Profiboxing.cz



I. ČÁST - Zvíře nebo fešák, to je fuk aneb miliardové výdělky hvězd!

  • Zveřejněno 10. 5. 2013 15:30
  • Napsal Antonín Vavrda
  • Zobrazeno: 8321

Boxerští boháči / zdroj foto: Koláž Profiboxing.czBoxerští boháči / zdroj foto: Koláž Profiboxing.czPRAHA – Pokud se potvrdí odhady, pokořil v noci na neděli Američan Floyd Mayweather junior další metu. Za vítězný zápas by mu mělo na jeho již tak pořádně tučné bankovní konto přitéct zhruba 55 milionů dolarů (1,1 miliardy korun). To by znamenalo nejvyšší výdělek boxera za jeden zápas!

Server www.profiboxing.cz si dal tu práci a pokusil se pro vás sestavit několik žebříčků. V tom prvním vám nabídneme čísla týkající se právě výdělku boxera za jeden souboj – a je jedno zda vyhraný či prohraný - v tom dalším rating kariérních výdělků a poslední pak nabídne žebříček zápasů, které si předplatilo nejvíce uživatelů.

DALŠÍ NOVINKY Z RINGU:

Především v prvních dvou žebříčcích je třeba brát v úvahu, že je jedná o odhady. Byť kvalifikované a z několika zdrojů, pořád to jsou pouze dohady. V boxu totiž na rozdíl od jiných sportů nejsou klasické smlouvy, jako jsou fanoušci zvyklí u fotbalistů, hokejistů nebo se nedají určit výdělky na základě prize money jako u golfu či tenisu.

Boxeři zápasí pod hlavičkami různých stájí (mnohdy jsou i sami sobě promotéry) a podle kvality bojovníka (a jeho soupeře) se následně odvíjí jeho případná garantovaná částka za zápas, či počet odboxovaných kol, ta pak bývá u nejprestižnějších zápasů navýšena o podíly z televizních práv, respektive z pay-per-view (placeného televizního přenosu).

Výdělek bijce může určit také dražba za zápas, což se děje u povinných obhajob pásů mistra světa. Určenou částku výherce dražby si mezi sebe totiž rozděluje šampión a vyzývatel podle předem určeného klíče (u každé organizace jsou procenta trochu rozdílná).

A zde mohou nastávat největší rozdíly. Každý boxer musí odvádět část výdělku svému týmu, pokud není sám sobě manažerem, jako například Floyd Mayweather či bratři Kličkové, určité procento (10-20 procent) odvádí svému manažerovi. Pokud je ale boxer zároveň manažerem, musí pro změnu platit režii za pořádání galavečera – pronájem haly, efekty, občerstvení atd.

I přes možné rozdíly se skutečnými částkami, které bohužel pro nás znají jen účetní boxerů, věříme, že díky čerpání z vícero zdrojů a vlastních kvalifikovaných odhadů vám nyní můžeme nabídnout, co nejpřesnější čísla. A jak by řekl pragmatik – u cifer v řádech desítek milionů dolarů se již nějaký ten milionek sem, milionek tam, ztratí.

Příští týden přineseme samostatný videočlánek, který podrobně rozepíše desítku zápasů, které vydělaly největší peníze v historii boxu!

ŽEBŘÍČEK NEJVYŠŠÍCH VÝDĚLKŮ BOXERA ZA JEDEN ZÁPAS:

MayweatherMayweather1. FLOYD MAYWEATHER JUNIOR: 50 až 55 milionů dolarů (přes 1 miliardu korun)! Toť odhad výdělku Floyda Mayweathera juniora za sobotní vítězný zápas s Robertem Guerrerem. Ve smlouvě s televizí Showtime měl garantováno 32 milionů, za prodej televizních práv získá díky tomu, že je sám sobě manažerem, dalších zhruba 20 milionů. Jen pro zajímavost: každý z jeho zápasů za posledních sedm let si zakoupilo (za zhruba 60 až 80 dolarů) vždy minimálně 1 milionů předplatitelů! Překvapí někoho, že jeho přezdívka je "Money"?

