Profiboxing.cz



Senzace! Rigondeaux na zemi, Donairemu ale nedal čuchnout!

  • Zveřejněno 14. 4. 2013 6:22
  • Napsal Antonín Vavrda
  • Zobrazeno: 4654

Donaire vs. Rigondeaux / zdroj foto: Top RankDonaire vs. Rigondeaux / zdroj foto: Top RankNEW YORK - Kubánský boxer Guillermo Rigondeaux (12-0) ke dvěma olympijským triumfům a titulům mistrů světa přidal i dva pásy profesionální světového šampióna super bantamové váhy a navrch se posunul na pozici číslo jedna této divize. To vše po perfektně takticky zvládnuté práci v duelu s Filipínce Nonitem Donairem (31-2). Teda až na jedno zaváhání...

Do desátého kola vlétl Donaire jako politý živou vodou a přestože jej Rigondeauxem uvítal zadním kontrem i nadále pokračoval v aktivitě. Odměny se dočkal v polovině kola, kdy Kubánec podcenil klinč, nechal se protivníkem odtrhnout a zadním direktem poslat napříč ringem k zemi.

DALŠÍ NOVINKY Z RINGU:

Jenže knockdown jako kdyby dvojnásobného mistra světa, vítěze Světového poháru i olympijského šampióna nakopl a ve zbytku tohoto kola, ale především pak v jedenáctém i posledním dvanáctém udržel stále ještě úřadující světovou jedničku tam, kde potřeboval.

Donaire vs. Rigondeaux / zdroj foto: Top RankDonaire vs. Rigondeaux / zdroj foto: Top RankOstatně, tak jak po celý zápas. Že je Donaire přezdívaný "Filipínský blesk" a právě rychlost v kombinaci s delšími pažemi by měla být jeho hlavní zbraní v cestě za objahobou své pozice, pásu WBO a možností rozšířit sbírku o titul WBA, který do ringu přinesl Rigondeaux? Ale kdeže...

Od úvodní výměny bylo zřejmé, že Kubánec se v rychlosti zkušenějšímu protivníkovi minimálně vyrovná. A s postupem času se stále více ukazovalo, že je možná ještě rychlejší. Donaire tak dlouho vyčkával, hledal skulinku v defenzivě dvaatřicetiletého Kubánce až protaktizoval první polovinu duelu, kdy v ringu dominoval Ringodeaux.

Ne snad, že by soupeře přeboxoval a rozbil, ale systematicky sbíral bodíky za přesné údery, především jeho přední vytočený hák dělal třicetiletému Filipínci obrovské problémy. K tomu navíc skvěle pracoval na nohou a jen pohybem těla vykrýval ataky Donaireho.

Donaire vs. Rigondeaux / zdroj foto: Top RankDonaire vs. Rigondeaux / zdroj foto: Top RankOd sedmého kola Rigondeaux zvolnil, soustředil se především na obranu a za pasivitu byl málem potrestán v již zmíněném desátém dějství. Nutno ale podotknout, že i přes tlak se Donaire de facto k ničemu nedostal ani ve druhé polovině duelu a když mu v úvodu posledního kola drtivým zadním kontrem Rigondeaux způsobil krvavou podlitinu pod pravým okem, vzal Filipínci poslední naděje na zvrat a závěrečný tlak.

Šest tisíc fanoušků boxů v legendárním Radio City Music Hall tak sice často během souboje pískalo, jelikož se jim takticky vedený duel ze strany Kubánce pranic nelíbil, účel ale světil prostředky. Na body zvítězil i přes jedno počítání u všech tří rozhodčích: 114-113, 115-112 a 116-111 (Profiboxing.cz to viděl 115-112). A zcela zaslouženě.

Donaire vs. Rigondeaux / zdroj foto: Top RankDonaire vs. Rigondeaux / zdroj foto: Top RankNavíc taktický výkon Rigondeauxe je vzhledem k jeho počtu dvanácti profesionálních duelů třeba ocenit a zároveň budiž důkazem toho, že skutečně špičkový amatér prostě nepotřebuje v cestě na vrchol 20, 30 a více duelů (někteří bijci v těžké váze a jejich promotéři by se mohli učit).

Jestliže ve vrcholu galavečera viděli fanoušci taktickou bitvu dvou hvězd světového boxu, v předzápasech je pak bavily knockouty. Hned pět z osmi skončilo před limitem a některé duely končily pro poražené skutečně hodně brutálně. Ale o tom více v průběhu týdne v našich videoreportážích.

KOMPLETNÍ VÝSLEDKY GALAVEČERA ZDE!

Donaire vs. Rigondeaux / zdroj foto: Top RankDonaire vs. Rigondeaux / zdroj foto: Top Rank