Profiboxing.cz



Talent i píle aneb Zastaví někdo kometu jménem Alvarez?

  • Zveřejněno 9. 1. 2013 18:00
  • Napsal Marek Hnátek
  • Zobrazeno: 7050

Saul Alvarez / zdroj foto: internetSaul Alvarez / zdroj foto: internetPRAHA – Je mu 22. Přezdívá se mu Canelo (Skořice). Již nyní jej obdivují milióny krajanů a nejen podle nich je právě on nejzářivější hvězdou světa šestnácti provazů blízké i daleké budoucnosti. Seznamte se... Saúl „Canelo“ Alvarez, toho času dvojka lehké střední váhy a mistr světa WBC.

Své 22. narozeniny oslavil mexický „Rudý Ďáběl“ Saul Alvarez teprve loni v červenci, přesto už dosáhl úspěchů, o jakých sní mnohý profesionální boxer, který se ve světě tvrdých pěstí a chlapů pohybuje i déle jak jednu dekádu.

Mladík narozený 18. července 1990 začal boxovat ve třinácti letech poté, co viděl debut svého staršího bratra v profiringu. Nyní směřuje k tomu, aby se sám dostal na absolutní vrchol. Dokáže porazit ostatní hvězdné soupeře a stát se nezpochybnitelným vládcem světa boxu?

Saul Alvarez / zdroj foto: internetSaul Alvarez / zdroj foto: internetOd dětských snů po statut národního hrdiny

Mladík s rudými vlasy a celým jménem Santos Saul Alvarez Barragan se narodil do typické mexické rodiny. Než se pro něj boxerské rukavice a tvrdá příprava staly samozřejmostí, žil jako jeho většina jeho vrstevníků a mimo jiné se naučil jezdit i na koni. Jenže pokud máte za bratry profesionální boxery Ramona, Ricarda a Rigoberta, je více než jasné, kam se budou ubírat vaše další kroky.

V jednom se od svých bratrů ale už odmalička lišil. Zatímco oni mají havraní kadeře, Saul zdědil rudé vlasy po své matce Aně Maríi. Rozhodně to ale není jen vzhled, čím mladík vyniká.

Amatérská kariéra

Už v amatérech totiž začal prokazovat svůj extrémní talent. V roce 2004 vyhrál stříbrnou medaili na mexickém juniorském mistrovství, o rok později už celý turnaj coby teprve patnáctiletý kadet vyhrál. To vše stihl během pouhých dvaceti amatérských duelů. Profesionální ring totiž volal hlasem, kterému nešlo odolat...

Profesionální kariéra

Dráha budoucího šampióna ve světle ramp profiringu začala 29. října 2005. Jako stále patnáctiletý tehdy v Mexiku porazil o tři roky staršího Abrahama Gonzaleze. V listopadu vyhrál ještě jeden profi zápas, než v lednu příštího roku ve sledovaném duelu porazil Miguela Vazqueze, současného šampiona IBF lehké váhy.

Saul Alvarez a Oscar de la Hoya/ zdroj foto: internetSaul Alvarez a Oscar de la Hoya/ zdroj foto: internetS Vazquezem se střetl ještě 28. června 2008, kdy jej vybodoval v ostré desetikilové bitvě. Tento den se zapsal do historie tím, že na undercard jednoho boxerského galavečera bojovalo všech jeho šest bratrů. Saul z nich byl pochopitelně nejmladší.

„Canelo“ stoupal vzhůru a vyhrával další a další střetnutí. Získal tituly různých kategorií prestižních organizací WBO, NABF, WBA a také juniorský světový titul WBC. Poprvé na sebe výraznějí pozornil na prvního máje roku 2010, když v jednom z předzápasů souboje Mayweather – Mosley v devátém kole knockoutoval staršího bratra Miguela Cotta Josého.

Mimochodem José Miguel prohrál celkem v profiringu čtyřikrát, pouze Alvarez jej ale dokázal poslat k zemi. Bylo jen otázkou času, než dostane příležitost k dalším atraktivním zápasům

První významný titul

Hned v dalším duelu přišel zlom v kariéře „Rudého Ďábla“ – jeho soupeř Luciano Leonel Cuello nedokázal v šestém kole dále pokračovat a Alvarez výhrou TKO získal volný „stříbrný“ titul WBC lehké střední váhy. Dveře k hvězdné kariéře byly otevřené dokořán.

Saul Alvarez / zdroj foto: internetSaul Alvarez / zdroj foto: internetV následujících dvou bojích Alvarez titul s přehledem obhájil a 5. března 2011 se utkal o hlavní pás této organizace s Matthew Hattonem. Po napínavé 12kolové bitvě odešel jako vítěz na body a mohl slavit.

Po zisku titulu WBC přišly další čtyři úspěšné obhajoby. Loni 5. května pak udělal další velký krok své kariéry, když dokázal v Las Vegas jasně vybodovat a přejet legendárního Američana Shana Mosleyho (119-109, 119-109 a 118-110). Stalo se tak dva roky poté, co se objevil coby undercard zápasu Mayweather vs. Mosley.

Dokáže talentovaný mladík porazit Mayweathera?

I díky tomu je již nyní Alvarez fenoménem, kterého miluje celý středoamerický národ a který se popularitě už téměř rovná svému současnému manažeru Oskaru de la Hoyiovi. K tomu, aby se stal již nyní absolutní světovou jedničkou musí dokázat něco, co se právě De la Hoyiovi nepodařilo – porazit Floyda Mayweathera juniora.

Mayweather stejně jako Alvarez nikdy v profesionálním ringu nezažil porážku. Teď má ale před sebou novou výzvu. Boxerský svět netrpělivě vyhlíží případné střetnutí neporažených titánů. Šlo by o naprosto jedinečný souboj, který by nejspíše zastínil i duel legend Mayweather - Pacquiao.

Saul Alvarez s přítelkyní / zdroj foto: internetSaul Alvarez s přítelkyní / zdroj foto: internetPokud by zvítězil Alvarez, zničil by mýtus o neporazitelném americkém boxerovi a jako 22-3letý usedl na boxerský Olymp. Pokud by vyhrál Mayweather, potvrdil by svou pozici světové jedničky pocházející z proslulé boxerské rodiny.

Kdo má větší šanci? Odborníci se klanějí spíše na stranu staršího a zkušenějšího Mayweathera, přesto o dravém mexickém mladíkovi nikdo nepochybuje jako o nebezpečném soupeři.

Oba boxeři, Alvarez i Mayweather, již mají své plány do budoucna. Ve stejný den, čtvrtého května, se v baště slavných zápasů Las Vegas utkají s dalšími soupeři. „Pretty Boy“ se postaví proti Robertu Guerrerovi – půjde o titul WBC welterové váhy, Alvarez se objeví na undercard Mayweatherova duelu, jeho oponent v boji o titul WBC lehké střední váhy zatím není známý.  

Ačkoli je mladíkův příští soupeř zatím neznámý, on i „Pretty Boy“ jsou považování za favority. Uspějí na začátku května a vydláždí tak cestu ke svému možnému megaduelu?