Profiboxing.cz

Byl to boj, ale Chládek s Agateljanem se probili do finále GP Ústí

  • Zveřejněno 15. 3. 2013 22:30
  • Napsal Ondřej Holubek
  • Zobrazeno: 5054

Zdeněk Chládek / zdroj foto: Profiboxing.czZdeněk Chládek / zdroj foto: Profiboxing.czÚSTÍ NAD LABEM - Dva čeští boxeři - Zdeněk Chládek a také překvapivě talentovaný Erik Agateljan - postoupili do sobotního finále 44. mezinárodní Velké ceny města Ústí nad Labem.

Chládek, nejlepší domácí amatér současnosti, porazil v semifinále ve váze do 64 kg Arména Aru Puluzjana 16:13 na body, když obrátil vývoj zápasu v závěrečném třetím kole. O svůj pátý titul na turnaji bude bojovat s Zorigem Enchzorigem z Mongolska.

DALŠÍ NOVINKY Z RINGU:

Ve finále je i osmnáctiletý Erik Agateljan. Talentovaný boxer zdolal v kategorii do 56 kg dalšího českého zástupce Erika Hulijeva 12:7 a v sobotu se střetne s Číňanem Jou Lun-chajem.

Finálové zápasy v devíti hmotnostních kategoriích začnou v ústecké hale ve Stříbrníkách v sobotu v 17 hodin, přenos z finále najdete i na www.tvcom.cz. A nyní již slíbená podrobnější reportáž z ruky našeho "zuřivého reportéra" Ondry Holubka.

Semifinálové boje nabídly v odpoledním a večerním programu celkem 18 zápasů. Odboxovalo se však jen 17, protože ve váze do 64 kg nenastoupil Ir Hickey pro zranění a mistr Asie Zorig Enchzorig z Mongolska zvítězil bez boje a bude finálovým soupeřem Zdeňka Chládka!

Do semifinálových bojů nastoupilo celkem sedm našich reprezentantů, bohužel ve váze do 56 kg se setkali Erik Agateljan a Erik Huliev, oba čeští reprezentanti startující v extralize za SKP Ústí nad Labem! V tomto utkání byl tím šikovnějším Agateljan. Další účast ve finále potvrdil svým výkonem Zdeněk Chládek, který tak má dobře nakročeno k šestému vítězství na Grand Prix města Ústí nad Labem! Ostatní naši reprezentanti v semifinále na své soupeře tentokrát nestačili, v ringu ale nechali vše!

Erik Agateljan (18 let, 96 zápasů/66 vítězných, mistr ČR, kadetů, juniorů a mužů) byl ve váze do 56 kg vyšší než reprezentační kolega Erik Huliev (22 let, 142/120, MČR) a od začátku zápasu toho aktivně využíval bojem na dálku. Huliev tuto překážku bohužel nepřekonal. Jeho útoky šly z dálky a svými švihy mnohokrát nedosáhl. Delší a bodovější Erik Agateljan po kolech 4:2, 4:3 a 4:3 zvítězil na body 12:8! Ve finále mu bude soupeřem excelentní finalista z londýnské olympiády a stříbrný z MS - Tugstsogt Nyambayran z Mongolska!

Zdeněk Chládek (upřesněno: 23 let, 284/255, účastník OH, III. MS jun., III.ME jun., 8xMČR) měl ve váze do 64 kg za soupeře šikovného pravogarďáka Aru Puluzjana (24 let, 103/91, 3x mistr Arménie) a musel překonávat jeho nastavenou delší distanc a dobrý pohyb. Chládek nasadil vysoké tempo a útočný tlak odspodu, ale Arménec v dobrém pohybu kontroval a dvě kola měl o bodík více! Ve třetím kole Chládek ještě přidal, zabojoval a svého soupeře jasně přebodoval! Po kolech 2:3, 6:6 a 8:4 vyhrál na body 16:13! Ve finále bude boxovat proti mistru Asie Zorigu Enchzorigu z Mongolska.

Robert Bilík (22 let, 91/62, MČR) boxující v obráceném gardu měl za soupeře ve váze do 69 kg mistra světa a stříbrného z mistrovství Asie, Mongola Byambu Tuvšinbatu (26 let, 170/141), takže soupeře té nejvyšší kvality. Jenže Bilík boxoval bez šťávy! Přes snahu, nechytil tempo zápasu, ani vzdálenost a jeho údery byly pomalé, bez bodového efektu. Pohyblivý Mongol byl rychlejší a tvrdě útočil v překvapivých sériích. Po kolech 1:4, 3:4 a 2:7 Bilík prohrál na body 6:15!

Patrik Hejl (22 let, 56/31, II. MČR) narazil ve váze do 75 kg po hříchu na dalšího pravogarďáka, tentokrát na srbského mistra Alexandra Drenovaka (29 let,204/188, účastník OH) a opakoval chyby z vítězného zápasu proti „obrácenému“ Litevci Balciauskasovi. Klasicky přes přední a brada vystrčená nahoře! Drenovak začal dlouhou pravou a levým spodkem, Hejl se snažil přes přední ruku a levý capák, ale míjel. S obráceným gardem soupeřem si prostě neporadil a nasazená bojovnost šla tentokráte vniveč! Házel švihy jako když kosí trávu, ale bohužel mimo a nad tělem dobře pracujícího soupeře. Po kolech 2:7, 5:9 a 4:6 prohrál na body 11:22!

Pracující „veterán“ Stanislav Stárek (34 let, 101/76, MČR) již neměl v duelu polotěžkých vah po včerejším nad Marko Nikolicem potřebnou výbušnou sílu na další vítězství nad holandským mistrem Peterem Mullenbergem (26 let, 173/129, 5.ME a mistr světových vojenských her). Rychlý, aktivní a pohyblivý Mullenberg útočil a nastavené tempo vyčkávající Stárek nestíhal. Holanďan dobře pracoval i tělem a tak Stárkova snaha o útok šla převážně mimo, nebo do krytu. Po kolech 1:5, 2:5 a 2:7 Stárek prohrál na body 5:17!

Kamil Beníček (21 let, 73/51, MČR kadetů a jun.) nastoupil proti vysokému ruskému mistru Evropy do 23 let Jevgeniji Tišenkovi boxujícímu v obráceném gardu bez respektu. Rus boxoval aktivně dlouhými direkty a Beníček opticky odpovídal, ale jen do chvíle, než mu začal opakovaně vypadávat poškozený munšus (chránič zubů). V prvním kole celkem třikrát, za což byl dvakrát veřejně napomínán a kolo tak skončilo 1:10 pro Rusa. V kole druhém, po dalším vypadnutí byl Beníček diskvalifikován.

Boxu zdar

Ondra