jsem obhájil celkem šestkrát. Prezident WBA Gilberto Mendoza a jeho tým mě vždy podporovali a já se budu snažit získat pás WBA v polotěžké váze,“ řekl Ward. „Andre byl jedním z našich nejlepších šampionů. Bylo nám ctí, že náš pás drží tak skvělý sportovec, opravdový gentleman. Do budoucna mu přejeme jen to nejlepší,“ řekl prezident WBA Gilberto Mendoza Jr.

Ward je oceňován pro svůj instinkt v ringu i charakterové vlastnosti mimo něj. Jeho talent se projevil už při začátcích jeho amatérské kariéry. Tu završila zlatá medaile z olympijských her v Aténách 2004. Ještě téhož roku vstoupil mezi profíky.

Ward: Kovaljov? Není kam spěchat

Podle dohody s HBO musí právě Ward boxovat jeden ze svých tří následujících duelů s ruskou mašinou Sergejem Kovaljovem (28-0-1, 25 KO). Američan ale na tento souboj nechce pospíchat. „Pro ty, kteří tam nelezou, nikdo je nebije, je to snadné, ale já se ptám: Proč musíme pospíchat? Floyd s Mannym se také nestřetli ve chvíli, kdy to všichni chtěli, ale kdy to chtěli oni a jejich PPV bylo ohromující,“ pronesl Ward.

A vzápětí dodal na konto svého zrušeného souboje, který měl naplánovaný už na 21. listopadu: „Je to samozřejmě těžké a nepříjemné. Velmi jsem chtěl boxovat, byl jsem v tréninku šest až sedm týdnů, stálo mě to peníze na sparingpartnery, trenéry i další věci, ale... Sami víte. Ale přežiji to.“

WBC chce zavést bonusy pro vítězné boxery

WBC dává dohromady plán, jak být o krok napřed před ostatními organizacemi. Chtějí, aby byl vítězům zápasů pořádanými touto organizací dán o deset procent větší honorář. Toto rozhodnutí již bylo diskutováno na nedávném výročním zasedání. Dle prezidenta WBC Mauricia Sulejmana bude navýšení honoráře velkou motivací pro všechny, jelikož v boxu zatím vítězové zápasů nedostávají žádný speciální bonus.

Provodnikov a Matthysse II.?

Lehká velterová váha Ruslan Provodnikov (25-4, 18 KO) by si přál odvetný souboj proti Lucasovi Martinovi Matthyssemu (37-4, 34 KO). „Můj manažer Vadim Kornilov se brzy setká s Oscarem De La Hoya, aby řešili možný odvetný zápas. Náš zápas bude pro ně, co se týče organizace, jednodušší než Lucasova odveta s Viktorem Postolem,“ řekl Provodnikov.

Barthelemy-Šafikov se 18. prosince utkají o titul IBF

O neobsazený titul IBF v lehké váze se 18. prosince utkají v Palms Casino Resort v Las Vegas Rances Barthelemy (23-0, 13 KO) a Denis Šafikov (36-1-1, 19 KO). Ten samý večer se proti sobě postaví i prozatímní šampion WBA v křížové váze Beibut Šumenov (16-2, 10 KO KO) a bývalý mistr světa Krzyzstof Wlodarczyk (49-3-1, 35 KO).

Parker zná své další soupeře

Neporaženou těžkou váhu Josepha Parkera (16-0, 14 KO) čekají v následujících měsících dva zápasy a už nyní se ví, kdy a s kým. 5. prosince se v Claudelands Areně v Hamiltonu na Novém Zélandě postaví Danielovi Martzovi (14-2-1, 11 KO). Martz bude nejvyšší a nejmladší soupeř, proti kterému se kdy Parker postavil. 23. ledna pak Parker zamíří do své rodné Samoy, kde se utká s Jasonem Bergmanem (25-11-2, 16 KO). Manažerem obou bojovníků je Pat Nelson.

