Profiboxing.cz



Souboj chvástalů: 'učitel' Johnson proti 'nejlepší supertíze' Furymu

  • Zveřejněno 1. 12. 2012 13:30
  • Napsal Antonín Vavrda
  • Zobrazeno: 4726

Tyson Fury a Kevin Johnson při vážení / zdroj foto: internetTyson Fury a Kevin Johnson při vážení / zdroj foto: internetBELFAST – Už dlouho dva boxeři těžké váhy nebavili fanoušky svými prohlášeními ještě před tím než vstoupili do ringu. Čtyřiadvacetiletá britská těžká váha Tyson Fury (19-0) a o devět let starší Američan Kevin Johnson (28-1-2) ukázali, že vyřídilku mají oba slušnou. Co předvedou světu mezi šestnácti provazy Oddyssey Arény v Belfastu?

206 centimetrů vysoký Tyson Fury je britskou boxerskou dvojkou hned po Davidu Hayem (26-2). A podle všeho si ze svého slavnějšího krajana vzal příklad i co se týká marketingu a momentálně mu patří bezesporu i pozice číslo 2. mezi největšími kecaly těžké váhy.



„Jsem největší (rozuměj nejlepší) těžkou váhou od dob Lennoxe Lewise a já doufám, že brzo někdo ze šampiónů bude souhlasit s duelem se mnou. Když se rozhodne Vitalij Kličko pokračovat v kariéře, utkám se s ním, když odejde, tak o uvolněný pás WBC nebo se postavím jeho bratru Vladimiru,“ pronesl Fury v tomto týdnu jednu ze svých slovních perel.

Pravdou je, že by se mu mohlo srovnání s Lewisem také vymstít. Je to zhruba osmnáct let, kdy legendární britský „Lev“ vstupoval do ringu proti Američanu Olivieru McCallovi coby obrovský favorit. Výsledek? McCall knockoutoval v té době již devětadvacetiletého šampióna WBC ve druhém kole.

Tentokrát sice půjde „pouze“ o eliminační boj této organizace a Johnson rozhodně není takovým knockoutérem jako býval McCall, pozice outsidera mu ale svědčí. Ve své kariéře prohrál pouze dvakrát a před třemi lety ukázal obrovskou odolnost, když bit jako žito, dokázal ustát coby druhý boxer historie všechna vypsaná kola Vitaliji Kličkovi.

Tyson Fury / zdroj foto: internetTyson Fury / zdroj foto: internet„V duelu s Kličkem jsem se toho hodně naučil. Udělal jsem v něm hodně chyb, ale poučil jsem se z nich, jsem lepším člověkem i boxerem,“ prohlásil Johnson, který na souboj s Furym kývl teprve před dvěma týdny. Britskému obrovi totiž postupně odřekli domluvený duel Ruslan Čagajev i Denis Boytsov.

I přes tuto nevýhodu si však Johnson věří i na triumf, který by ho přiblížil případné odvetě se strarším z ukrajinského bratrského dua. „Učil jsem se od nejlepších. Boxoval jsem s Kličkem, v začátcích kariéry mne učil Larry Holmes, to jsou zkušenosti, které Furymu chybí a které by rád prostřednictvím mne získal,“ citoval server Boxingscene.com přemožitele například Sosnowského či obrovitého Longa.

„Budu bít Furyho tak, že až s ním skončím, bude chtít odejít do boxerského důchodu. Datum 1. prosince 2012 bude jeho posledním duelem v kariéře. Fury není kvalitativně na mé úrovni. Je to dobrý bojovník, ale já si ho vezmu v Belfastu do parády a naučím ho boxovat,“ dodal už výrazně ostřeji bijec s přezdívkou „Kingpin“.

A co jeho soupeř? Ten se v proslovech rozhodně nenechal zahanbit. „Johnson odletí z Belfastu coby šťastný poražený s tučným šekem v kapse a já se posunu do nejvyššího levelu těžké váhy. Je to jen tlustý puding, pomalý bijec, kterého přepůlím svým drtivým úderem na spodek,“ vyprávěl novinářům Fury.

„Má i dost velkou hlavu, skutečně si myslíte, že ji nedokážu trefit?“ dodala se znuděným výrazem ve tváři oficiální ostrovní čtyřka. Za mikrofonem si oba muži rozhodně nic nedarovali, jak si ale povedou v ringu?

Pokud by měli naplnit svá přezápasová prohlášení mohou se fanoušci boxu těšit na nejlepší duel těžké váhy v této sezóně. Zda tomu tak bude zjistíme dnes krátce po 23. hodině, bohužel pro české příznivce – žádná tuzemská televizní společnost galavečer z irského Belfastu nevysílá. O přenos se dělí britský Kanál 5 a americká kabelová televize WealthTV.

Profiboxing.cz vám samozřejmě nabídne z duelu aktuální reportáž s ohlasy, následovat by měla i galerie a video!

PROGRAM GALAVEČERA NALEZNETE ZDE!