Profiboxing.cz



Parlagi před Hiltonem: Boxovat s Dufkem o titul? To by se mi líbilo

  • Zveřejněno 19. 9. 2012 19:03
  • Napsal Antonín Vavrda
  • Zobrazeno: 5412

Martin Parlagi se připravuje na zápas / zdroj foto: www.erasport.czMartin Parlagi se připravuje na zápas / zdroj foto: www.erasport.czPRAHA – V neděli večer čeká na slovenského boxera Martina Parlagiho (24 let, 5-0) v pražském hotelu Hilton další tvrdý soupeř. Polák Maurycy Gojko sice nemá nikterak úchvatnou bilanci (19-1-33), jenže k zemi jej dostalo pouze osm soupeřů. „Navíc má obrovské zkušenosti, bude to výzva,“ řekl mladý talent, kterého manažersky vede Lukáš Konečný, v rozhovoru pro Profiboxing.cz.

Ještě větší výzvou by ale pro Parlagiho byl souboj o Mezinárodní český titul v super pérové váze (do 59 kg) s českým bijcem stáje Médea Boxing Teamu Michalem Dufkem. „Titul by dal našemu zápasu pořádný náboj,“ dodává. Více vám nabídnou následující řádky.

Povídáním s Martinem Parlagim pokračuje série rozhovorů před galavečer Goldenboxing Night, kterou odstartovali v pondělí večer amatérští bijci Daniel Táborský a George Pandeyan (ČTĚTE ZDE!). Na čtvrtek pro vás máme připravený rozhovor se Štěpánem Horváthem, na pátek pak s Jaroslavem Konečným.

Před měsícem a půl jsi boxoval v Ústí, stihl ses na nedělní duel dostatečně připravit?

Měl jsem dost času, v Edenu to nebyl těžký zápas, takže únavu necítím. Příprava proběhla v pohodě, vše šlo, jak mělo. Trénuji každý den, s koučem Filipem Miňovským jsem se zaměřili hlavně na rychlost.

A co taktická stránka přípravy? Za ústecký duel jsi dostal vyčiněno i od Lukáše, že jsi boxoval netakticky, snažil ses soupeře za každou cenu knockoutovat, což se ti nakonec nepovedlo.

I té jsme se s trenérem věnovali, probrali jsme to s trenérem, já jsem nad tím sám dost přemýšlel. Lukáš mi ani tak nevyčinil, jako mi poradil, řekl mi, že se může objevit soupeř, do kterého budu bušit, ale on to vydrží a pak budu mít sám problémy fyzicky zápas doboxovat. Prostě jsem si musel srovnat v hlavě, že ne každého mohu knockoutovat. Ten Němec dostával strašně naloženo a pořád stál. Ale o tom profibox je, taktika je hodně důležitá.

Martin Parlagi nastupuje do zápasu / zdroj foto: www.erasport.czMartin Parlagi nastupuje do zápasu / zdroj foto: www.erasport.czBereš ústecký zápas jako skvělou školu v ideální čas? Nyní tě čeká další odolný soupeř, ovšem poprvé půjdeš zápas na šest kol, tam by se ti taktické nedostatky z Ústí mohly dost vymstít...

Určitě, souhlasím, v Hiltonu se pokusím boxovat úplně jinak. Na tréninku mi to jde, zápas je ale samozřejmě něco jiného. Soupeř je hodně odolný, navíc hrozně zkušený, má na konce nějakých třiapadesát profesionálních zápasů. Musím si rozložit síly, abych vydržel případně všech šest kol. Bude to pro mě výzva, obrovská zkušenost a škola do další kariéry.

Trpíš před zápasy nervozitou?

Trochu nervózní budu, ale jakmile vlezu do ringu a zazní gong, tak to ze mne spadne.

Zatím se pohybuješ mezi pérovou a lehkou vahou, jaká ti vyhovuje nejvíce?

Sám zatím moc nevím. Nyní bude můj soupeř vážit jednašedesát kilo (lehká váha, pozn. redakce), mě by asi nejvíce vyhovovala padesát devítka (super pérová). Ale uvidíme, zatím nemohu moc přibrat, chtěl bych vycházet ze 66-67 kilogramů a shazovat čtyři, pět kilogramů, ale zatím to nejde. Snad to přijde postupem času.

Minulý týden jsi byl u toho, když přijel na návštěvu Prahy legendární Sugar Ray Leonard, přišel i na uzavřený trénink pod jeho vedením. Pořád v sobě máš dojmy ze setkání s ním, vzpomeneš si na ty okamžiky?

Určitě na něj nemyslím pořád, ale samozřejmě, že si na jeho návštěvu občas vzpomenu, třeba při tréninku. Bylo to zvláštní, jeden den trénovat s ním a pak jít na vlastní trénink, to ti v hlavě zůstane. On sice moc netrénoval, ale hodně toho vyprávěl a právě ta slova by si každý z nás, co tam byl, měl vzít k srdci, řídit se jimi. A navíc mě potěšil, protože se mu stejně jako mě líbí Floyd Mayweather junior. (směje se)

A ještě na jedno jméno se zeptám. Hodně se mluví o tvém možném duelu s Michalem Dufkem (9-1-0), nyní by mohl být ve hře i Mezinárodní titul v super pérové váze. Lákal by tě duel s ním?

S ohledem na svou bilanci je to určitě zajímavý soupeř, s ohledem na postavení v žebříčku (Parlagi je zhruba o tři sta míst výše, pozn. redakce) už tolik ne. Ale chtěl bych si s ním zaboxovat, určitě ano. Navíc pokud by byl ve hře titul, zápas na deset, dvanáct kol, tak by to myslím byla pro nás oba velká motivace na vítězství. Rád bych se o titul utkal a ještě raději s ním.