Dle Parkerova trenéra Kevina Barryho, který je i jeho manažerem, hrál ve výběru soupeřů velkou roli zdravý rozum: „Joe je momentálně sedmý v žebříčku WBO a my vybíráme soupeře podle možností toho, jak Joea zápasy proti nim posunou v hodnocení nejen této organizace výš a výš.“

Bronerův vzkaz Mayweatherovi

Šampion WBA v lehké velterové váze Adrien Broner (31-2, 23 KO) zveřejnil téměř jedenáctiminutové video adresované Floyodu Mayweatherovi (49-0, 26 KO), ve kterém říká, co si o něm upřímně myslí. Floyd mu prý nezvedá telefony a proto zvolil tuto veřejnou cestu.

„Řekl jsi nějaké sračky o tom, že jsem získal svůj čtvrtý světový titul. Jak to můžeš vypustit z pusy? Jak si to můžeš dovolit? Sám jsi mi říkal, že našim cílem je dosáhnout co nejvyšších ocenění. Proč znehodnocuješ můj úspěch? Já jsem čtyřnásobný světový šampion. Kdybych se dnes rozhodl skončit kariéru, pořád se o mně budou psát, protože jsem čtyřnásobným šampionem ve čtyřech různých divizích,“ zaznělo v něm mimo jiné.

A následně dodal: „A pak říkáš takové sračky o tom, že pokud nerespektuji tebe, nerespektuji ani Ala Haymona. Ale to je úplná kravina, protože díky Al Haymovi jsem mohl boxovat. To ty ho nerespektuješ. A pokud říkáš, že ten, kdo nerespektuje Al Haymona, nerespektuje ani tebe, znamená to, že nerespektuješ sám sebe. Jak můžeš chtít od ostatních, aby tě respektovali, když nerespektuješ sám sebe? No tak Floyde! Přestaň dělat píčoviny a zavolej mi.“

Připomeňme, že Broner se snaží dohodnout zápas s Mayweatherovým chráněncem a kamarádem Ashleym Theophanem (39-6-1, 11 KO), kterého vyzval ihned po svém posledním triumfu nad Chabibem Allachverdijevem (19-2, 9 KO).

De la Hoya a Cortez: Floyd se ještě vrátí

A když už jsme u legendárního neporaženého Američana, tak u něj na chvíli zůstaneme. Na jeho adresu se vyjádřil i prezident Golden Boy Promotions a jeho bývalý rival Oscar de la Hoya: „Nevěřím, že zůstane v důchodu. Nepochybuji o tom, že se odboxuje ještě několik zápasů, ne jeden, ale více duelů. Myslím, že počká do příštího roku a poté si dá i třeba odvetu s Mannym Pacquiaem.“

Podobný názor ostatně sdílí i slavný ringový sudí Joe Cortez, kterého pojí s Američanem velmi přátelské vztahy. „Myslím, že Floyd se vrátí a bude boxovat v nové aréně v Las Vegas, která se otevře v dubnu 2016. Bude chtít překonat rekord Rockyho Marciana,“ má jasno Cortez.

Ale zpět k de la Hoyovi. Slavný Mexičan se kromě slov na adresu Maywaethera, která zazněla ve velkém rozhovoru pro agenturu Reuters, také věnuje propagaci souboje Saul Alvarez (45-1-1, 32 KO) vs. Miguel Cotto (40-4, 33 KO). Kromě jiného i tak, že se vsadil o 100 tisíc dolarů z manažerem portorického bijce Jay-Z. Ať už dopadne výsledek jakkoliv, zmíněné peníze půjdou na dobročinné účely.

Mayweather: Porazil jsem Cotta i Canela

A nyní ještě pár slov samotného bijce přezdívaného „Money“. Ten se vyjádřil právě na konto blížícího se šlágru Cotto vs. Alvarez o titul mistra světa WBC ve střední váze, který se ale uskuteční v meziváze do 155 liber.

