Profiboxing.cz



NÁZOR L. KONEČNÉHO Povolit doping? Cesta do pekel

  • Zveřejněno 12. 3. 2013 17:00
  • Napsal Lukáš Konečný
  • Zobrazeno: 5577

Doping -ilustrační foto / zdroj foto: internetDoping -ilustrační foto / zdroj foto: internetÚSTÍ NAD LABEM – Přesně před týdnem jsme vám přinesli názor redaktora serveru Profiboxing.cz Antonína Vavrdy na problematiku jménem doping. Stejně tak jsme vám slíbili, že se k tomuto tématu coby protinázor vyjádří i manažer webu a především úspěšný český sportovec Lukáš Konečný.

Zde jsou jeho proto jeho slova, která nejsou nijak editorsky upravována. A co si myslíte vy? Diskutujte pod článkem, na našem twitteru či facebooku. Můžete samozřejmě i na naše mailové adresy.

DALŠÍ NOVINKY Z RINGU:

Já mám názor na doping neměnný již od počátku toho, co jsem se dozvěděl, že něco podobného existuje. (úsměv) Rodiče mě vychovali jako férového sportovce a míním pravidla dodržovat. Na toto téma bych asi dokázal vymyslet spoustu věcí, ale nebudu se s tím nijak párat, o dopingu mám totiž jasno a mám před zápasem. Dnes mám již trénink za sebou, ale musím ještě do sauny a pak si chci užít masáž (psáno v neděli 10. března, pozn. autora). Berte tedy můj styl psaní trochu s nadhledem... Živím se sportem!

Udělejme to ve dvou kapitolách, v té první řeknu svůj názor na doping a v té druhé budu reagovat na předchozí článek Tondy Vavrdy na tomto webu. Předem uznávám, že mám velkou výhodu, on uveřejnil článek přede mnou a je jednoduché na něj reagovat. Ale jak ho znám (je to kamarád), najde si také prostor pro reakci.

S čistým svědomím říkám, že doping jsem nikdy vědomě nepoužil. Nikdy jsem ani nebyl pozitivně testován. U amatérů (do roku 2001) jsem mohl mít tak 20 - 30 odběrů (náhodné i na turnajích) u profesionálů (tedy od roku 2001) jich bylo více. Celou svoji kariéru boxuji pod německou licencí a tím pádem se řídím pravidly BDB (Německé boxerské unie).

Ta má klasické tvrdé postihy dopingu jak jsme na ně zvyklý z jiných sportů. Na dopingovou kontrolu tedy chodím bezprostředně po každém titulovém zápase a ty počítat nebudu, bylo jich hodně. Vždy říkám, že bych raději dával krev... Ale bohužel je třeba odevzdat vzorek moči. No a to občas po odboxovaných dvanácti kolech a psychickém tlaku, kdy na vás někdo neustále kouká, není lehké. Většinou tam trávím tak dvě hodiny. Jelikož BDB zavedla již i náhodné kontroly byl jsem asi dvakrát testován i neplánovaně. Prostě se někdo objevil na tréninku a vzal si vzorek moči. Z těchto řádků jasně vyplývá, že já bych doping nebral, proč jsem ale proti jeho povolení?!

Pro mě je ta možnost, že by byl doping nepostižitelný, naprosto nepřijatelná. Největší roli by totiž opět hrály prachy, ostatně tak, jako teď. Movitější sportovci, movitější stáje, movitější federace a státy by měly své týmy chemiků a doktorů a ti by pracovali na dopingových látkách. Takže by byla ještě větší propast mezi sportovci.

Jedni by měli obdobné výkony jako teď a ti prachatější by se výrazně zlepšovali. No a byli by tu ještě ti třetí... Ti, co by brali doping bez lékařských a chemických týmů... A těm by se to bohužel podepisovalo na zdraví!!! Prostě by riskovali pro prachy a jistě by se jim to často nevyplatilo. Riskovali by jen proto, aby se mohli vyrovnat těm bohatým sportovcům a získávaly jejich finanční odměny. Někdo může navrhnout, že i teď je tomu v současném systému obdobně, ale nemyslím si.

