Profiboxing.cz



Naštvaný Whyte si najal právníky: Wildera unavilo utíkání přede mnou. Chci Furyho!

  • Zveřejněno 15. 6. 2020 15:45
  • Napsal Antonín Vavrda
  • Zobrazeno: 1820

Fury vs. WhyteLONDÝN – Britský boxer těžké váhy Dillian Whyte (27-1, 18 KO) se nehodlá vzdát své šance na regulérní pás WBC, který momentálně drží jeho krajan Tyson Fury (30-0-1, 21 KO). Kvůli váhání rivala i federace WBC si najal právníky, které ho mají k titulovému souboji dotlačit.

Málokterý boxer někdy dostával tak nafackováno od byrokracie jako Whyte. Dvaatřicetiletý „The Body Snatcher“ se dostal do pozice povinného vyzývatele federace WBC už v roce 2017. Loni v červenci pak vybojoval prozatímní pás organizace, následně ale musel hájit svoji pozici kvůli utajenému pozitivnímu dopingovému nálezu.

DALŠÍ NOVINKY Z RINGU:

Jak Britská boxerská federace (BBBofC), tak WBC jej ale omilostnili a Whyte si může opět nárokovat titulový duel. K němu musí dojít nejpozději do února 2021. Jenže toto vše bylo dojednáno před koronavirovou krizí. Krátce po restartu boxu prezident nejprestižnější boxerské organizace, Mauricio Sulejman, pronesl, že budou posuzovat každý šampionský post jednotlivě, že nyní nelze řešit vše paušálně.

Mimo jiné i pro to, že rozvolňování omezení je po celém světě různé. Nyní má svá slova šanci podpořit činy. „Existují postupy, které se týkají Dilliana Whyta. Ten se nyní obrátil na svého právníka. A já od toho našeho dostal doporučení se k případu nevyjadřovat, dokud nebude jasno,“ nechal se Sulejman slyšet pro Sky Sport.

Od britského pořízka šlo o reakci na dění posledních dnů. Minulý týden totiž Tyson Fury a Anthony Joshua oznámili, že se domluvili na dvou duelech v roce 2021. Prvně jmenovaný musí ještě předtím porazit v závěrečném díle trilogie Američana Deontaye Wildera (42-1-1, 41 KO), na šampiona WBA, IBF a WBO čeká Bulhar Kubrat Pulev (28-1, 14 KO).

O Whytovi ani slovo. Teda ano, ale ne příliš pozitivní. „Myslím, že bychom se měli domluvit, aby byl Fury posunutý do pozice Franchise šampiona WBC a nemusel řešit tyto povinné obhajoby,“ zaznělo od Boba Aruma, majitele Top Rank Boxing a spolu-promotéra manchesterského obra.

„Pokud na mě bude federace tlačit s obhajobou, klidně se ho vzdám, pro mě nejsou tituly důležité, chci velké zápasy, a to zatím Whyte nespňuje. Nemám problém se s ním utkat, ale musí si prostě počkat, stoupnout do řady,“ přidal se sám Fury, který už tato slova v minulosti potvrdil. Po výhře nad Vladimirem Kličkem jej IBF (tehdy nesmyslně) nutila do okamžité obhajoby proti jeho krajanovi Vjačeslavu Glazkovovi. Brit se pásu vzdal a demonstrativně jej spláchl do záchoda.

Na druhou stranu, je to pár týdnů, co on sám prohlašoval, že Whyteho chápe, protože čeká na titulový zápas snad tisíc let, a že on mu jeho příležitost na rozdíl od Wildera dá.

„Arum kecá nesmysly. Jsem v pozici povinného vyzývatele přes 1000 dní, aniž bych dostal titulový zápas, Fury přijde, porazí nějakého Wallina před 3500 lidmi, protože nikoho ten zápas nezajímá a bum, bojuje o titul. Podruhé? Tohle už je fakt k smíchu,“ kontroval Whyte ještě předtím, než vyšlo najevo, že začal na federaci tlačit skrze svého právníka.

„Fury vydoloval maximum z téhle ubohé hry a začíná se chovat stejně jako Wilder, kterému v odvetě proti němu neztuhly nohy z obleku, ale z toho, jak přede mnou skoro tři roky utíká. To by unavilo každého,“ přidal muž, kterého The Ring staví v těžké váze na druhé místo hned za Furyho a před Joshuu či Wildera.

„Hele, jsem z těch šaškáren ohledně povinných obhajob unavený, kdyby Whyte bojoval s Furym v Americe bude to mít stejný ohlas jako zápas s Wallinem, tady neznamená nic. Všichni se musíme starat o propagaci boxu, stavění příběhů, pak to bude mít smysl, tohle je o ničem,“ reagoval letos devětaosmdesátiletý promotérský bard.

Přes všechny hádky ale existuje cesta, jak vše vyřešit. Pozitivem totiž budiž fakt, že všechny zainteresované (vyjma Wildera, ale ten má své nároky posvěcené smluvně), tedy Furyho, Puleva, Joshuu i Whyte zastupují promotérsky dva subjekty – Top Rank a Matchroom Boxing Eddieho Hearna.

„Whyte si svůj velký zápas zaslouží. A nemyslím si, že je to problém. Pokud Fury s Wilderem završí svoji trilogii na konci letošního roku, pak bude do začátku března dost času uskutečnit jeho duelu s Whytem. Ano, dohoda s Joshuou tu sice je, ale my jejich první duel stejně plánujeme až do léta 2021,“ dodal Hearn.