Profiboxing.cz



Válečník Dufek: Porážka mě mrzí, ale ukázal jsem srdce bojovníka

  • Zveřejněno 15. 10. 2012 13:18
  • Napsal Antonín Vavrda
  • Zobrazeno: 4388

Vitalij Tajbert a Michal Dufek / zdroj foto: repro Youtube.comVitalij Tajbert a Michal Dufek / zdroj foto: repro Youtube.comVIDEO – V pátek večer absolvoval svůj největší zápas kariéry. Devětadvacetiletý bijec stáje Médea Boxing Team Michal Dufek (9-1-1) se postavil do jednoho ringu s ex-mistrem světa mezi amatéry i profesionály Vitalijem Tajbertem (23-2). Kazašský rodák s německým pasem sice duel v lehké váze na body vyhrál, Dufek mu ale triumf zadarmo nedal.

„Zápas jsem si užil, sice mě porážka mrzí, ale zkušenosti z něj se mi budou v budoucnu určitě hodit,“ řekl v rozhovoru pro Profiboxing.cz svěřenec kouče Jurije Krivoručka. Zároveň neopomněl opět trochu popíchnout atmosféru kolem případného velkého souboje na českém území s Martinem Parlagim (6-0).


REPORTÁŽ Z GALAVEČERA V HAMBURKU A DALŠÍ VÝSLEDKY NALEZNETE ZDE!


Michale, jak bys zápas s amatérským mistrem Evropy, světa, třetím mužem z olympiády a ex-mistrem světa WBC v super pérové váze popsal?

Teď jsem trochu zklamaný (duel vznikal pár hodin po pátečním duelu, pozn. autora). Chtěl jsem ještě více pracovat, i tak si ale myslím, že některá kola jsem dělal zápas, bohužel on je mnohem zkušenější a to rozhodlo. Kdybych měl více zkušeností, asi bych ho ještě výrazněji tlačil, přesto si myslím, že první a poslední dvě kola byla moje. V ringu jsem ale nechal všechno, což ocenili také fanoušci, jejich reakce po zápase mi byla největší odměnou.

PRVNÍ KOLO ZÁPASU

Zmínil jsi fanoušky. V Německu berou box jako kulturní akci, potvrdil to i galavečer v Hamburku? Kolik bylo na váš zápas (pátý z osmi, první televizní, pozn. redakce) v hale lidí?

Řekl bych, že bylo skoro plno, minimálně pět tisíc fanoušků tam už bylo (kapacita arény je 7000 míst). Je vidět, že v Německu se na box chodí, že si tam boxerů váží, určitě se to nedá srovnat s tím, jak to chodí u nás. Boxu tam určitě rozumí více než v Česku. Atmosféře také pomohlo, že zápas byl od prvního kola otevřený.

Myslíš, že tě Tajbert podcenil?

Je možné, že tam mírné podcenění být mohlo, rozdíl v žebříčku (více jak sedm set míst, pozn. redakce), ve zkušenostech a úspěších v ringu je mezi námi obrovský. Ale to nic nemění na tom, že jsem odboxoval dobrý zápas, který mě rozhodně může posunout výše, i když jsem prohrál.

Byla možnost si promluvit také po zápase nebo jste si šel každý svou cestou?

De facto jsme se srazili v šatnách, když jsme šli ze sprch. Začal se se mnou bavit, což mě mile překvapilo, nedělal, že jsem vzduch. A stejně mě překvapilo, co říkal, že to byl jeden z jeho těžších duelu, že chtěl od promotéra po té delší pauze lehčího soupeře, ale že tím jsem rozhodně nebyl. Na to všechno, co dokázal, před ním musím smeknout. Když si vzpomenu například na Parlagiho v Hiltonu, na kterého jsem se byl podívat, tak není o čem mluvit. Po zápase jsem k němu zašel do šatny pogratulovat k vítězství a on na to jen „Hmm, díky“ a ani se mi nepodíval do očí? Myslím, že by měl být pan Parlagi pokornější a ne tak namyšlený. Chování obou se nedá srovnávat.

Na obranu Parlagiho, on ze svého výkonu proti Gojkovi příliš odvázaný nebyl. Přestože vyhrál, tak byl hodně zklamaný....

Věřím, že byl zklamaný, ale sportovec by to měl umět uznat a když mu přijde někdo gratulovat k vítězství, tak gratulaci přijmout v jakékoliv situaci, mít pokoru a ne nosit nos nahoru.

Zpět k Tajbertovi. Jak dobrý výkon podáš v zahraničí ukáže i reakce soupeřovy stáje. Přišel za tebou někdo z Universum? Vyboxoval sis případně další duel?

DRUHÉ KOLO ZÁPASU

Ano, přišel za na námi šéf stáje Waldemar Kluch a chtějí nám nabídnout v listopadu zápas o nějakým menší titul v Rusku. A také jsme se předběžně domluvili na tom, že bych do Universum přijel na sparingy. Takže na jednu stranu jsem zklamaný, chtěl jsem vyhrát, na druhou stranu jsem ukázal, že jsem si do Německa nejel jen pro peníze, jak někteří tvrdili. Předvedl jsem dobrý výkon, bojovnost, mohl jsem boxovat ještě lépe, ale ostudu jsem určitě neudělal.

Každopádně ale platí, že abys vyhrál, musel bys venku favorita zbít, že?

Určitě. Jeho výhra je naprosto zasloužená, kdybych chtěl vyhrát, musel bych ještě více tlačit, ale říkám, svého výkonu si cením, chyběly mi jeho zkušenosti. Ty ale získám jen podobnými zápasy. Rád bych jich sbíral co nejvíce a neustále se zlepšoval.

Mluvíš o pokoře, nehrozí u tebe, že by ti teď narostlo přehnaně sebevědomí? Nebo jak říkáš, ti povedený zápas ukázal, že ses vydal v tréninku dobrou cestou a donutí tě ještě více makat?

Velká křídla mi rozhodně nenarostou. Chci se zlepšovat, chci boxovat takové zápasy častěji, je to velká výzva, velký zážitek. Čím častěji absolvuji takové zápasy, tím lépe pro mě. Nos nahoru mi nenaroste, nemá z čeho. Za prvé jsem prohrál, za druhé takový nejsem. Jak jsem říkal už před zápasem: každý, kdo vstoupí do ringu, si zaslouží respekt, někteří kecalové by si to měli nejdříve zkusit, protože to není tak jednoduché, jak to zvenčí může vypadat. Vážím si každého boxera, pokorný rozhodně zůstanu i nadále.

TŘETÍ KOLO ZÁPASU

ČTVRTÉ KOLO ZÁPASU

PÁTÉ KOLO ZÁPASU

ŠESTÉ KOLO ZÁPASU