Profiboxing.cz



Zničil Priceho podvod? Doping by měl být legální, tvrdí hříšník Thompson!

  • Zveřejněno 4. 8. 2015 0:36
  • Napsal Antonín Vavrda
  • Zobrazeno: 5186

Thompson vs. PriceThompson vs. PriceLONDÝN – Boxerský svět, především ten na ostrovech má opět téma k řešení. V polovině minulého týdne totiž zveřejnila britská boxerská federace (BBBoC) zprávu, že Američan Tony Thompson (40-5) neprošel po druhém souboji s Britem Davidem Pricem (19-3) dopingovou kontrolou.

Zveřejnění celé zprávy rozjelo pořádný slet událostí. Důvody jsou nasnadě. Liverpoolský obr po prohře s „Tygrem“ klesl na psychické dno, rozešel se s tehdejším koučem Frannym Smithem a poradcem Lennoxem Lewisem. Jeho manažer Frank Maloney se zhroutil a musel vyhledat pomoc odborníků. Momentálně je z něj již žena Kellie Maloneyová.

DALŠÍ NOVINKY Z RINGU:

Dalším důvodem je ten, že ke zveřejnění došlo až více jak dva roky od zmíněného souboje a čtyři měsíce poté, co Thompsonovi vypršel zákaz zápasení na britském území. Osmnáctiměsíční trest dostal po potvrzení vzorku na konci listopadu roku 2013.

Antidopingová organizace Spojeného království (UKAD) minulý týden sdělila, že zpoždění ve zveřejnění výsledků antidopingové kontroly, bylo důsledkem Američanovy reakce na obvinění. UKAD uvedla, že „sportovec se snažil soudní proces prodlužovat. Například se snažil o odvolání, které nakonec bylo zavrženo.“

Citace Tonyho Thompsona pro britský Daily Mail:
Tony ThompsonTony Thompson
„Dopovat v jakémkoliv sportu, ale v boxu především, si dovolí jen ti, kteří na to mají. Ti, co mají dost peněz, berou všechno, co chtějí. Mohou podvádět a zároveň to dělat zcela beztrestně, takže jedinou cestou, jak s nimi bojovat je ten, dovolit brát každému sportovci všechno, co jen chce a veřejně to oznámit. Ve sportu je doping stejně naprosto běžnou věcí. Pokud máte dost peněz, můžete zamést stopy prakticky po všem, co jste brali... Podívejte se na některé ty starší chlapy a jejich vyrýsovaná těla a řekněte mi, že se vám to nezdá podezřelé. Je proto docela ironie, když zrovna o mě mluví lidé jako o tom, co dopuje. Zašli si předtím k očnímu? Proč se nejdříve nepodívají na moje tělo a nepřiznají, že já rozhodně nejsem prototypem dopujícího sportovce, za kterého mě všichni mají? ... Každému ukázali, v čem jsem se provinil, ale šlo o obyčejné tabletky proti zvýšenému krevnímu tlaku. Každý zároveň mohl vidět, jak vypadalo moje tělo v zápasech s Davidem Pricem. Všichni moc dobře ví, že žádné nedovolené látky neberu. To, co jsem vzal, mi předepsal doktor, byly to obyčejné pilulky na snížení krevního tlaku... Tohle všechno je hrozné nejen pro mě, ale také pro Davida Priceho. Je mi ho fakt líto, protože nyní všichni kolem něj budou porážky se mnou svádět na údajný doping, on sám dostane alibi. Přitom pravým důvodem jeho proher je to, že v ringu nestačil na toho lepšího... Vážně si myslíte, že beru něco, co by zvyšovalo moji výkonnost v ringu? Protože pokud ano, tak věřte, že by se to dlouho neprodávalo, protože na mně a mých výkonech to není nijak znát. Nemám potřebu se nějak dále obhajovat. Ta zpráva mluví za všechno. Nebyl jsem pozitivně testovaný na žádné steroidy ani nic podobného. Jsou to jen léky na snížení krevního tlaku, to je celé.“

Robert Smith, generální sekretář BBBoC dodal: „Tato záležitost bude probírána na příštím zasedání komise. I v minulosti nebyly nikdy výsledky na základě dopingu měněny. Není naším cílem měnit reputaci sportovců. Pokud se ale proti našemu rozhodnutí postaví třeba promotér, určitě jej zvážíme.“

Na co narážel? Na prohlášení Priceova současného promotéra – německého giganta Sauerland Event. Jeden z členu vedení – Nisse Sauerland – uvedl: „Budeme se snažit o to, aby se výsledek zápasu nepočítal. Pokud v sobě měl Thompson nějakou nepovolenou látku, neměl to být David, kdo prohrál.“

To ale není všechno. Zatímco Price, který před více jak dvěma týdny prohrál potřetí v kariéře a opět před limitem (s Němcem Erkanem Teperem), ani Maloneyová se k celému případu v uplynulých, třiačtyřicetiletý Thompson stihl vydat už dvojí prohlášení. Mimochodem ten samý Thompson, který paradoxně právě před tímto soubojem s Pricem mluvil o legalizaci dopingu.