De la HoyaDe la Hoya2. OSCAR DE LA HOYA: Dnes úspěšný manažer, dříve ještě úspěšnější boxer. Bijec s přezdívkou Golden Boy udělal z boxu skutečně byznys. Za kariéru si v čistém zisku vydělal na 700 milionů dolarů, nejvíce pak za zápas s Floydem Mayweatherem juniorem v roce 2007 - 53 milionů dolarů! Co na tom, že v něm nakonec prohrál. Ostatně tento zápas je na pomyslném žebříčku nejdražších v historii - koukalo na něj 2,5 milionů předplatitelů, zisk pak činil 160 milionů dolarů!

PacquiaoPacquiao3. MANNY PACQUIAO: Věčný soupeř Floyda Mayweathera o pozici krále boxu - Filipínec Manny Pacquiao - nemůže v tomto seznamu chybět. Přestože poslední dva zápasy filipínský národní hrdina a budoucí prezident prohrál, každý z nich mu vynesl garantovaných 25 milionů dolarů a dalších 15 za prodej televizních práv. Pacquiao by si mohl vydělat ještě více, na rozdíl od výše zmíněných bijců ale není sám sobě manažerem, ale zastupuje ho Bob Arum a jeho stáj Top Rank.

HolyfieldHolyfield4. EVANDER HOLYFIELD: Druhý zápas s Mike Tysonem v roce 1997 mu vydělal v té době rekordních 35 milionů dolarů a na internetu si jej zaplatily skoro 2 miliony lidí. Viděli sice jen necelá tři kola zápasu, ale vše jim "vynahradil" největší skandál v historii tohoto sportu, když Tyson ukousl soupeři kus ušního boltce. Oba boxeři se po dvanácti letech usmířili a nyní jsou z nich přátelé.

TysonTyson5. MIKE TYSON: Pokud byste hledali žebříček boxerů, kteří dokázali přilákat největší masy fanoušků k obrazovkám nebo je přinutit koupit internetové vysílání, dominuje mu vedle De la Hoyi a Mayweathera právě "Nejstrašnější člověk světa". Je jisté, že kdyby boxoval v dnešní době, lámal by veškeré rekordy. Takhle se musel spokojit s celkovým výdělkem zhruba 500 milionů dolarů, který dokázal úspěšně rozfofrovat, a maximálním ziskem z jednoho zápasu v hodnotě 30 milionů dolarů. Tato částka mu ale na účet přitekla po vícero soubojích v ringu.

LewisLewis6. LENNOX LEWIS: Právě souboj s Mikem Tysonem byl pro Lennoxe Lewise tím nejziskovnějším v kariéře. Co na tom, že "Zvíře" vybouchal v osmi kolech a že jeho soupeř už byl pár let za zenitem. I tak vyinkasoval 30 milionů dolarů a jejich duel shlédlo na 2 milionů nedočkavých fanoušků po internetu. Psal se rok 2002.

DouglasDouglas7. JAMES "BUSTER" DOUGLAS: A do třetice boxer, jehož rekordní výdělek byl přímo či nepřímo spojen se jménem Mike Tyson. Douglas v únoru roku 1990 senzačně knockoutoval legendárního "Železného" Mika a tím překazil plánovaný megašlágr Tyson-Holyfield. Douglas sám zastoupil Tysonovo místo, o souboji s Holyfieldem ale musela rozhodnout dražba. Nabídka jeho manažera vyrazil všem dech - 32,1 milionů dolarů! "Busterovi" z této částky coby šampiónovi náleželo 25. Co na tom, že jej Holyfield vypráskal z ringu během tří kol.

Vl. KličkoVl. Kličko8. VLADIMIR KLIČKO: Jeden z odhadů. Oficiálně totiž ukrajinský kolos vydělal za zápas s Davidem Hayem zhruba 15 milionů dolarů a rekordní zápas - s Alexanderem Povětkinem (17,5 milionů dolarů) - jej teprve čeká. Podle neoficiálních si ale i díky televizním právům z britské trhu, který do souboje přitáhl výřečný ostrovní bijec - vydělal až 25 milionů dolarů. Stejně jako v případě Douglase se u něj jedná o výjimečnou událost - Kličko inkasuje za zápasy pravidelně zhruba 8-10 milionů dolarů.

