Profiboxing.cz



Německý kolos definitivně padl. Stáj Universum vyhlásila bankrot

  • Zveřejněno 21. 11. 2012 2:00
  • Napsal Antonín Vavrda
  • Zobrazeno: 4897

Klaus-Peter Kohl a Vitalij Kličko / zdroj foto: internetKlaus-Peter Kohl a Vitalij Kličko / zdroj foto: internetHAMBURK – To, o čem se již delší dobu spekulovalo, se v úterý potvrdilo. Kdysi největší evropská promotérská stáj Universum vyhlásila bankrot. Úpadek společnosti, která momentálně stáje ještě zastupuje Denise Boytsova, Rakhima Chakhkieva či Firata Arslana, oznámil její současný šéf Waldemar Kluch.

„Udělali ze stáje bezednou jámu, nedalo se nic dělat, nemůžeme stáj zachránit,“ oznámil na stránkách společnosti Kluch, který viní ze současné situace bývalého promotéra a bývalého velkého rivala kontroverzního Američana Dona Kinga – Klause-Petera Kohla.

Klaus-Peter Kohl a Vladimir Kličko / zdroj foto: internetKlaus-Peter Kohl a Vladimir Kličko / zdroj foto: internetZakladatel stáje (v roce 1984) z ní odešel v roce 2011 poté, co stanice ZDF neobnovila s Universum smlouvu, díky které ročně inkasovala mezi 15 až 20 milióny eur. Do čela byl jmenován právě Kluch, který se rozhodl i přestěhováním stáje v rámci Hamburku zcela odstřihnout od Kohla.

To se mu ale nepodařilo, po více jak roce na něj vypadlo ze skříně několik kostlivců, konkrétně 20 směnek na více jak 1,5 milion eur. Stáj navíc stále vede spory se svými bývalými boxery Zsoltem Erdeiem či Sebastianem Zbikem, kterému údajně dluží 180 tisíc eur za souboj s Felixem Sturmem.

Klaus-Peter Kohl a Ruslan Čagajev / zdroj foto: internetKlaus-Peter Kohl a Ruslan Čagajev / zdroj foto: internetAni jeden z nich se ale nebude moct zúčastnit konkurzního řízení stáje poté, co obvodní soud v Hamburku určí jejího správce. Podle britských médií ale tento krok může v Německu trvat i několik měsíců.

Pravdou je, že vyhlášení bankrotu nemusí ještě znamenat definitivní konec stáje, záleží jen na tom, zda se ji rozhodně někdo finančně zachránit. Universum totiž může věřitelům nabídnout kontrakty svých boxerů.

Velké nepříjemnosti může současná situace každopádně znamenat především pro naději těžké váhy Denise Boytsova, který místo případného jednání s Vladimirem Kličkem, musí řešit svojí nejbližší budoucnost.

Klaus-Peter Kohl / zdroj foto: internetKlaus-Peter Kohl / zdroj foto: internetParadoxně se již objevily spekulace, že právě Kličkové by mohli patřit mezi zájemce o jeho získání. Mezi další vážné zájemce o neporaženou ruskou supertíhu se podle především britského tisku řadí ostrovní promotér Frank Warren.

Jak vše dopadne – s kdysi slavnou stájí, ve které kdysi začínali profesionální dráhu i oba Kličkové, boxovali za ni Felix Sturm, Ruslan Čagajev či Nikolaj Valujev, ale i s jejími současnými boxery – to nám ukáží další týdny a měsíce, kdy se můžeme jistě těšit na nejednu zajímavou ověřenou i spekulativní zprávu...

Universum Box PromotionsUniversum Box Promotions