Teď jsou sportovci:

1. Poctiví
2. Pak pár těch, kteří požili nějaké látky neúmyslně (léky)... Těch je fakt minimum
3. Možná hodně těch, kteří by si vzali, ale bojí se postihů
4. Ti, co dopují bez dohledu
5. Dopující pod dohledem týmů

No a kdyby se doping povolil, neměli by ti poctiví už žádné šance na úspěch. Takto jsou podle mého sporty, kde můžete vyniknout i jako čistí sportovci. Samozřejmě mezi ně nepočítám cyklistiku, kde se jedou etapové závody. (úsměv) Box jako takový je trochu problematický... Osobně je podle mého největší problém v nejednotnosti pravidel. Každý stát, každá asociace, to má různě. To je největší chyba.

Pokud se nepletu v USA, když chytí dopujícího, tak anulují jeho zápas a může vesele boxovat dále. Případně mu dají stopku na 3 – 6 měsíců a to pro vrcholového boxera nic neznamená, protože je spoustu takových, co mají 1 – 2 zápasy za rok.

Nemám žádné dobré mínění o dopingu a boxerech startujících ve státech. Se skepsí koukám už i na Mannyho a mnoho dalších sportovců, nejen boxerů. Myslím si, že jsem i boxoval proti dopujícím a myslím si, že je může porazit i čistý sportovec. Ale na dopující Američany podle mého doplatil třeba můj stájový kolega Zaveck a to se týká obou jeho duelů v USA. Jeho prvního soupeře ze států (André Berta) vlastně i chytli. Ale to je jen moje naprosto nepodložená domněnka.

Resumé: doping nepovolit, sjednotit postihy a ještě přitvrdit!

Samozřejmě se toho mnoho nezmění, dopovat se bude dále, protože v dnešním sportu jde i o spoustu peněz. No a z těch se mohou financovat všelijaké finty a podvody, doktoři výzkumy atd. Ale teď aspoň můžou hříšníci žít ve strachu, že se na ně přijde... Třeba i jako u Armstronga až po ukončení jejich kariéry. Mimochodem myslím si, že ve velkých sportech jako je cyklistika, tenis či i fotbal jsou dopingový hříšníci často kryti i samotnými sportovními asociacemi. Jak by to totiž vypadalo, kdyby nejlepší tenistky, fotbalisté světa byli všichni na stopce? Nepřišel by o sponzory i samotný sportovní svaz???

No a teď reakce na Tondu Vavrdu:

- Thompson srovnal držení zbraní a doping. Jenže tu jsou problémy právě i s držením zbraní. A povolení dopingu by si vyžádalo snad i více problémů než zbraně samotné. Čistí sportovci by byli odsunuti hooodně do druhé lajny a bylo by tu spoustu úmrtí a zdravotních problémů dopojících bez dozoru.

-Tondo, sport a zábava? Ano, ale jen na amatérské úrovni a nebo pro diváky. Já ho dělal také podstatnou část svého života jako koníček. Ale už více jak 10 let je to pro mě prostě práce.

- Dopingové kontroly... Ano nemám z nich radost, především kvůli odběru moči, který když se spojí s mojí dietou je to práce na dlouhou dobu. Ale rozhodně z nich jako sportovec nemám stresy.

- Doplňky stravy a léky... Pokud bereš doplňky od zaběhlých firem není problém. Oni mají totiž přísné kontroly, velké týmy lidí a podobně. S léky je to již horší. Paralen je sice OK a spolu s vitamínem C a slivovicí je to můj nejběžnější lék (smích), ale jakmile jde o Paralen + či velké množství dalších zcela běžně dostupných a lidmi využívaných léků máš pravdu! Ale já jako vrcholový a tvrdě trénující sportovec nemám s nemocemi velký problém, vystačím si opravdu s céčkem a slívkou. Sportovci mají totiž lepší imunitu. Samozřejmě, když mě bolí hlava nic si na ni neberu, celkově ani na bolest. A když už něco potřebuji, důkladně to proberu s doktorem (ale to je maximálně jednou ročně).

- Ještě to shrnu, neberu žádné léky a nemusím se tedy starat o seznam zakázaných látek. (úsměv)

- Souhlasím naprosto s názorem, že podvodníci jsou o krok vpřed. Jenže dnes se vzorky již uchovávají a za rok či dva už existuje mnohem více testů. Minimalizuje se tedy výhoda časová a mnoho hříšníků je dopadeno sice s prodlevou, ale svět se o nich dozví!

Autor je úspěšný český sportovec, dvojnásobný bronzový medailista z amatérského boxerského světového šampionátu, olympionik ze Sydney 2000, profesionální mistr Evropy a mistr světa.