Profiboxing.cz



Mazánek. Chavez po tahanicích s váhou kontroverzně zdolal Veru!

  • Zveřejněno 29. 9. 2013 9:33
  • Napsal Antonín Vavrda
  • Zobrazeno: 5148

Julio Cesar Chavez jr. - Brian Vera / zdroj foto: www.sports.yahoo.comJulio Cesar Chavez jr. - Brian Vera / zdroj foto: www.sports.yahoo.comCARSON - Řádně kontroverzní návrat do ringu po trestu za užití marihuany má za sebou syn slavného otce Julio Cesar Chavez jr. (47-1-1). Ten sice v duelu polotěžké váhy (!) porazil 3:0 na body vyzývatele Briana Veru (23-7), co si o verdiktu bodových ale mysleli fanoušci, bylo jasné ihned po oznámení verdiktu, když domácího bijce vypískali.

Nejprve problémy s vahou, poté i v ringu. Po roční pauze po porážce se Sergiem Martinezem a problémům s marihuanou se sedmadvacetiletý Chavez sice vrátil vítězně, ovšem rozhodně ne přesvědčivě. I když rozhodčí zápasu tvrdili verdikty 96-94, 97-93 a 98-92 něco jiného.

DALŠÍ NOVINKY Z RINGU:

"Myslím, že jsem vyhrál sedm nebo osm kol, byl jsem blízko toho, abych jej poslal k zemi," řekl po zápase sebevědomě stanici HBO vítězný bijec. Moc slyšet to ale přes nevoli fanoušků nebylo. "Byl to z mé strany nejlepší výkon kariéry," hlesl zklamaný jednatřicetiletý Vera.

Tomu dali za pravdu i nezávislí novináři, o kontroverzním rozhodnutí píše Boxingscene.com, dle reportéra agentury AP měl Vera vyhrát (nabodoval 96-94). Malý rváč, který si udělal v posledních dvou letech jméno především lednovou demolicí kdysi krále lehké střední divize Sergeje Dzinziruka, svedl s favorizovaným Mexičanem naprosto otevřenou a vyrovnanou bitvu.

STATISTIKY ZÁPASU CHAVEZ JR.-VERA

O tom, kdo byl v tomto zápase aktivnějším, vypovídají jasně i zápasové statistiky ESPN.COM.

Chávez byl sice přesnějším, když trefil 125 úderů ze 328, Vera se ale pokusil zasáhnout favorita více jak dvakrát tak často - 734krát. Cíl jeho úder našel ve 176 případech.

Statistika sice o výsledku boxerského zápasu nerozhoduje, přesto něco napovídá, minimálně to, že verdikt 98-92 byl více než pořádný úlet!

V ní byl aktivnější, tvrdší, jeho soupeř si ale často (někdy oprávněně) stěžoval na údery do zátylku. Nejzajímavější podívanou nabídlo šesté a sedmé kolo, kdy to vypadalo, že zraněný Chavez, jehož obličej byl po zápase očividně více poškozený než ten Verův, trochu po tvrdém háku protivníka zavrávoral. Na počítání ale v zápase nedošlo ani jednou.

"Ani jednou jsem nebyl v nějakých problémech. Váha také nebyla problém, držel jsem se taktiky a ta myslím fungovala," vyprávěl po duelu Vera, který byl společně se svými trenéry po vynesení verdiktu bodových notně rozladěný. Aby ne, po závěrečném gongu zápasu, který byl mimo jiné z původních dvanácti zkrácen na deset kol, zvedl ruce k nebi na důkaz dalšího velkého triumfu. Bohužel pro něj předčasně.

Bude zajímavé sledovat, jaká bude další cesta obou boxerů. Vera se určitě vrátí zpět do střední divize, Chavez by jistě také rád, jenže jak je vidno, bez kouče Freddieho Roache i Alexe Arizy (a dopingu, který kryl marihuanou?) je nyní jeho kdysi tak skvělá kondice fuč. Na zápas jej připravoval otec Julio Cesar Chavez senior, ten ale nakonec zápas strávil coby spolukomentátor mexické televize.

Je jasné, že ač si za zápas vydělal minimálně 2,5 milionů dolarů, bude je chtít v po příštím duelu investovat mexický bijec jinak, než do pokuty svému soupeři (mluví se o 275 až 300 tisících dolarů) za nezvládnutí váhového limitu. A je téměř jisté, že podobná šaškárna jako před soubojem s rvavým, ale přesto ne tak hvězdným Verou, by mu proti špičkám střední či super střední divize, proti kterým by Chavez nadále rád nastupoval, rozhodně neprošla.

KOMPLETNÍ VÝSLEDKY GALAVEČERA NALEZNETE ZDE!