Profiboxing.cz



Víkend: O pohřbu Stewarda, Čagajev se dere zpět na vrchol

  • Zveřejněno 29. 10. 2012 3:49
  • Napsal Antonín Vavrda
  • Zobrazeno: 4372

Emanuel Steward a Vladimir Kličko / zdroj foto: www.boxingscene.comEmanuel Steward a Vladimir Kličko / zdroj foto: www.boxingscene.comPRAHA – Hvězdní boxeři si sice vzali o tomto víkendu trochu volno, přece jen je dobré dát fanouškům po našlapaných pátcích a sobotách zase čas nabrat síly (a bude opět na co), zajímavých novinek se ale i tentokrát pár urodilo.

Pohřeb Emanuel Stewarda bude v úterý 13. listopadu

Podle informací fanouškovské stránky Vitali a Vladimir Kličko se uskuteční pohřeb legendárního boxerského trenéra v úterý 13. listopadu, teda tři dny po zápase Vladimira s Polákem Mariuszem Wachem. K této dohodě nejspíše došlo během návštěvy mladšího z bratrského dua a jeho týmu v Detroitu za Stewardovou rodinou.

Emanuel Steward / zdroj foto: www.boxingscene.comEmanuel Steward / zdroj foto: www.boxingscene.comSteward byl nejen osm let osobním koučem současného vládce supertíhy, ale také jeho velkým mentorem a přítelem, také proto nejspíše na toto datum rodina jednoho z nejlepších boxerských mozků historie přistoupila, tak aby Vladimira nerušila v přípravě na duel.

Kromě Vladimira se bude za zesnulého kouče bít také Roberto Guerrero, kterého čeká 24. listopadu duel o pás prozatímního šampióna WBC ve velterové váze s André Bertem. A to přesto, že jej Steward v minulosti netrénoval.

„Byl to průkopník našeho sportu a hlavně naprosto bezúhonný a čestný muž. Moje nejupřímnější soustrast patří celé jeho rodině, nikdy na něj nezapomenu. Na HBO budu 24. listopadu boxovat pro vás Manny. Bůh vám žehnej a věřte, že vás nikdy nezklamu,“ pronesl emotivně devětadvacetiletý Američan.

Sestra Stewarda Diana se každopádně sentimentem příliš ovlivňovat nehodlá. Ještě během víkendu nechala odstranit červeno-zlaté písmo z tělocvičny Kronk Gym, kde „Manny“ trénoval čtyři dekády. Zároveň z ní odnesla všechny historické plakáty, licence, ring a další věci. „Nechci aby přišli do ruky nejrůznějších mrchožroutům,“ okomentovala svůj krok pro deník Detroit Free Press.

Ruslan Čagajev / zdroj foto: internetRuslan Čagajev vyzve neporaženého Kubánce Mika Pereze

Hodně zajímavý duel se uskuteční 1. prosince na galavečeru v Düsseldorfu. Bývalý šampión těžké váhy WBA Ruslan Čagajev (30-1-2) se postaví do ringu proti neporaženému „sousedovi“ v žebříčku Boxrec.com Miku Perezovi (18-0).

Pro Čagajeva, který je momentálně bez manažera, je to již čtvrtý a jednoznačně nejtěžší soupeř v letošním roce. Perez, který před pěti lety utekl z Kuby do irského Corku, je v sedmadvaceti letech dalším talentem těžké váhy, a uzbecký národní hrdina pro něj bude první skutečně hvězdnou zkouškou v profiringu.

Mimochodem, oba bijci jsou leváci, oba měří okolo 180 cm (Perez má 183) a oba váží zhruba 110 kilo. Ve světě současných obrovitých těžkých vah tak může být jejich souboj trošku návratem do minulosti. Jak dopadne? Pro čtyřiatřicetiletého Čagajeva může souboj s „Rebelem“ v případě porážky jeho derniérou mezi šestnácti provazy.

Marco Huck a Ola Afolabi / zdroj foto: internetČeká Marka Hucka trilogie s Olou Afolabim?

V Miami momentálně probíhá každoroční kongres organizace WBO. A ta kromě jiného (o její pás v lehké velteru se musí utkat Rus Ruslan Provodnikov a Američan Brandon Rios) oznámila, že vítěz duelu o mistra světa v křížové váze mezi Markem Huckem (34-1-2) a Firatem Arslanem (32-2-5) se bude muset utkat do 180 dnů s Britem Olou Afolabim (19-4-2).

V případě, že už tuto neděli 3. listopadu zvítězí v německém Halle favorizovaný Huck, narazí na Afolabiho již potřetí v kariéře. Jen pro připomenutí – v prosinci 2009 porazil Huck svého rivala sporně na body, letos v květnu pak viděli rozhodčí neméně sportnou remízu v jinak velmi pohledném duelu.

Ricky Burns a Michael Buffer  / zdroj foto: www.boxingscene.comLiam Walsh si na Rickyho Burnse věří

V profesionálním ringu toho sice ještě příliš nedokázal, přesto je Brit Liam Walsh (13-0) připraven sebrat titul mistra světa WBO v lehké váze zkušenému krajanovi Rickymu Burnsovi (35-2). Jejich souboj se uskuteční v Londýně v polovině prosince.

„Vždycky jsem snil o tom, že budu bojovat o titul mistra světa a 15. prosince se stanu autorem velkého překvapení, když seberu titul Burnsovi. Popravdě jsem v tento duel doufal ještě dříve, než se stal skutečnosti,“ pronesl levák z Cromeru.

„Burns je velký šampión, kterého už dlouho sleduji. Když jsem si prostudoval jeho silné a slabé stránky, přesvědčil jsem se, že disponuji vším důležitým na to, abych ho porazil. Přiznávám, že Ricky v posledních letech vypadá skvěle a je na vrcholu kariéry. Nu což, až ho porazím, lidé budou vědět, že jsem porazil toho nejlepšího,“ dodal sebevědomě Walsh na adresu o tři roky staršího krajana.