„Jsou to prý největší jména, která zůstala v ringu poté, co já odešel. A všichni ví, jak zápasy se mnou pro ně dopadly. S Canelem to byly šachy, podle mnohých to byl pro mě snadný zápas, ale já to vidím jinak, byly to šachy, kde jsem byl Bobbym Fisherem. Cotto toho ode mne chytil daleko více, hlavně na tělo a proto prohrál následně s Troutem, protože mu jednoduše odešel dech, nevstřebal ještě bitvu se mnou,“ řekl Mayweather.

Crawford: Zatím nevím, co vše Golovkin umí

Své si v tomto týdnu řekl také americký vládce lehké velterové váhy Terence Crawford (27-0, 19 KO). Ten se vyjádřil na adresu nejlepší střední váhy současnosti Gennadije Golovkina (34-0, 31 KO): „Nevím, jak je dobrý. Dokud se nestřetne s někým, kdo se zvládne kvalitně bránit, tak to ani nezjistím. A nejen já. Dosud víme jen to, že je šikovný a má silný úder!“.

Froch: Chci vypráskat i DeGaleho

Bývalý šampion super střední váhy Carl Froch (33-2, 24 KO) stále živí svůj možný návrat do ringu, ve kterém stál naposledy loni v květnu v jednom z nejsledovanějších britských zápasů historie s Georgem Grovesem (21-3, 16 KO). Nyní by dle všeho rád dal lekci jeho velkému rivalovi současnému šampionovi IBF v této divizi Jamesi DeGalemu (21-1, 14 KO). Toho Groves před čtyřmi lety těsně a sporně porazil.

„Proberu to s manželkou a maminkou. Miluji box. Vždycky jsem tvrdil, že nikdy neříkej nikdy. A teď jsem se dostal do fáze, kdy přemýšlím: Proč si nedat ještě jeden zápas? James boxuje s mým bývalým soupeřem (Lucianem Butem, kterého Froch zničil v pěti kolech) o můj bývalý titul. Tak proč mu pak nedat ve Wembley pořádný výprask?“ řekl ostrovním médiím Froch.

Arum: Lomačenka chceme ve velkých duelech

Bob Arum, promotér fenomenálního Ukrajince Vasila Lomačenka (5-1, 3 KO), promluvil v rozhovoru pro Boxingscene.com o dalších plánech svého hvězdného svěřence a šampiona WBO v pérové váze.

„Nyní se snažíme domluvit souboj s Guillermem Rigondeauxem. Poté bychom ho rádi viděli s Nonitem Donairem, který po Vasilovi hodně touží. A pokud zvládne Orlando Salido odvetu s Romanem Martinezem, bude ho čekat druhý duel také s Vasilem,“ nechal se slyšet Arum. Sám Lomačenko následně pronesl, že chce nechat vybrat v anketě svého dalšího protivníka fanoušky a experty.

Kudrjašov: Odveta s Durodolou? Otázka cti

Ruský bijec křížové váhy Dmitrij Kudrjašov (18-1, 18 KO) má o svých dalších plánech jasno. Co nejdříve chce stát v ringu s Nigerijcem Olanrewajuem Durodolou (22-2, 20 KO), který jej před jedenácti dny doslova rozstřílel ve dvou kolech na galavečeru v ruské Kazani.

„Zápas už jsem viděl a ne jednou. Poučil jsem se, ale nechci mluvit o podrobnostech. Nejsem zlomený, jsem v pořádku, porážky ke sportu patří, chci odvetu, kterou vyhraji. Druhý zápas je pro mě povinnost. Nechci návrat oddalovat, letos to už ale nebude,“ řekl Kudrjašov, který dostal od ruské federace doporučení, aby si nejen od zápasů, ale i tréninku, nyní na tři měsíce odpočinul. Dle všeho ale o tom ale on sám neuvažuje.