HayeHaye9. DAVID HAYE: Stejné věty jako pro Vladimira Klička, platí i pro dvaatřicetiletého Brita. Oba si totiž zisky za vzájemný souboj rozdělili v poměrů 50 ku 50. A ještě více než pro ukrajinského šampióna, který duel vyhrál jasně 3:0 na body, pro Hayeho platí, že se v předchozích ani budoucích zápasech této částce ani nepřiblížil. Jeho cena se v duelech, kdy držel nebo bojoval o titul mistra světa v těžké váze pohybovala kolem 5 milionů dolarů.

AliAli10. MUHAMMAD ALI: Je tomu sice více než 30 let, co odboxoval svůj poslední zápas, přesto v našem žebříčku nechybí. Podle mnohých nejlepší boxer všech dob si měl za vítězný souboj s Georgem Foremanem vydělat 5 až 8 milionů dolarů. Kdo mu tyto peníze nabídl? Nikdo menší než Don King, pro kterého to byl první velký duel promotérské kariéry. Těžko říct, kolik by inkasoval "Ten Největší" v dnešní době internetu a kdy je na planetě dvakrát tolik lidí.

NEJVYŠŠÍ VÝDĚLKY V KARIÉŘE BOXERA:

1. OSCAR DE LA HOYA: Zhruba 700 milionů dolarů. Ač měl po kariéře problémy s depresemi a sám se přiznal z užívání drog, na rozdíl od jiných slavných boxerů minulosti své ohromné jmění nerozfofroval.

2. MIKE TYSON: Zhruba 500 milionů dolarů. Protipól „Golden Boye". Divoký životní styl a špatní kamarádi i protřelý promotér Don King zapříčinili, že legendární „Zvíře" nejenže dokázalo své pohádkové bohatství utratit, ale ještě se dostat do téměř dvousetmilionových dluhů (pochopitelně v dolarech).

3. FLOYD MAYWEATHER JR.: Pokud dodrží pětizápasovou smlouvu se stanicí Showtime nebo ji snad ještě překročí, rekord De la Hoyi bude ve velkém ohrožení. Již nyní si vydělal zhruba 280 milionů dolarů, během zmíněných zápasů (pokud pochopitelně všechny neprohraje) se jeho bankovní konto minimálně zdvojnásobí!

4. GEORGE FOREMAN: 81 profesionálních zápasů a kariéra rozložená do čtyř dekád. Kromě výborných výkonů v ringu hlavní důvody, proč se ocitl v tomto žebříčku a proč si jen boxem vydělal na 250 milionů dolarů.

5. MANNY PACQUIAO: Především díky posledním duelům se probila na páté místo našeho žebříčku filipínská mlátička. Pacquiao je za rok 2012 třetí nejbohatší sportovec světa a přestože poslední dva zápasy senzačně prohrál, na špičkovou lékařskou péči i po drtivém knockoutu s Juanem Manuelem Marquezem měl na kontě k dispozici zhruba 200 milionů dolarů.

NEJVYŠŠÍ SLEDOVANOST PAY-PER-VIEW JEDNOHO BOXERA:

1. OSCAR DE LA HOYA – 12,8 milionů uživatelů

2. EVANDER HOLYFIED – 12, 6 milionů uživatelů

3. MIKE TYSON – 12,4 milionů uživatelů

4. FLOYD MAYWEATHER JR. - 10,8 milionů uživatelů (odhad, započten poslední zápas)

5. MANNY PACQUIAO – 9,6 milionů uživatelů

NEJVYŠŠÍ SLEDOVANOST PAY-PER-VIEW JEDNOHO ZÁPASU:

1. OSCAR DE LA HOYA vs. FLOYD MAYWEATHER JR. - 2,5 milionů uživatelů

2. MIKE TYSON vs. EVANDER HOLYFIELD II. – 1,99 milionů uživatelů

3. MIKE TYSON vs. LENNOX LEWIS – 1,97 milionů uživatelů

4. MIKE TYSON vs. EVANDER HOLYFIED I. - 1,59 milionů uživatelů

5. FLOYD MAYWEATHER JR. vs. MIGUEL COTTO – 1,5 milionů uživatelů