„Nic jsem neudělal. Ze zprávy je jasné, že jsme použil lék na vysoký krevní tlak, který mi předepsal lékař a o kterém věděla i druhá strana. O všem věděla i britská federace, proto celou kauzu nechápeme,“ zní ve zkratce v prohlášení Thompsonova právníka Mikea Boraa (více v boxu níže).

„Kdo se na mě podívá, pochopí, že nejsem prototyp dopujícího sportovce. Takoví lidé by si měli zajít nejdříve na oční. Je mi to líto i vůči Davidovi, protože tím získal alibi pro svoji porážku a to není správně,“ doplnil v rozhovoru sám „Tygr z Washingtonu“.

Jeho obrana ale také není tak úplně bez poskvrny. Za prvé byl britskou stranou potrestán, jeho argumentace o léku i přes několik soudních procesů neprošla. Za druhé tento lék sice není klasickým dopingem ani růstovým hormonem, může ale zakrývat jiné látky, případně pomoct zvýšit odolnost.

A pamětníci si jistě vzpomenou, jak byl Thompson v tomto souboji ve druhém kole na podlaze ringu a na nohy se dostal až na poslední možnou chvíli. Přesto na něm tento těžký down nezanechal žádné větší následky. Američan si navíc příliš nepomohl ani dalšími slovy, kdy zopakoval legalizaci dopingu.

To ve chvíli, kdy nejprve sportovní veřejnost řešila čistotu vítěze Tour de France Chrise Froomeho a v neděli pak německá a britská média přišla z obří dopingovou kauzou v atletice, která se může dotknout až 800 sportovců z celého světa.

Prohlášení právníka Tonyho Thompsona na výsledky dopingových testů:

Boxer těžké váhy Tony Thompson nechal přes svého právníka Mika Boraa zveřejnit následující vyjádření. Toto prohlášení se týká dříve zveřejněných zpráv ohledně pozitivních dopingových výsledků po druhém vzájemném souboji s Davidem Pricem, který vyhrál technickým KO v pátém kole.

„Tony Thompson si nevzal výkon povzbuzující steroidy, EPO, testosteron, ani žádnou další látku tohoto typu. Britský tisk dělá lacinou žurnalistiku založenou na nekompletních zprávách.
Jsme zklamaní, že jsou zveřejňovány články bulvárního charakteru bez toho, aby byl nejprve kontaktován pan Thompson, který by sdělil celou pravdu.

Skutečnost je následující:

1. Tony Thompson má vysoký krevní tlak.
2. Prášky na vysoký tlak mu byly předepsány lékařem.
3. Užívání medikace oznámil ještě před zápasem, kde čestně a rovně porazil Davida Pricea.

Toto všechno hraje důležitou roli a kdyby tisk více pátral po informacích, mohlo to být zveřejněno. Důvodem podezřívání jsou chyby ve formálních záležitostech, protože i když můj klient užívání léků oznámil, jeho americký lékař nevyplnil papíry důležité pro Brity. Proč nikdo z tisku nezačlenil do článků tato nevyvratitelná fakta? Není jasné, jestli britský tisk úmyslně zkresluje pravdu nebo se jen neobtěžuje s detailnějšími pohledy na skutečnost, ale tak jako tak je celá kauza k mému klientovi nespravedlivá.

Kdyby autoři četli celý soubor od buď BBBoC nebo od UKAD, zjistili by, že ti vše komentovali takto: 'UKAD stejně jako BBBoC přijala výpověď pana Thompsona o tom, že užití hydrochlorothiazidu bylo z čistě zdravotních důvodů a v žádném případě nemělo sloužit ke zlepšení jeho výkonu. Toto tvrzení potvrdila i zpráva z Ústavu péče o srdeční choroby Alexandria Healhcare (kde je Thompson pacientem) z 23. září 2013 a 11. listopadu 2013 a zpráva pana Thompsona o jeho vysokém tlaku.'

Nyní je tedy zřejmé, že celá záležitost je bezproblémová a byla pouze zkreslena.“

(Překlad pro info-boxy dodaly Věra Tauchmanová a Štefan Moravčík)